Articole:pag 11

Sagawa Yukiyoshi, Masaru Takahashi si antrenamentul de respiratie Ón Daito-ryu

 
 

Yukiyoshi Sagawa aruncandu-l pe Tatsuo Kimura (stanga)
si Masaru Takahashi (dreapta)

In-yo Aiki-ho, Kokyu-ho si Chousoku (reglarea respiratiei)"In-yo Aiki-ho" umple Seika Tanden (centrul energetic localizat in hara) cu Ki prin intermediul Kokyu-Ho si se straduieste sa concentreze Ki-ryoku (puterea interioara) prin intermediul concentrarii mentale. Inchizand degetele si inspirand in tacere se numeste "In" (Yin), deschizand puternic degetele si expirand se numeste "Yo" (Yang). Prin continuarea acestei metode de respiratie, mintea devine limpede, vederea se ascute, "spiritul", "ki-ul" si "puterea" sunt unificate, un spirit curajos se dezvolta si datorita diferitele aplicatii ale celor 10 degete de la cele 2 maini care dau nastere unor puteri supra-omenesti.

- Tokimune Takeda - fiul lui Sokaku Takeda,
si Soke al Daito-ryu Aiki Budo


Introducere:

Masaru Takahashi a intrat in Dojo-ul Sagawa pe 5 mai in anul 47 Showa (1972)

Ca unul din elevii avansati ai faimosului instructor de Daito-ryu, Yukiyoshi Sagawa - el insusi unul din elevii avansati ai lui Sokaku Takeda - a predat la sucursala Sagawa-den Daito-ryu Aiki Budo Sagamihara si la Daito-ryu Sagawa Dojo Hombu din orasul Kodaira.

De asemenea, a publicat un numar de carti si articole despre artele martiale japoneze si Daito-ryu.

Acest articol este un extras si se refera la antrenarea respiratiei din cartea lui Takahashi "Adevarul despre Daito-ryu Aiki" publicata in japoneza de catre Fukushodo Co. Ltd in septembrie 2007.

Caracterul "Chousoku" este utilizat pentru a se referi la metoda predata in Dojo-ul Sagawa si este acelasi caracter utilizat in chineza pentru a se referi la "Tiao Xi", metoda chinezeasca daoista de respiratie.

Legendarul Zhang Sanfeng, preot chinez taoist acreditat de multe ori ca fiind punctul de plecare al Taijiquan, a vorbit despre "Tiao Xi" in secolul 13 "Daoyan Qianjin Shuo" :

"Atunci cand inima/mintea este linistita si merge mai jos de buric se numeste inima/minte golita, atunci cand respiratia se aduna si merge mai jos de buric se numeste respiratie reglementata"
Certificat Daito-ryu dat lui Masaru Takahashi de catre Yukiyoshi Sagawa
in anul 48 Showa (1973)
Primul articol din dreapta:
"Metoda de Intarire a Spiritului si Cultivare a Ki-ului in Tanden
prin Reglarea Respiratiei"

Metoda de antrenament si reglare a respiratiei
(Traducere in engleza de Christopher Li)


In trecut, certificatele oficiale pentru Sho-Dan din Sagawa-den Daito-ryu erau sub forma impaturita, dar la cativa ani dupa ce am inceput eu s-au schmbat in certificate sub forma de sul, si nu au mai existat sub forma impaturita.

Certificatele impaturite au fost date celor care s-au instruit pana la nivelul de "Ichi-gen" al invataturilor, iar pe Mokuroku (scroll sau certificat care contine un "catalog" al tehnicilor) erau listate numele fiecarei metode si descrierea ei. Primul punct de pe acel Mokuroku era "Metoda de forjare a Spiritului si Cultivare a Ki-ului in Tanden prin Reglarea Respiratiei", pe care o numim "Reglarea Respiratiei" (Chousoku). Pe scurt, "reglarea respiratiei" este un tip de Kokyu-ho (metode de respirat). In "Puterea transparenta", Sensei Sagawa a spus: "In trecut am incercat tot felul de lucruri. Totusi, in cele din urma, am inteles ca metodele de reglare a respiratiei nu sunt utile. Desigur, sunt o multime de lucruri bune care pot fi gasite in retinerea respiratiei si facand diverse lucruri, dar la final aceasta este o metoda artificiala si va duce la o intarziere in miscarile tale. Ceva, undeva devine nenatural. Trebuie sa atingem naturaletea (spontaneitatea) prin Bujutsu."

Daca interpretati aceasta explicatie direct, atunci ramai cu ideea ca "antrenarea in reglarea respiratiei nu este utila, nu este necesara", dar aceasta este ceea ce Sensei a fost capabil sa spuna dupa ce a studiat si s-a antrenat in Kokyu-ho. Cei care nu s-au antrenat deloc in Kokyu-ho nu trebuie sa sara la o concluzie prematura si sa spuna ca "reglementarea respiratiei nu este utila."

Sensei imbratisa cu entuziasm orice decidea ca are un beneficiu martial. Kiai-jutsu si Saimin-jutsu (hipnoza) sunt bune exemple. Kiai-jutsu a fost inclus in programa pentru certificatul de predare (5 Dan) emis la mijlocul anilor '40 - "Transmisia Orala a Secretelor Tehnicilor Fizice ale Luptelor, Adaptarile la Variatiile in Tehnica de Sabie si Explicarile Kiai-jutsu" si "Explicarile Kiai-jutsu"


Antrenament pt. Suigetsu Ukemi-jutsu

Ciudat, in trecut Sensei Sagawa le permitea elevilor sa impinga cu pumnii in punctul vital (kyusho) din abdomen, numit plexul solar (suigetsu) cu toata puterea. Aceasta poate fi legata de Kiai-jutsu. In diferite scoli de Kiai-jutsu, populare la sfarsitul epocii Meiji, se predau tehnici numite "Suigetsu Ukemi-jutsu" pentru a rezista la lovituri in plexul solar fara dureri.

