Articole:pag 18

Hakaru Mori despre Kakete si Aiki no Jutsu

 
 

Hakaru Mori demonstreaza la a 50-a Comemorare a lui Sokaku Takeda

Hakaru Mori directorul general al Daito-ryu Aiki-jujutsu Takumakai a inceput sa studieze cu Takuma Hisa in 1962. Sensei Mori a contribuit la fondarea organizatiei Takumai. Initial, Takuma Hisa s-a opus acestui lucru, dar in cele din urma l-a numit ca Director General (acelasi titlu a fost detinut si de insusi Sokaku Takeda) al Takumai.

Acest articol este traducerea in engleza a unui articol din japoneza scris de Hakaru Mori. A aparut initial in nr.68 si 69 al revistei Takumai.

In acest articol apare o mentiune despre "Shoden", o colectie mare de fotografii, in 9 volume stranse de catre elevii de la dojo-ul Asahi Newspaper a lui Takuma Hisa, fotografii care reprezinta tehnicile predate lor atat de Morihei Ueshiba cat si de catre Takuma Hisa. Deoarece acest tip de fotografii erau neobisnuite in artele traditionale, aceasta a implicat o mica cantitate de directionare gresita din partea lui Takuma Hisa si a elevilor sai. Conform lui Hakaru Mori (Aiki News nr.89, iulie 1989):

"Am inteles ca sensei Hisa, dupa antrenament, ii lua pe sensei Ueshiba sau pe sensei Sokaku pentru o baie. In acest timp elevii sai efectuau tehnicile pe care le invatasera in acea zi si faceau fotografii. Astazi nu este dificl sa faci fotografii, dar in acele zile nu era usor si a fost posibil datorita companiei Asahi Newspaper. Sunt mai mult de 1500 de fotografii puse impreuna."Fondatorul Daito-ryu Aiki-jujutsu Takumakai, Takuma Hisa la 40 de ani

Hakaru Mori despre Kakete si Aiki no Jutsu

de Hakaru Mori

tradus in engleza de Christopher Li din nr.68 si 69 al revistei Takumai


"Kakete" reprezinta , atunci cand infrunti un adversar in lupta, o tehnica care este efectuata preventiv la un adversar fara sa astepti un atac.

Opusa acestei situatii se numeste "Ukete", unde tehnica este initiata dupa efectuarea atacului de catre adversar. Majoritatea tehnicilor Daito-ryu sunt Ukete. In mod normal, Kakete este predat numai la persoane care au rang inalt.

Din acest motiv, chiar si printre membrii Takumai sunt numai cateva persoane care sunt constiente de existenta tehnicilor Kakete in Daito-ryu.

Am avut intotdeuna un interes in existenta lui Kakete in Daito-ryu, si in continutul acestor tehnici. Am continuat sa cercetez si sa practic aceste tehnici cu fiecare ocazie.

Ce ma intereseaza mai mult este Aiki din Kakete , daca tehnicile Aiki pot exista in Aiki si, daca exista, ce fel de tehnici pot fi.

De ce sunt interesat de asta ? La inceput, principiile si tehnicile Aiki au fost create pentru Ukete si intr-un fel am fost sceptic referitor la aplicarea acestor tehnici si principii in situatia de Kakete, unde situatia este diametral opusa.

De exemplu in Takumai suntem familiari cu tehnici de prindere a bratului precum "Aiki-age" sau "Kate-dori/Ryote-dori Aiki-nage", ca sa dau numai un exemplu de tehnici Aiki care sunt predate incepand cu cei incepatori. Toate aceste tehnici incep dupa receptionarea unui atac (in acest caz, prinderea mainii) din partea adversarului, fiind un exemplu clasic de tehnici Aiki Ukete.

Aceste tehnici Aiki sunt aplicate utilizand in mod invers atacul adversarului efectuat pe antebrat. Cu alte cuvinte, daca atacul nu este acolo atunci tehnica nu poate fi aplicata.

Totusi, tehnicile Kakete sunt, practic vorbind, aplicate in momentul in care atacul adversarului nu este efecutat, ele sunt aplicate preventiv fara a astepta atacul.

Prin urmare, atunci cand se aplica astfel de tehnici nu este nici o cale de a utiliza atacul adversarului. De la inceput tehnica nu are nici o legatura cu atacul si trebuie sa functioneze independent ca o tehnica Aiki.

Am un interes permanent in ceea ce au fost aceste tehnici si cum difera ele de bine-cunoscutele tehnici Aiki Ukete.


O pagina din Soden
tehnica din picioare kata-dori irimi

De-a lungul cercetarilor se poate vedea ca in Takumai multe tehnici utlizand metoda kakete au fost transmise asa cum reiese din sectiunea de tehnici din cadrul colectiei de fotografii Soden.

In cele 9 volume ale seriei complete de fotografii Soden exista mai mult de 50 de tehnici, aproximativ 10% din totalul de 547 de tehnici prezentate.

