Articole:pag 15

Aikido si Deplasarea

 
 

Am petrecut ultimele saptamani explorand tipuri diferite de deplasari implicate in tehnicile noastre. Unul dintre aspectele fundamentale ale artelor martiale ajunse la un nivel inalt implica deplasarea intr-o maniera care nu este folosita in mod uzual. Acest tip de miscare este fundatia pe care trebuie sa se bazeze jocul nostru de picioare. Pentru a intelege acest subiect trebuie sa ne uitam la felul in care oamenii stau si se misca in mod obisnuit.

In mod normal oamenii stau intr-o maniera in care sunt inclinati spre spate. Acest lucru permite unei persoane sa miste piciorul spre in fata. Acest tip de deplasare face ca persoana respectiva sa isi miste greutatea pe partea cu piciorul care ramane jos, in timp ce piciorul care paseste propulseaza corpul spre inainte. Apoi, greutatea este mutata pe piciorul care s-a asezat pe pamant, permitandu-i la celalalt picior sa inainteze. Acest proces face ca greutatea noastra sa se mute dintr-o parte in alta. Corpul nostru se va misca inainte si inapoi in timp ce picioarele noastre il vor ridica si cobora. Corpul nostru are ca sarcina principala, imperativ preconstienta aceea de mentinere a unui echilibru dinamic. Acest mod obisnuit de a merge cheltuie o groaza de energie potentiala in mentinerea unui echilibru dinamic. Acest stil de deplasare este ok atata timp cat nu ai nevoie de acele resurse pentru a raspunde unui atac.

Petrecem destul de mult timp in dojo-ul nostru lucrand si resetand simturile de percepere despre ce inseamana sa stai in picioare. Cand facem asta, descoperim ca greutatea noastra este egal distribuita egal la jumatatea distantei dintre talpile noastre, iar corpul se odihneste in mijlocul pozitiei noastre. Nu mai putem sa miscam picioarele pentru a merge. Pentru a merge folosind aceasta pozitie trebuie sa imitam un compas. Nu puteti spune care parte a compasului este punctul de sprijin si care creionul. Ele sunt schimbabile fara nici o ridicare dintr-o parte in alta. Centrul ramane intr-o maniera care permite deplasarea stabila intr-un plan stabil pe verticala si pe orizontala. Greutatea este echilibrat distribuita, nu ne miscam inainte si inapoi si putem permite ca miscarea picioarelor sa se efectueze intr-o maniera care pare la fel, dar se simte diferit la persoana care are un contact cu noi.

Am indemnat elevii sa se gandeasca la corp ca la un cilindru care se roteste neincetat. Orice ne atinge experimenteaza o deplasare tangentiala, miscare care este asociata cu contactul cu un obiect aflat intr-o stare de rotatie. De fapt este mult mai complicat decat atat. Miscari duale, opuse si de forma unei spirale apar in corpul nostru de fiecare data cand ne miscam. Rezultatul final este acela ca miscarile noastre sunt mai greu de urmarit vizual fara leganarea si balansarea pe care le cautam atunci cand percepem o miscare. Rezultatul final apare in forta celeilalte persoane, forta care este dispersata intr-un fel care este greu de masurat si inteles, iar noi suntem liberi sa furnizam cantitatea maxima de energie pe care corpul nostru o are atunci cand vrem sa o dam celeilalte persoane.

De ceva timp am lucrat sarguincios sa-mi invat corpul sa se miste in acest mod. Nu sunt nici pe departe multumit de progresele obtinute si voi continua sa lucrez din greu pentru a obtine acest lucru. Am pornit cu lucrurile de baza referitoare la felul in care stam si in care ne angajam intr-o miscare. Terminam cu observatia ca nu trebuie sa uitam ca acest lucru de baza este asa de profund incat nu trebuie sa punem stop explorarilor noastre in acest domeniu. Tehnicile sunt ok si frumos de urmarit, dar inutile daca sunt construite pe o fundatie instabila si mereu intr-o stare de miscare de a gasi echilibrul. Sensei Imaizumi ne roaga intotdeauna sa ne concentram pe Kihon Waza (tehnici de baza). Eu va rog pe voi toti sa intelegeti ca Kihon Waza este subapreciata in zone in care avem nevoie cu adevarat sa lucram din greu.
Articol publicat pe "AASBK BLOG: Aikido and Locomotion"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Marc Abrams