Articole:pag 15

Practica constienta in Aikido

 
 

Am avut onoarea si placerea de a preda la unele antrenamante de la Durango, Colorado Shin Budo Kai dojo. Exista multe asemanari Óntre dojo-ul nostru si cel din Durango. Cea mai mare asemanare intre cele doua dojo-uri este accentul pus pe practica atenta. Eu cred ca aceasta componenta este critica in a avea elevi si profesori capabili sa devina cele mai bune cadre didactice pentru ei insisi. In scopul de a invata cel mai bine precum si pentru a preda, trebuie sa fim constienti cat mai mult cu putinta astfel incat sa putem raspunde "de ce facem" ceea ce facem.

Subliniez mereu ca practica ar trebui sa se desfasoare la o viteza care sa ne permita sa ne mentinem constienti a ceea ce se intampa cu noi, precum si cu atacatorul. Acest lucru ne forteaza sa fim atenti "aici si acum". La un alt nivel putem fi mai constienti de ceea ce facem si mai putin de ceea ce face cealalata persoana, si daca nu sunt capabil sa "traduc" aceasta constientizare in miscari care sa aiba semnificatie inseamna prea multa constientizare ... Nu trebuie sa fim doar constienti, dar, de asemenea, trebuie sa utilizam aceasta constientizare astfel incat intentia mentala si miscarile fizice sa fie facute intr-o maniera martiala eficinta. Exista anumite miscari care pot parea la fel, dar felul in care se executa poate fi foarte diferit, obtinand si rezultate diferite. Constientizarea si controlul constient ne ajuta sa luam deciziile corecte, decizii referitoare la natura miscarilor noastre.

Practica trebie sa fie 100% din timpul petrecut pe saltea. Nu trebuie sa ne relaxam atentia constienta, atunci cand actionam ca si uke, si sa atacam aiurea sau sa efectuam unui ukemi fara rost. Uke trebuie sa fie capabil sa atace avand corpul si mintea unificate, iar intentia sa fie evidenta in natura atacului. Uke poate continua sa fie constient in felul in care gestioneaza forta primita prin aplicarea unei tehnici. Aceste informatii il ajuta sa pastreze o conxiune cu nage, in timp ce invata cum sa-si mentina integritatea corporala prin ukemi. Nage trebuie sa fie constient de ceea ce face si sa nu reproduca pentru a n-a oara o tehnica ca un "papagal". O constientizare il ajuta pe nage sa aprofundeze intelegerea principiilor martiale ale miscarilor continute intr-o tehnica. De asemenea, ii permite lui nage sa dezvolte partea "ascunsa" a tehnicii, care este inima si sufletul a ceea ce face ca tehnica sa functioneze.

Trebuie sa fim constienti de mediul nostru de formare. Toata lumea are probleme legate de conflicte si aceste probleme au pornit intr-un anumit moment. Trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru problemele noastre si sa folosim practica pentru a invata cum sa le gestionam mai bine (si chiar sa le rezolvam). Procesul de invatare cum sa faci fata conflictelor este o parte a antrenamentului si constientizarea creaza un tip de practica care ne poate arata zona in care trebuie sa lucram. Trebuie sa fim sensibili la fiecare din dojo si sa vedem felul in care putem creea o atmosfera de antrenament mai armonioasa. Practica constienta ne ajuta sa vedem cum interactionam cu alti oameni care au setul lor unic de probleme, creeand oportunitati pentru dezvoltarea noastra personala. Aikido ne ofera o ocazie unica de a pune in practica cuvintele goale ale multora. Practica constienta ne ajuta sa atingem acet tel. As dori ca fiecare elev sa reflecte asupra acestor cuvinte si observe ce poate obtine practicand in acest fel.
Articol publicat pe "AASBK BLOG: Mindful Practice in Aikido"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Marc Abrams