Articole:pag 11

Aproape inofensiv

 
 

"Aproape inofensiv." Sau, Atemi Ón Aikido.


Am studiat Shotokan Karate in clasa a 6-a si pentru scurt timp in Canadian Rockies. Acum locuiesc intr-un oras cu o scoala mare de Shotokan chiar la 20 de minute de casa mea. Recent am trecut examenul de Shodan in aikido si am vrut sa cunosc mai multe despre Atemi.

In timpul unui seminar de karate (nu imi amintesc cine a predat) ni s-a aratat o gama larga de ce poti sa obtii cu o lovitura. Apoi, profesorul a spus "Blocarile sunt numai daca nu vrei sa ranesti persoana". Destul de interesant, "blocul" pe care ni l-a aratat implica ridicarea bratului si lovirea cu palma a cotului. Ar fi putut s-i rupa cotul daca ar fi folosit mai multa forta, si parea mai mult a lovitura decat a blocaj. Teza profesorului a fost inexacta si slab demonstrata. Sa auzi ca "blocarile sunt inofensive", denumire care se aplica la majoritatea tehnicilor de Aikido, a facut sa dau din cap la cat de neinformati erau elevii de la Karate. Dar, cunostintele lor despre ce puteai face cu o lovitura mi-au deschis noi usi pentru cunoasterea mea.

Pe de o parte, profesorul avea dreptate. In mod curent noi nu ne rupem coatele sau gaturile in sala. Am modificat tehnicile pentru o practica cat mai sigura si nimeni nu este ranit. Incercam sa nu ranim pe cineva ori de cate ori avem de ales. Dar, practicantii de shotokan nu omoara pe nimeni si, de asemenea, si-au modificat tehnica pentru siguranta. Si ei discuta despre un raspuns gradat la violenta. Nu toate loviturile sunt automat executate pentru a ucide pe cineva, sau orice lovitura in ochi va lasa pe cineva orb pentru totdeauna.

Am fost un elev constiincios in multe feluri. Niciodata nu mi-am "golit paharul" sau sa uit ceea ce deja invatasem. Ridicam din sprancene cand ei imi aratau o miscare folosita pentru a bloca o lovitura la genunchi si care nu avea legatura cu o aruncare la care o mina ajunge tot acolo.

Privind in retrospectiva, le datorez scuze ca am fost prea plin de mine, si le datorez recunostinta pentru rabdarea avuta cu mine.

Astazi, cu Box, lupte, Scrima, Tae Kwon Do, Kendo, Judo, Kick Box, noi vrem ca o arta sa aiba o strategie, un singur set de abilitati. Regulile din competitii seteaza restrictii in alte arte, dar noi nu avem competitii. Aikido nu a incercat niciodata sa fie numai "Arta blocarii incheieturilor", precum nici Karate nu este numai "Arta de a lovi". Aveam nevoie sa realizez ca fiecare Arta isi are abilitatile bine setate, iar profesorii, care erau mai bine informati decat am crezut eu, restrangeau in mod deliberat elevii. Deci, pentru ca elevii din Karate sa invete sa omoare cu o singura lovitura, fiecare miscare era practicata ca o lovitura. Pentru elevii din Aikido, care invata sa fixeze si sa arunce, practicarea loviturilor i-ar putea distrage pe incepatori de la asta.

Din "Bubishi, Biblia Karate-ului" (reformulata si adaugita de mine) se pot extrage diferitele tipuri de efecte pe care poti sa le obtii folosind loviturile:
1. durere
2. paralizie/ disfunctii : de la slabiciune, amorteala pana la distrugerea unor incheieturi
3. KO / pierderea constiintei: de la ameteli pana la a fi inconstient
4. pierderea functiilor senzoriale: temporar sau permanent
5. traume interne
6. insuficienta respiratorie : plamanii sunt organe, dar au nevoie de aer pentru a functiona, in plus poti afecta respiratia cuiva fara sa-i lovesti pieptul (ex: poti sa-l lovesti in gura, gat, nas, etc)
7. intreruperea sistemului circulator: de la echimoze la traume masive, de la KO la hemoragie interna
8. pierderea echilibrului
9. moarte: de la imediat la iminent (exista o mare diferenta intre moarte instantanee si moarte in termen de minute din perspectiva unui contra-atac)
10. distragerea atentiei: mi s-a spus sa lovesc spre fata intotdeauna cand atac centrul cuiva. Punerea unei maini in fata ochilor lui uke imi da niste optiuni chiar daca nu-l lovesc.
11. creeaza o miscare reflexa

Desigur, cu aceeasi miscare se pot cauza diverse efecte. O lovitura usoara la nasul cuiva poate avea ca efect lacrimarea ochilor si, in acelasi timp, sa-i provoace o miscare reflexa; una puternica va produce acelasi lucru si in plus va interfera cu respiratia, iar una si mai puternica poate face pe atacator sa se poticneasca, sa intoarca capul si sa incerce sa blocheze lovitura.

