Articole: pag 1

Kihaku & Zanshin

 
 

Ki-haku (ki-gai)

Termen japonez care descrie taria de caracter, puterea de a face fata oricarei situatii. Reprezinta o minte hotarata, puternica, capabila sa raspunda la orice situatie de stress sau a unui atac fizic sau verbal din partea cuiva. Poate fi utilizat sa descrie si nivelul global de energie sau concentrarea.

Reprezinta o componenta esentiala a antrenamentului zilnic. In cadrul antrenamentului, si nu numai trebuie sa invatam sa ne folosim intreaga putere a spiritului si sa ne concentram pe pregatirea noastra. Tehnica trebuie sa fie curata, puternica si sa plece din centrul nostru. Daca ne relaxam prea mult si ne pierdem concentrarea apar brese si se pot intampla accidente.


Zanshin

Postura in care corpul si spiritul se afla intr-o stare de alerta, postura din care sunteti capabili sa raspundeti instantaneu si corespunazator unui atac sau contra-atac. Zanshin este starea in care, dupa ce se raspunde fara ezitare unui atac, continuam sa fim pregatiti pentru urmatorul raspuns. De multe ori, in dojo, elevul executa tehnica corect, dar la sfarsitul ei, dupa fixare sau aruncare, se observa o relaxare. Aceasta relaxare reprezinta o stare gresita a spiritului.

Antrenamentul trebuie sa se desfasoare avand aceste 2 concepte in vedere. Doar in acest fel vom ajunge sa avem o tehnica buna, sa ne intarim spiritul si sa ne dezvoltam aikido-ul. De asemenea, trebuie sa nu uitam ca antrenamentul nu se desfasoara numai in sala de antrenament, ci pe parcursul intregii zile si a intregii noastre vieti, incercand sa raspundem in mod corespunzator si sa fim in armonie cu tot ce ne inconjoara.