Articole:pag 15

Interviu cu Aikido Shihan Masatake Fujita, I

 
 

Masatake Fujita luand ukemi pt. Fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba
Aikikai Hombu Dojo, 1969

Masatake Fujita s-a nascut in 1937 in Manciuria ocupata de japonezi. Intors in Japonia dupa razboi el s-a inscris ca elev la Aikikai Hombu Dojo.

Sensei Fujita este renumit pentru tehnicile sale puternice. Iata ce spune despre secretul acestor tehnici atunci cand a fost intrebat in Kuala Lumpur:

"Bineinteles ca este un secret, dar este diferit pentru fiecare. Chiar daca vi-l spun, voi nu sunteti ca mine. Este greu devorbit despre asta. Trebuie sa experimentati prin voi. Sa vedeti pe cineva care face si sa facei voi sunt doua lucruri complet diferite. De exemplu, atunci cand va uitati printr-o camera fotografica nu este la fel ca atunci cand va uitati cu ochiul liber. Nu puteti invata copiind pe cineva. Poate reusiti sa copiati tehnica dar nu veti prinde esenta tehnicii."

Un important membru al conducerii Aikikai Hombu dojo pentru multi ani, precum si director tehnic la National Cultural Aikido Bond din Olanda, sensei Fujita a avut un accident vascular cerebral in urma cu cativa ani si a petrecut ceva ani in spitale pentru reabilitare.

Urmatorul interviu a aparut prima data intr-un numar al revistei Gekkan Hiden (Invataturile Secrete Lunare) in martie 2005.

De asemenea a fost publicat intr-o colectie de interviuri cu elevi ai Fondatorului publicata in japoneza in 2009.

(tradus in engleza de Christopher Li)Sensei Masatake Fujita pe coperta revistei Gekkan Hiden, martie 2005

Este Aikido un Judo incomplet ?

I: Sa intram direct la subiect - Am auzit ca v-ati nascut in fostul stat Manchukuo (Manciuria ocupata), este corect ?

R: Da, este corect - pentru a fi mai exact in orasul Shinkyo din acel stat (acum Changchun in nord-estul Chinei) pe 21 aprilie anul 12 Showa (1937). In acel timp tatal meu (Masakichi Fujita) era angajat ca secretar la Asociatia Imperiala de Budo Din Manciuria

I: Tatal dumneavoastra a practicat Judo, nu-i asa ?

R: Corect. Tatal meu il cunostea pe O'Sensei dinainte de a ma naste, si a invatat Aikido impreuna cu Tomiki (Kenji) Shihan si dl. Tenryu (Saburo Wakuta)

I: Asa ca ati invatat Budo imediat ?

R: Nu, deloc ! (rade) Am trait in Manciuria pana la varsta de 10 ani, iar dupa razboi, in anul 23 Showa (1948) ne-am intors in orasul natal al tatalui meu, Sapporo in Hokkaido, si nu prea am practicat nici un Budo. Tatal meu nu m-a incurajat deloc sa practic Budo. In afara de asta, atunci credeam ca Budo era practicat doar de oameni prosti. Chiar ai spuneam tatalui meu lucruri de genul "Oamenii cu putin creier ar trebui sa incerce sa echilibreze asta prin pastrarea centrului de greutate jos" (rade)

I: Chiar asa ? (rade)

R: Nu am practicat Budo, dar am practicat inotul in liceu. Am fost chiar si la campionatul din prefectura Hokkaido. Am luat contact cu Budo dupa ce am absolvit liceul si am mers la scoala in Tokyo.

I: Ati fost la Universitatea Takushoku.

R: Asa este. Sensei Masatoshi Nakayama (Asociatia Japoneza de Karate) era la Takudai (Universitatea Takushoku) si m-a intrebat : "De ce nu faci Karate ?". In acea perioada la Takudai se cerea sa alegi un Budo, si sensei Nakayama raspundea de clasa de Karate. Pe atunci inaltimea si greutatea mea erau destul de mari, asa ca posibil aceasta sa fie cauza pentru care m-a invita. Dar am vrut sa fac Aikido , asa ca l-am refuzat.

I: Ati avut intentia sa practicati Aikido din momentul in care ati intrat la universitate ?

R: Nu, la inceput nu am avut nici un interes. Tatal meu mi-a spus "Atunci cand mergi in Tokyo sa treci si sa-i prezinti omagiile tale lui sensei Ueshiba" si mi-a dat o scrisoare de introducere, dar a fost destul de greu de aranjat o intalnire prin intermediari. Pana la urma nu am reusit sa ma intalnesc cu O'Sensei pana in noiembrie.

I: Care a fost prima impresie ?

R: Pana atunci credeam ca Aikido era un fel de Judo incomplet... Nu stiam cu adevarat ce era. Din acest motiv nu aveam nici o idee preconceputa. Discursurile lui O'Sensei erau pline de trimiteri la Zei, si nu am inteles nimic din ele, dar in ciuda acestora, el era O'Sensei. Daca va uitati la un portret a lui O'Sensei, puteti intelege, el era diferit intr-un fel de alti oameni in varsta. Eram tanar si obraznic, iar din perspectiva lui O'Sensei eram destul de tanar pentru ai fi nepot, iar in clipa in care i-am vazut fata lui O'Sensei m-am gandit "Daca este ceva ce aceasta persoana face, atunci cu siguranta trebuie sa fie bine." Asa ca mi-am inchis gura si a doua zi m-am inscris la dojo.