Nu toate cele enumerate mai sus sunt letale. O lovitura pe partea exerioara a piciorului este un exemplu de lovitura care nu ucide, dar in schimb va afecta capacitatea de a lupta. E mai bine ca in cazul unor tinte sa foloseste ceva tip "lama", in cazul altora e mai buna o arma de impact, iar altele sunt mai potrivite la deteriorare prin caderea atacatorului pe ele.

Se pot obtine efectele enumerate mai sus cu ajutorul tehnicilor noastre de baza ? O strangulare poate sufoca si sa duca la o stare de inconstienta; o fixare la gat il poate rupe si cauza moarte sau o paralizie permanenta, putem provoca dureri sau entorse, dizloca su distruge o incheietura. Fixarea poate face o respiratie imposibila sau cauza vanatai interne. Higikime si Udekimenage pot rupe coatele. Oamenii pot avea gatul sau capul spart de tehnici de tip Shihonage, Iriminage, Kaitenage sau Ikkyo. Tehnicile noastre nu reprezinta motivul din care am ales o cale morala. Filozofia noastra poate fi exprimata in miscarile noastre atunci cand suntem atenti.

Auzind pe cineva vorbind despre utilitatea limitata a fixarilor ma face sa ma gandesc la un profesor de Aikido (nu la Sensei) care spunea ca singurul scop la atemi este distragerea, si ca nu trebuie sa avem niciodata contact. Atemi poate fi mult mai mult decat atat. Am auzit aikidoka care se refera la artele care au lovituri ca fiind simple, dar expunerea mea la Karate mi-a aratat ca nu este adevarat.

Toate tehnicile noastre depind de dezechilibrarea adversarului, fie fizic fie mental. De ce nu am utiliza o lovitura pentru a obtine asta ? Unii spun "Este mai putin armonios si nu are compasiune". Ca si toate fixarile si aruncarile, atemi poate avea un raspuns adecvat. Mai degraba naucesti pe cineva, sau sa-l faci sa clipeasca, sau sa isi piarda increderea decat sa-i rup cotul. Lovind pe cineva la picior si apoi plecand are mai multa compasiune decat o aruncare care poate cauza vatamare grava unei persoane care nu stie sa cada.

Sensei Kawahara avea un atemi extrem de puternic, aratandu-l frecvent in timpul seminariilor, dar nu a lovit niciodata un uke cu toata forta sau cu toata viteza. In lumina "atingerilor" sale usoare, in mintea mea nu am nici o indoiala ca ar putea sa-mi rupa oasele daca ar vrea.

De la Sensei am invatat cateva variatii la o singura tehnica. El arata lucruri care erau inofensive, care puteau controla sau care erau foarte dureroase. El explica modul in care o incheitura anume putea fi traumatizata sau rupta. Foarte rar el discuta despre cum ar fi posibil sa ucizi sau sa paralizezi. Ikkyo putea fi "solid" sau curgator, sau folosit ca punct de plecare pentru koshinage, higikime, atemi si kubishime. Am vazut aceste lucruri demosntrate in asa fel incat ma fac mic cand mi le amintesc. Si nu toate erau "cele mai inofensive". Atunci cand discuta despre aplicatii mai violente a fost de multe ori pentru a putea lucra in conditii mai sigure. Cateodata, nu lasa ca un principiu filozofic sa-l impiedice sa-si invete elevii sa fie in siguranta in lumea larga.

O prevedere pe care o utilizez pentru atemi in aikido este aceea ca trebuie sa faca parte din kata-ul nostru. Loviturile noastre trebuie sa lucreze bine impreuna cu tehnica, sa nu fie complet despartite si sa te distraga de la tehnica de baza. O data cu aceasta intelegere am realizat ca antrenamentul in Shotokan nu imi va imbunatati atemi in Aikido. Posturile bine inradacinate nu se impacau cu ideea mea de a ma mentine mobil. MMA a fost cea mai mare trezire a profesorilor din artele martiale din ultimele decenii, si a incercat sa aduca artele care folosesc lovituri si cele care folosesc "trante/fixari" sa fie impreuna asa cum au fost intentia de inceput. In opina mea, rezultatul final nu are nici o legatura cu Aikido si atemi. Arte precum Taijiquan vor arata modalitati efective de a combina lovitura cu fixarea si aruncarea intr-o singura msicare. Cu putina inspiratie am putea vedea asta si in practica Aikido-ului.

Prima regula pentru practica a lui O'Sensei: "Nu uitati niciodata ca tehnicile pe care le practicam pot ucide. Respecta-ti profesorul, respecta acest adevar si fiti atenti." El ne-a spus ca nu practicam tehnici inofesive. Invatam un raspuns adecvat/gradat. Atemi poate juca un rol in acest raspuns gradat fara a incalca principiul filozofic. De fapt, atemi poate fi mai sigur si mai bland decat multe din aruncarile sau fixarile noastre.

Articol publicat pe "Nobody's Home: Mostly Harmless. Or, Atemi in Aikido."

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei John Hillson