Daca luati tehnicile Kakete din cele predate de catre sensei Hisa si le adaugati acestora, atunci se poate observa ca numarul total de Kakete transmise in Takumai depaseste cu usurinta 100.

Existenta unui numar asa de mare de tehnici Kakete poate fi o surpriza pentru cei care cred ca nu exista Kakete in Daito-ryu, ca in Daito-ryu tehnicile incep doar dupa primirea atacului, ca toate tehnicile sunt Ukete.

Totusi, Daito-ryu Aiki-jujutsu este cu siguranta un Sogo Bujutsu (sistem militar integrat, complex cu o baza larga) nu doar pur si simplu o metoda de a manipula corpul unei persoane, asa ca numarul mare de Kakete nu ar trebui sa fie o surpriza. Mai degraba ar fi straniu daca nu ar fi.

Acum as vrea sa discut despre ce fel de tehnici Aiki pot fi aplicate atunci cand efectuam tehnici kakete

"Kakete" este atunci cand, infruntand un adversar in lupta, o tehnica este preventiv aplicata fara a mai astepta un atac.

Reversul acestei situatii se numeste "Ukete", atunci cand se ateapta atacul inainte de a incepe efectuarea unei tehnici. Spre deosebire de Kakete, aceste tehnici nu implica initierea unui atac asupra adversarului. Mai intai este apararea impotriva atacului si apoi atacarea adversarului numai dupa ce cel care se apara este in siguranta. Din moment ce aceste atacuri sunt concepute asa, trebuie sa efectuati un contra atac dupa apararea fata de atacul adversarului, utilizand o metoda de atacare a lui.

Cu alte cuvinte, din moment ce aceste tehnici sunt compuse ca o combinatie de aparare si atac, miscarile sunt de cateva ori mai complexe decat tehnicile Kakete.

Majoritatea tehnicilor din Daito-ryu sunt compuse din tehnici Ukete.

Totusi, dupa ce ne uitam bine vedem ca multe tehnici Kakete au fost predate in Takumai in completare fata de aceste tipuri de tehnici Ukete.


Din vol 1 Soden

Multe din acestea pot fi gasite in tehnicile predate de catre sensei Takuma precum si in colectia de fotografii Soden, compusa din tehnici predate de sensei Ueshiba precum si de catre sensei Takeda. Tehnicile Kakete reprezinta aproximativ 10% din totalul tehnicilor din aceasta colectie.

Ce am putea spune noi este ca tehnicile din Daito-ryu sunt compuse din aceste 2 mari parti ale acestor tehnici, 90% tehnici Ukete fata de 10% tehnici Kakete.

De asemenea, in Daito-ryu, cele 3 grupe mari ale metodelor tehnice - incheieturi, puncte vitale si Aiki, sunt utlizate in ambele cazuri Kakete si Ukete, iar metodele si principiile tehnice sunt esentiale in amandoua.

Cu alte cuvinte, in masura constructiei lor, tehnicile Ukete pot fi utilizate ca tehnici Kakete fara nici o modificare.

Tehnicile Aiki fac o exceptie.

Fundamental, exista 2 reguli de fier referitoare la tehnicile Aiki:
1. puterea nu se utilizeaza atunci cand aplici tehnica
si
2. pentru a aplica tehnica nu trebuie sa prindeti mana sau haina adversarului.

Indiferent de Ukete sau Kakete, trebuie sa urmati strict cele 2 reguli de fier in cazul tehnicilor Aiki.

De exemplu, in exemple clasice de tehnici Aiki Ukete precum Katate-dori Aiki-nage sau Ryote-dori Aiki-age, metoda de atac a adversarului (in acest caz prinderea mainii) este utilizata pentru a permite aplicarea lui Aiki ca un contra-atac, si desi tehnica poate fi dificila, trebuie sa aderati la regulile de fier ale tehnicilor Aiki.

Totusi, pentru tehnicile Aiki Kakete, unde se aplica preventiv o tehnica atunci cand apare o sansa la momentul cand adversarul nu a inceput nici un fel de atac, metoda de atac utilizata mai sus nu si-a facut aparitia.

In aceste conditii, daca incercati sa manipulati usor corpul adversarului, trebuie sa incalcati regula a doua (pentru a aplica tehnica nu trebuie sa prindeti pe adversar de mana sau de haine)

In acel moment, chiar daca tehnica poate fi Kakete, ea nu mai este o tehnica Aiki.

Am petrecut mult timp cercetand Soden, antrenandu-ma si rafinand, si sunt capabil sa inteleg o serie de tehnici Aiki.

In mod specific, Fure-Aiki (atingerea Aiki), Kyokushi-no-Aiki (sprijinul Aiki) and Nokase-Aiki (incarcarea Aiki), acestea au fost facute publice intr-o oarecare masura.

Convingerea mea este ca aceste tehnici Kakete Aiki ating esenta Aiki si ca aceste principii tehnice si tehnici au o pozitie inalta in secretele Aiki-no-Jutsu.
Articol publicat pe "Hakaru Mori on Kakete and Aiki no Jutsu"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li