Referitor la hipnotism, l-am auzit pe Sensei Sagawa spunand: "Am ajuns la punctul in care sunt capabil sa execut o hipnoza instantanee, dar nu se poate aplica oricui, iar ca o hipnoza instantanee sa poata functiona sunt necesare anumite pregatire. Deoarece nu o poti aplica la un atac neasteptat, am renuntat.". De asemenea, primele tipuri de metode de conditionare a respiratiei au fost predate impreuna cu Aiki Kenpo.

Reglarea respiratiei este utilizata ca fundatie pentru Kiai-jutsu si hipnoza. Mai simplu spus, reglarea respiratiei reprezinta modificarea constienta a respiratiei pentru a avea o respiratie mai lunga.

Prin intermediul respiratiei mai profunde din Reglarea Respiratiei este posibil sa obtii nu numai o contractie sau extindere depline a plamanilor ci si a muschilor abdomenului inferior si a soldurilor. In plus, deoarece functionarea inimii si a plamanilor se imbunatateste, se imbunatateste si circulatia in extremitatile corpului, fiind eficienta in prevenirea imbatranirii sistemului circulator. De asemenea, deoarece muschii din cavitatea abdominala beneficiaza de miscarile semnificative ale diafragmei, apar beneficii ale sistemului digestiv realizat prin masarea intestinelor si a organelor interne.

Cand esti instruit corect in Reglementarea Respiratiei, muschii abdominali devin puternici ca a lui Sensei Sagawa, si chiar daca primesti o lovitura puternica in plexul solar vei fi capabil sa o primesti cu o expresie indiferenta. Totusi, Sensei nu a fost multumit cu acest nivel de pregatire.

Am avut 2 ocazii sa ating zona abdominala a lui Sensei in timp ce vorbea. In mod surprinzator, Sensei era capabil sa isi mentina tensiunea si comprimarea muschilor abdominali chiar si atunci cand vorbea si respira normal.

La nivel de Reglare a Respiratiei, atunci cand inspiram trebuie sa fim constienti de caderea aerului spre Seika Tanden. Facand aceasta, muschii abdominali vor experimenta miscari semnificative si vor deveni tari. Atunci cand este timpul sa expiri, deoarece elimini ceea ce ai inspirat, muschii abdominali se contracta si devin moi. Normal, repeti acesti pasi.


Yukiyoshi Sagawa demonstreaza tehnica celor doua sabii (din "Hiden Nihon Jujutsu") Observati mitsu-domoe de pe cortina din fundal. Deasupra cortinii este sulul ilustrat Ón "Aiki Budo este Calea Dezvoltare Umana"

Sensei Sagawa era capabil sa isi pastreze muschii abdominali sub o tensiune cosntanta, indiferent ca inspira sau expira. Chiar daca muschii abdominali erau sub tensiune, nu exista nici o pauza in conversatia sa, iar intregul sau corp era relaxat si se simtea lipsit de rigiditate.

Din aceast imagine asupra fizicului sau putem sa invatam cat de aprofundat a fost studilul lui Sensei in Reglarea Respiratiei. Fara indoiala, Reglarea Respiratiei a avut un rol in "centura de muschi" legata in jurul corpului lui Sensei, despre care am vorbit mai devreme.

Aceasta poate fi explicat prin acumularea conditiei in Kokyu-ho, incepand cu Reglementarea Respiratiei, care poate atinge nivelul unei respiratii naturale relaxate. Kokyu-ho practicat de catre Sensei Sagawa a atins un nivel foarte inalt. Dina cest motiv Sensei a ajuns la concluzia ca Reglarea Respiratiei nu era necesara. Totusi, pentru incepatori, Reglarea Respiratiei este o practica importanta care trebuie invatata la un moment dat. Cred ca practicarea Reglarii Respiratiei este pe locul al 2-lea ca importanta in sustinerea longevitatii lui Sensei.

Totusi, antrenamentul in Daito-ryu nu este insotit de vocalize. Prin vocalizare "spiritul", "ki-ul" si "puterea" sunt coordonate si corelate, tensiunea in nervii care incearca sa controleze puterea corpului este eliberata si puterea concentrata poate fi creata. Absenta vocalizarii in Daito-ryu este un motiv pentru care este nvoie de mai mult timp pentru ca incepatorii sa inteleaga cum sa genereze putere.

In Dojo-ul lui Sagawa sunt predate sunetele "Ya", "To", "Ei", utilizate in antrenament traditonal de kenjutsu (Kogen Itto-ryu). Pe timpul vocalizarii, o respiratiei momentana devine necesara. Daca acumulezi un antrenament suficient in vocalizare pe timpul practicii Kogen Itto-ryu, atunci vei putea sa inveti trucul unei respiratii in timp ce te misti. Ca rezultat, muschii abdominali vor fi consolidati, aparand o cale rapida pentru intalnirea "spiritului", "Ki-ului" si "puterii".

In plus, daca sunteti capabili sa folositi la un nivel inalt antrenamentul de Kokyu-ho in Reglarea Respiratiei intr-o stare de liniste, va va ajuta in stapanirea vocalizarii si a antrenamentului in alte tipuri de Kokyu-ho in stari de miscare. Vocalizarile viguroase devin baza pentru cultivarea puterii concentrate.Articol publicat pe "Sagawa Yukiyoshi, Masaru Takahashi and Breath Training in Daito-ryu"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li