Articole:pag 15

Din conceptele autoapararii: - Citeste-ti oponentul

 
 

V-at intrebat vreodata cum reusesc razboinicii si artistii martiali sa-si dezvolte "al saselea simt" care le permit sa anticipeze miscarile atacatorilor si sa lupte cu 4 sau 5 ? iti voi spune un mic secret.

Nu este magie.

Ei sunt mult mai atenti decat tine.

"Citirea" oamenilor este o indemanare care este utila in tot ceea ce se face, de la poker, la afaceri, la arte martiale. Ce insemana ca poti "citi" pe cineva ? Inseamna ca esti atent la toate informatiile pe care poti sa le observi la acea persoana: care este postura, expresia fetei, cum isi pastreaza centrul, unde privesc, cum interactioneaza cu tine si cu cei din jurul lor, etc.

Serios, cand a fost ultima data cand ati observat in ce directie arata degetele de la picioare ale unei persoane? Practicantii buni de Arte Martiale observa aceste lucruri. Le ofera informatii despre cum se poate misca sau lovi adversarul lor, indiferent daca isi vor folosi picioarele, mainile sau o arma.

Ca orice altceva, sa inveti sa citesti oamenii nu este o indemanare pe care cei mai multi dintre noi sa o aiba in mod nativ; necesita rabdare si practica pentru a o stapani. Pe masura ce deveniti mai fini in citirea oponentului, veti incepe sa va treziti evaluand oamenii care merg pe strada pe langa voi. Ascutiti-va aceasta indemanare. Va va servi foarte bine in toate aspectele vietii, de la concertele de muzica pana la intalnirile de afaceri. Cu cat inveti mai mult sa citesti oamenii, cu atat mai mult va va ajuta in viata voastra.
Articol publicat pe "Aikido of Nebraska Blog :Self Defense Concepts - Read Your Opponent"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Todd Roberts ( "Aikido of Nebraska LLC Dojo" )