Articole:pag 15

Lectii din Sabie

 
 

Daito-ryu m-a invatat multe lucruri. Aparent, aikido a imprumutat cateva lucruri din alte arte, dar cred ca cea mai mare parte sunt Daito-ryu si care au fost diminuate. Nu practicam tehnici de retinere a umbrelei sau alte tehnici din practica traditionala din Daito-ryu. Nu practicam cum sa fim letali. Programa noastra este mai simpla si cu mai putine detalii. Inca mai pastram unele practici neobisnuite care par ezoterice si depasite, in timp ce ne renuntam la multe. Una din aceste practici este tachi-dori.

Unele dintre cele mai aiurite si, aparent, mai putin aplicabile martial lucruri:

Hanmi handachi - cum sa te descurci cu atacatori care au un pas mare, pozitie superioara sau pur si simplu sunt mai inalti. Utila pentru razboi in transee, sau intr-o cladirea sau pe scari. Utila pentru un instructor inalt sa isi dea seama cum sa predea o anumita miscare unui elev scund. De asemenea, utila pentru o persoana scunda sa vada cum e sa fii inalt - am avut de aruncat pe cineva stand in seiza in timp ce incercam sa inteleg cum sa fac o tehnica reala de Kokyu Ho unui elev de 2 metri.

Morote dori este util pentru inversarea blocarii incheieturii sau dezarmarilor de arme, la fel ca si pentru furnizarea unui feedback la lovituri si aliniere corespunzatoare.

Kokyu dosa - in timp ce acest exercitiu aparent nu prea are sens martial, tot ceea ce facem este Kokyu dosa. Aceasta baza face parte din fiecare tehnica.

Deci, simt ca Tachi dori serveste mai multor scopuri decat pretinderea unei lupte improbabile si discutabile. Am inceput sa ma gandesc la arme dintr-un accident, deoarece munca noastra cu arme nu este impresionanta.


Lectii pentru fiecare practicant de Aikido:

1. Iesiti de pe linie. In timp un practicant devine familiar cu blocarea si redirectionare. Picioarele devin bine infipte. Nu se mai misca asa mult in jiyuwaza. Nu blocheaza bokkenul cu antebratul, asa ca isi pun corpul in miscare.

2. Putina teama revine in practica. Vazand un obiect care vine spre tine fara sa clipesti sau sa ingheti este un reflex care insemana mult in multe din tehnicile noastre. Fiecare miscare trebuie sa conteze.

3. Ma-ai este mult mai provocator. Am auzit de la cateva persoane ca un practicant de Kendo poate lovi tsuki mult mai de departe decat am putea crede. Irimi este mai greu atunci cand bratul partenerului avanseaza mai mult.

4. Sincronizarea este mai dificila. Partenerul tau este scund? Da-i un bokken si poate ajunge ca unul foarte inalt. Ei pot lovi cu bokkenul mai rapid si cu mai multa forta decat multi dintre noi pot lovi cu piciorul fara prea multa practica.

5. "Nu va temeti de arma, temeti-va de atacator". Gasiti echilibrul omului si punctele slabe si nu va concentrati pe arma. Cititi momentul si intentia partenerului.

6. Nu iesiti foarte mult de pe linie. Daca primul atac rateaza, vine urmatorul. Bokkenul este numai de cativa cm latime, asa ca nu trebuie sa faceti prea mult loc.

7. Miscati-va din locul in care sunteti. Daca eschivati in stanga lamei, faceti o tehnica care incepe pe partea stanga a partenerului. Intrati si actionati.

8. La tanto, controlam cutitul prin controlul atacatorului. In Tachi dori avem o optiune de a controla atacatorul controland arma. Putem arunca partenerul fara a-l atinge in mod special.

9. Postura este stabila si gata in timp ce atacul este in curs. Abilitatea voastra de a reactiona depinde de o minte si corp unificate. Trebuie sa fiti echilibrati si relaxati.

10 Precizia. Spre deosebire de Jo, bokkenul nu este manipulat prin apucarea lui oriunde, ci numai de maner si uneori din partea din spate a lamei. De la o distanta destul de mare aveti o mica portiune ca tinta pentru controlul manerului. (Nu toate tehnicile din Tachi dori retin arma)

Tachi dori este despre cum sa inveti sa controlezi spatiul si timpul. Este depre miscare si precizie in fata unui atac neiertator - ceva care nu trebuie sa fie intampinat cu o minte panicata.

Un partener de antrenament primeste un avantaj si eu invat sa lucrez cu un dezavantaj in spatiu mai mare decat la Tanto. Partenerii asupra carora aveam un avantaj fizic, acum sunt egali sau superiori noua. Acestea sunt lucruri de care pot beneficia toti practicantii de aikido.

Imi aduc aminte de o poveste pe care am auzit-o :

Un tanr practicant a venit la un maestru de sabie pentru a studia sabia. A fost dezamagit ca nu a primit o sabie cu care sa se antreneze; profesorul sau doar il palmuia in mod repetat. In cele din urma elevului i-a venit ideea si a inceput sa se miste din calea palmei. Profesorul a trebuit sa devena mai inventiv, rapid si mascat in incercarile sale de a-l lovi pe elev. In sfarsit a venit ziua in care profesorul nu a mai reusit sa-si loveasca elevul. Studentul a primit o sabie si un minim de pregatire in manuirea ei. Elevul a devenit un maestru al sabiei cu ajutorul fundatiei pe care a primit-o.
Articol publicat pe "Nobody's Home: Lessons from the Sword"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei John Hillson