Articole:pag 15

Este OK sa fii o centura alba

 
 

Ganditi-va la timpul cand ati invatat tehnici intr-o arta martiala noua. V-ati simtit bine din prima clipa ? Probabil ca nu. Dar cum v-ati simtit ?

Daca erati o centura alba, probabil ca nu ati fost surprins deloc, deoarece stiti ca erati incepator. Stiati ca e natural sa faceti greseli atunci cand incepeti ceva nou.

Daca sunteti un elev mai avansat si nu reusiti sa prindeti tehnica imediat, cum va simtiti ? Va simtiti prost ? Incompetent ? Va intrebati daca meritati centura pe care o purtati ?

Este o provocare sa inveti o arta martiale, provocare care tinde sa creasca pe masura ce avansam in grad. Cu cat mergem mai departe, cu atat mai mult suntem tentati sa ne simtim frustrati atunci cand nu reusim sa prindem lucrurile din zbor. Atunci cand instructorul arata o noua miscare care pare fara efort si chiar magica, cativa dintre noi gandim: Uau, sunt (puneti aici un grad), de ce nu pot sa fac asta ?

Permiteti-mi sa sugerez ca problema este faptul ca elevii avansati se simt frsutrati deoarece cred ca sunt experti imediat. Instructorul meu anterior de arte martiale mi-a spus ca uneori trebuie sa-ti acorzi permisiunea de a fi o centura alba. Punctul sau de vedere era ca intotdeauna ai ceva nou de invatat, asa ca esti o centura alba atat timp cat apare ceva nou, indiferent ce culoare are centura de la braul tau. Asa ca, atata timp cat stiti ca este ok sa nu invatati ceva din prima clipa, puteti sa evitati indoiala si frustrarea care vin cu asteptarea perfectiunii.

Aceasta a fost una dintre cele mai pretioase lectii pe care le-am invatat in artele martiale. Am venit la aikido de mai putin de un an dupa o lunga perioada de formare in taekwondo. Chiar daca sunt o centura neagra in acel stil, nu ma astept sa fac aikido perfect din prima zi in care am intrat pe saltea deoarece majoritatea conceptelor din aikido sunt noi pentru mine. Asa ca mi-am pus un kimono nou si o centura alba pentru prima data in 30 de ani, si a trebuit sa-mi dau permisiunea de a fi o centura alba. Am stiut ca nu pot sa practic aikido ca o centura neagra din prima noapte sau intr-un viitor apropiat si e ok. Este mai important sa recunosc ca sunt un incepator daca vreau sa-mi fac loc pentru a invata si sa nu imi creasca frustrarea.

Aceasta este o lectie importanta atat in viata cat si pe saltea. Unii oameni nu incearca ceva nou deoarece cred ca nu pot sa faca ceva bun. Poate au dreptate, dar stiti ce ? Poate oamenii ar incerca lucruri noi daca si-ar da permisiunea de a fi incepatori. Atunci cand incepeti un hobby nou, o noua slujba sau un nou curs, sunteti in situatia unei centuri albe. Sa presupunem ca vreti sa invatati sa cantati la pian. Munciti din greu dar nu va asteptati sa cantati ca un avansat la pian imediat. Va spuneti ca nu este nici o rusine daca nu va iese ceva din prima. Atunci nu veti deveni frustrati la greselile care vor veni in scurt timp in timp ce va rafinati noua abilitate.

Poate un elev avansat sa prinda un material nou mai repede decat un incepator? Cateodata da, deoarece elevul avansat a petrecut mai mult timp lucrand tehnicile de baza care conduc la tehnica noua. Dar chiar si un expert exista la un moment dat ceva nou. Daca expertul admite asta, el este pregatit sa invete avand mintea deschisa si umilinta unui incepator.

Tineti minte, indiferent ce rang aveti in dojo sau ce faeti in afara lui, toti avem momente cand este ok sa fim o centura alba.
Articol de Paul Fanning, 6 Kyu , publicat pe "Aikido of Nebraska Blog :Its OK to be a White Belt."

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Todd Roberts ( "Aikido of Nebraska LLC Dojo" )