Articole:pag 15

Kiichi Hogen si Secretul din Aikido

 
 

Sawamura Sojuro V in rolul lui Kiichi Hogen
din piesa Kiichi Hogen Sanryaku no Maki

Povestiri din Heike Monogatari

Exista un citat interesant care apare la pag. 40 in "Profiluri ale Fondatorului", o colectie de interviuri cu elevi ai Fondatorului Aikido, Morihei Ueshiba, care a fost publicata in Japonia in 2009 (din ce stiu este aparuta numai in limba japoneza).

Acelasi citat apare in numeroase locuri, dar s-a intamplat sa-mi sara in ochi cand l-am citit acum. Mai apare intr-un interviu cu Morito Suganuma, care a devenit uchi-deshi al Fondatorului in 1967, cu putin timp inainte ca acesta sa moara, in 1969. Suganuma a venit in Hawaii si a vizitat Aikido din Hilo in septembrie 2011.

Prima data l-am auzit in urma cu cativa ani la Seishiro Endo, dar asa cum am spus apare in mai multe locuri. Morihei Ueshiba a spus ca acest citat reprezinta unul din secretele (gokui) aikido-ului. Textul de mai jos este citat de Suganuma:

Daca vine, intalneste-l, daca pleaca, trimite-l departe, daca se opune atunci unifica. 5 si cu 5 fac 10, 1 si cu 9 fac 10 , 2 si cu 8 fac tot 10. Marele suprima toate, micul apare minuscul. Puterea vietii si a mortii.

Mai jos este textul pe care il utilizeaza Endo, si care este putin diferit, dar amandoua sunt transcrieri ale aceluiasi original din Japonia straveche. De asemenea este acelasi text pe care il foloseste John Stevens in cartea sa Secretele Budo-ului1. In scurta sa introducere la acea sectiune, Stevens scrie ca "Aceste invataturi au fost folosite pe scara larga de instructori de arte martiale de-a lungul secolelor si inca sunt folositoare. Morihei Ueshiba, fondatorul Aikido, le-a citat de multe ori cand preda si demonstra tehnici de Aikido, si asa a facut si profesorul meu de Aikido, Rinjiro Shirata."


Daca vine, atunci intalneste-l, daca pleaca, trimite-l departe.
Daca rezista, atunci armonizeaza.
5 si cu 5 fac 10.
2 si cu 8 fac 10.
1 si cu 9 fac 10.
Ar trebui sa te armonizezi in acest fel.
Intuieste ce este adevarul si minciuna, cunoaste ceea ce este ascuns,
Exista sanse de viata si de moarte, fara sa reactionezi la schimbari.
Abordeaza lucrurile fara sa iti misti inima (fara a fi deranjat) .

Acum il avem pe Rinjiro Shirata (via Stevens), Morito Suganuma si Seishiro Endo, toti prezentand acelati text. Si desigur, pe Morihei Ueshiba.

Morito Suganuma citeaza paragraful ca venind de la Kiichi Hogen, care poate fi chiar corect (cel putin povestile prezinta asta). Hogen este o figura legendara in Japonia din anii 1100, fiind profesorul a si mai legendarului Minamoto no Yoshitsune ( din Heike Monogatari).

Observatii amuzante:

1. Este aproximativ aceeasi perioada in care se presupune ca Daito-ryu a fost fondat de catre Shinra Saburo Minamoto no Yoshimitsu.

Conform legendei, Minamoto no Yoshitsune s-a antrenat cu Kiichi Hogen in arta strategiei. Fiica lui Kiichi, Minatsuru, s-a indragostit de acesta, iar el a folosit-o pentru a fura cateva carti de strategie (una fiind cea despre care vorbesc mai jos) iar in final il ucide pe acesta.

2. Kiichi Hogen a avut reputatia unui expert in Onmyodo, numita si Inyodo, care s-ar traduce prin "Calea lui In si Yo" (Yin si Yang)

3. Soemon Takeda, bunicul lui Sokaku Takeda, a avut reputatia de a fi predat o arta numita “Aiki In Yo Ho” (“metoda Aiki Yin si Yang”).

4. Cand Henry Kono l-a intrebat direct pe Morihei Ueshiba "De ce nu putem face ceea ce faci tu", raspunsul a fost la fel de direct "Deoarece nu intelegi 'In' si 'Yo'" (din "Memoriile Aikido" de Alan Ruddock )

Deci, ce inseamna asta ? Nu am de gand sa merg mai in profunzime acum, exceptie sublinierile trimiterilor la "In" si "Yo" de mai sus.

Deci, de ce pierdeti timpul citind toate astea ?

Aici este punctul meu de vedere. Citatul nu a fost prezentat doar o singura data, ci de mai multe ori, in prelegeri scrise si vorbite, ca fiind un secret al aikido, si nu de oricine, ci chiar de insusi Fondatorul, Morihei Ueshiba.

Asta ar trebui sa-l faca destul de important.

Considerati urmatoarele:

1. Acest citat si implicatiile lui sunt comun utilizate in cel putin 2 Koryu de care stiu eu. Asta inseamna ca acest secret din aikido nu este chiar asa de secret, si este utilizat si predat si de catre altii. De asemenea, poate insemna ca acest secret nu este asa de nou, incat a fost folosit si predat de catre un numar de scoli si luptatori in Japonia de mai mult cu 900 de ani inainte ca Morihei Ueshiba sa se fi nascut.

2. De fapt citatul nu este original al lui Kiichi Hogen. Hogen l-a luat din capitolul Tigru dintr-o carte de strategie chinezeasca numita "Rikuto" (sau "Liu Tao" in chineza) Asta inseamna ca secretul Aikido-ului asa cum este declarat de catre Fondatorul Aikido, nu are numai 900 de ani, ci a venit in Japonia din China.

Ganditi-va la asta : daca a venit un lucru (ceva despre care insusi Morihei spune ca este foarte important), ce altceva a mai venit ( vedeti cartea lui Ellis Amdur "Hidden in Plain Sight" pentru o discutie mai detaliata) ?

Cum schimba asta felul in care evaluam scrierile si antrenamentul ?

Cum se va schimba istoria si metodologia cunoscuta din Aikido atunci cand avem o cunoastere mai mare ?

Ce ar fi daca lucrurile pe care le-a facut Ueshiba in loc de a fi foarte noi, sunt de fapt foarte vechi ?

Ce ar fi daca Morihei Ueshiba, Fondatorul Aikido, a practicat o arta martiala interna intr-o comunitate plina de elevi care cerceteaza si dezvolta aceleasi principii si care are o traditie de peste o mie de ani in Japonia - si este chiar mai veche in China ?
Articol publicat pe "Kiichi Hogen and the Secret of Aikido"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li