Inaintea antrenamentului sever eram prieteni

I: Cine mai era acolo atunci cand ati inceput ?

R: Mai erau Shihan Hiroshi Tada, Shihan Shigenobu Okumura si Shihan Sadateru Arikawa. Mai era si sempaiul meu, Shihan Yasuo Kobayashi. Dar acum nu au mai ramas multi dintre ei. Atunci, mai degraba numarul scadea decat creastea. In orice caz, era ca si cum toti sarbatoreau "Hei, a mai plecat unul !" (rade). Apoi oamenii ramasi spuneau "Ai ramas pe aici... " Daca ati face acum asa ati fi certati, dar atunci antrenamentele erau chiar severe. Daca erai capabil sa supravetuiesti era ca si cum ti-ar fi spus "Ok, te lasam sa intri in grup!".

I: Atmosfera din ziua de azi este destul de diferit, nu ?

R: Asa e. Am auzit ca oamenii il numeau "Dojo-ul Iad". Dar nu a fost asa de rau pentru mine, deoarece chiar daca antrenamentul era sever, scopul lui nu era de a provoca leziuni. Daca acumulezi leziuni nu stiu de ce ai face aikido. Sa devii puternic si robust astfel incat sa nu fiti raniti, sa va pregatiti ca sa nu fiti accidentati, aceasta este auto-apararea.


"Regele Dragon"
Aici Morihei Ueshiba este infatisat ca "Regele Dragon".
Acest portert reprezinta unificare din nemiscare si miscare .


Fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba in fata "Regelui Dragon".

I: Deci v-ati inscris fara sa stiti prea multe despre Aikido, ati avut probleme dupa asta ?

R: La inceput am avut deoarece nu puteam sa fac ukemi. Abia incepusem si nu am practicat nici Judo... poate era mai usor pentru cei care au facut mai inainte Judo, precum Shihan Kobayashi care a practicat Judo din liceu. Eu nu am avut niciun fel de experienta de acest gen, asa ca primul ukemi a fost destul de dificil.

I: Cum erau antrenamentele in acea perioada ?

R: Ei bine, am fost aruncat mai mult. (rade) Va spun, toti sempaii erau foarte infricosatori ! (rade)

I: (rade) Deci ati fost aruncat tot timpul ?

R: Nu, nu tot timpul. Una din caracterisiticile speciale din Aikido este aceea ca cel care aplica tehnica si cel care ataca se schimba. Asa ca din acel moment Semapi imi era partener si nu eram singurul care era aruncat. Cred ca aceasta este o caracterisitica pretioasa din Aikido.

I: Atunci cand v-ati inscris ati inceput practica Judo si a altor Budo ca parte a programei universitare, asa ca ar fi simplu sa faceti o comparatie. V-ati gandit la asta ?

R: Cred ca Aikido era complet diferit comparativ cu alte Budo. Metoda de antrenament de a lua ukemi cu randul este diferita. Si, de asemenea, un element important este acela ca in Aikido nu exista a castiga sau pierde - sa te compari cu o alta persoana nu este un lucru simplu. Chiar si la antrenament, Sempai face ukemi pentru tine. In acest fel va amintiti tehnica si va dezvoltati insusiri, si in acelasi timp va pregatiti corpul. Cred ca asta este un lucru important, dar nu il inteleg ca pe un nivel de incepatori.

I: La universitate ati invatat si alte Bujutsu, ati simtit vreodata ca ati dori sa schimbati arta ?

R: Nu, nu am simtit niciodata asta. Ei bine, ele nu s-au potrivit cu mine. Asta a fost mai adevarat pentru Karate, pur si simplu nu am fost interesat de sporturi de lupta care implicau lovituri cu mainile si picioarele.

I: In timpul liceului ati fost implicat in sporturi de competitie, competitiile de inot. Nu ati simtit ca lipseste ceva atunci cand ati trecut de la o lume competitionala la una fara competitii ?

R: Nu am simtiti deloc asta. Cred ca Aikido s-a potrivit cu personalitatea mea. Atunci cand compari inotul cu Aikido exista diferente, dar atunci cand imi amintesc de inotul din acele zile, am inceput sa ma gandesc "Aikido este precum inotul in aer"


Masatake Fujita aruncat de Fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba.

I: Ce vreti sa spuneti ?

R: Vreau sa spun ca Aikido te misca prin aer. Fara miscare, nu exista Aikido. Daca cineva este capabil sa se miste lin prin aer si sa indeparteze adversarul fara vreo coliziune, atunci cred ca este ceva precum inotul in aer. Poate gandesc in acest fel deoarece obisnuiesc sa inot. Recent am inceput sa gandesc "nu este ca si cum acolo nu este nici o conexiune" Daca nu mai inoti in apa, atunci te vei duce la fund, iar in Aikido daca te opresti atunci vei fi ranit de catre adversar.
Articol publicat pe "Interview with Aikido Shihan Masatake Fujita, Part 1"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li