Articole: pag 1

Cei sase piloni din Aikido

 
 

Tehnicile din Aikido se bazeaza pe sase piloni: shiho-nage, irimi, kaiten, kokyu, osae-waza si ushiro-waza. Fiecare dintre acesti piloni incorporeaza multe aspecte diferite si are aspecte comune cu unul sau mai multi piloni. Intr-un antrenament obisnuit este recomandata includerea macar a unei tehnici din fiecare pilon, pentru a mentine un bun echilibru aiki.

Shiho-nage

Shiho inseamna "patru directii", simbolizind aprecierea fata de kami care ne inconjoara, ca si cele patru recunostinte: fata de univers, fata de inaintasii si parintii nostri carora le datoram existenta noastra individuala; fata de natura care ne ofera hrana zilnica; fata de celelalte fiinte umane care ne ajuta sa supravetuim in societate.

Procedeul isi are originea in tehnica japoneza de scrima si consta in rasucirea corpului urmata de o "lovitura de sabie" spre unul din cele 4 puncte cardinale. Aceasta aruncare ilustreaza miscari tipice de Aikido, care studiaza intelegerea cu corpul a tehnicilor de sabie.

Irimi

Al doilea pilon din Aikido il reprezinta irimi, care in japoneza inseamna a intra, a inainta.Cind intimpinam un atac, intrarea trebuie sa fie adinca, atit fizic cit si spiritual, contopindu-ne cu forta si in acest fel disipind-o.

Miscarea consta in dirijarea propriului Ki prin partener, fara a ne ciocni cu ki-ul acestuia, si deviindu-l si facindul sa se roteasca in jurul centrului sau. Este in primul rind o actiune interna care este bazata pe o atitudine activa. Forta celui care ataca este preluata, amplificata si intoarsa. Ea va curge inapoi spre centrul agresorului, il va dezechilibra iar in final il va dobori.

Kaiten

Urmatorul pilon il reprezinta Kaiten. Kai se traduce prin deschidere, ca in "deschiderea unei cai in jurul unei forte agresive", iar ten inseamna intoarcere, ca in "a intoarce lucrurile in favoarea ta". La maturitate, miscarile lui Ueshiba includeau adesea o scufundare adinca, o miscare asemanatoare unui val, care facea tehnica si mai eficace..

Miscarile in Aikido sunt rotunde, sferice. Prin procedeul Kaiten-nage partenerul cade ca o minge rostogolita si studentul isi insuseste miscarile de rasucire cit si cele de intoarcere.

Kokyu

Al 4-lea pilon din Aikido il reprezinta kokyu - forta respiratiei.

"Ki, printre altele, reprezinta yin-ul si yang-ul respiratiei care modifica si curata toate lucruile prin schimbarea, separarea si reintilnirea, acestei puteri. Creatia din noi, din spirit, si din univers reprezinta respiratia vie a dragostei lui Dumnezeu. Respiratia este forta conducatoare a vietii. Aceasta este puterea lui Kokyu"

Osae-waza

Tehnicile de fixare - osae-waza - reprezinta cel de-al cincilea pilon. Fixarile reprezinta controlul ferm. Ueshiba punea accentul pe proprietatile curative ale diferitelor fixari : stimuleaza articulatiile, intind musculatura si invigoreaza in general membrele.

La toate procedeele de fixare, forta dezvoltata de uke, este intoarsa de nage spre uke, fiind folosita la dezechilibrarea acestuia si apoi la blocarea lui.

Ushiro-waza

Cel de-al 6-lea pilon din Aikido il reprezinta ushiro-waza, care ajuta la dezvoltarea celui de al saselea simt. In acest caz uke il ataca ( prinde ) pe nage din spate.