Articole:pag 19

Aikido nu este Agresiv, Pasiv sau Pasiv-Agresiv

 
 

Imaginati-va urmatoarea scena: Un aikidoka suparat, agresiv intra intr-un bar in cautarea unei lupte, merge la un strain si-i spune: "prinde-ma de mana !".

Aikido nu este o arta martiala agresiva. Totusi am vazut Aikido predat intr-o maniera care conduce o persoana sa inceapa agresiv o confruntare fizica cu alta persoana. Cred ca o caracteristica mare a aikido-ului este sa ajute oamenii sa invete sa-si pastreze calmul constient atunci cand apare un potential de conflict. Instructorii de aikido se concentreaza frecvent pe centrarea de sine in timp ce se foloseste constiinta si intentia de a fi constient de energia din jurul nostru. Daca o persoana este nervoasa, tulburata, speriata, aceste stari se opun ca persoana sa aiba un centru calm. In plus, suntem producatori de asa de mult "zgomot alb" inauntru nostru, astfel incat vom avea perioade dificile in incercarea de a deveni cu adevarat constienti de energia, intentiile, motivele, etc. ale celor din jurul nostru.

Un aikidoka foarte bine antrenat este o persoana formidabila cu care sa te angajezi intr-un conflict fizic. Pot sa sper ca acest aikidoka a castigat un mare respect pentru potentialul rezultat dintr-o inclestare fizica. Abilitatea de a omora, mutila si rani alta persoana nu este ceva care sa fie luat usor. Ar trebui sa fie pe deplin constienta de fragilitatea si importanta vietii insasi. Aceasta constientizare ar trebui sa se vada clar in modul unei persoane de a face alegeri mai bune referitoare la cand, si cum sa se implice intr-un conflict fizic cu altii.

Doar pentru ca noi suntem invatati sa nu fim agresivi, aceasta nu ar trebui sa fie confundata cu a nu fi capabili sa initiem si/sau sa conducem un conflict fizic cu scopul de a supravetui intalnirii. Este o mare diferenta in a astepta ca cineva sa te atace, cu crearea perceptiei ca exista o deschidere care permite persoanei sa renunte la ce vroia sa faca asupra ta. Alta posibilitate este de a crea sentimentul ca nu exista deschideri si un sentiment iminent de pericol pentru persoana care incearca sa gaseasca o deschidere. Asteptand ca cineva sa va atace inainte de a gandi ca ai dreptul de a actiona fizic este prostesc si periculos. Fondatorul Aikido-ului a vorbit direct despre importanta Atemi in Aikido ! Profesorul meu a spus frumos ca daca te muti intr-un mod corespunzator, atunci nu ai nevoie de tehnica. Daca nu poti sa iesi singur dintr-o intalnire potential violenta, sau nu poti descuraja intr-un mod adecvat un posibil atacator, atunci ai nevoie sa fii in controlul liniei de centru si sa fii inaintea atacului (sa-l intuiesti) persoanei respective.

Imagineaza-ti ca o persoana ameninta sa loveasca alta persoana. Persoana pe cale sa fie lovita, spune "Nu te voi opri, ma voi conecta cu tine intr-un mod pasnic."

Aikido nu este o experienta pasiva. Din pacate, am observat cum unii oameni incerca sa predea Aikido astfel incat persoana care practica incearca sa se conecteze in mod pasic cu atacatorul, pentru ca amandoi sa poata experimenta impreuna. Nu pot vorbi pentru toata lumea, dar ultimul lucru pe care mi-l doresc este un oponent care sa ma citeasca cu exactitate - Nici nu doresc sa ma conectez intr-un mod pasiv cu un adversar. Un conflict fizic este un proces foarte activ care, de obicei, implica o bucla OODA (observa, orienteaza-te, decide, actioneaza). Adversarul care mentine un avantaj tactic in acest proces are un avantaj distinct asupra oponentului. Aikido ar trebui sa ne permita sa fim capabili sa fim mai greu de citit fizic si energetic. Ar trebui sa faca ca un adversar sa nu ne poata gasi centrul. Daca nu puteti obtine cu adevarat aceste obiective importante, atunci v-as incuraja sa le considerat niste scopuri foarte importante de atins in antrenamentul vostru de Aikido. Ca indiciu, dezvoltarea aikido , Puterea Interna sunt componente critice in scopul atingerii acestor teluri. In aikido, trebuie sa fim capabili sa manipulam activ atat mediul cat si atacatorul, astfel incat mscarile atacatorului sa fie ineficiente, in timp ce miscarile noastre sa fie foarte eficiente.

Imaginati-va urmatoarea scena: O persoana provoaca alta persoana la lupta, dar persoana provocata spune "Nu lupt cu alte persoane, este sub nivelul meu".

Sa recunoastem, Aikido tinde sa fie un teren propice, atractiv pentru persoanele pasiv-agresive. Lozinci precum "arta martiala non-violenta" si "arta martiala a dragostei" sunt atractive pentru persoane pasiv-agresive. Un lucru de bun-simt care iti permite sa crezi ca ai abilitati martiale reale, dar in realitate esti complet temator de o agresiune reala. Multimea de practicanti pasivi-agresivi de Aikido cu care m-am intalnit de-a lungul anilor este cu adevarat un lucru trist pentru mine. Nu este nici o rusine sa declari ca nu ai fost intr-o lupta, ca nu stii ce vei face in una si ca nu ai nici o dorinta de a afla. Ceva este gresit cu rationamentul slab care iti serveste sa te feresti de la a infrunta si stapani anumite realitati. Este ok sa fii onest si deschis atunci cand nu utilizezi Aikido ca o arta martiala. Nu este ok sa declari ca practici Aikido ca o arta martiala si antrenamentul tau este dedicat in intregime oricarui aspect realistic care apare intr-o confruntare fizica. Este acceptabil sa faci greseli din care sa rezulte leziuni minore. Este complet inaceptabil sa ai elevi si colegi de antrenament care sa fie raniti ca o consecinta a antrenamentului regulat cu tine. Este ok sa pastrezi o structura a relatie kohai-sempai in cadrul scolii tale. Nu este ok sa pastrezi relatia kohai-sempai ca un vehicul pentru un comportament de dominatie.

Practicantii care sunt increzatori, au un centru calm, pot ramane constienti, sa actioneze corespunzator si in mod pozitiv pentru a controla o situatie, pentru a stinge un conflict si a fi victoriosi in conflicte. Ei sunt onesti in ceea ce spun si fac. Nu sunt timizi in testarea abilitatilor lor reale si sint dornici de a gasi zone care trebuie imbunatatite. Acesti practicanti se antreneaza intr-o maniera deschisa si onesta impreuna cu partenerii lor. Sunt deschisi pentru a oferi si primi feedback indiferent de rangul persoanei pe care o au in fata. Se antreneaza intr-o atmosfera deschisa, de respect reciproc, astfel incat actiunile unuia sa oglindeasca intentiile celeilalte, micsorand in acest fel posibilitatea de aparitie a accidentarilor. Daca au o problema cu alta persoana, ea este tratata direct, intr-o maniera care permite celor doua parti sa-si pastreze demnitatea si respectul atat pentru ei insisi cat si pentru cealalta persoana.

Aikido a fost o experienta remarcabila, de transformare pentru mine. Acesta este motivul pentru care acum este unul din locurile mele de munca profesionale. Cred cu adevarat in capacitatea de transformare a acestei arte. Recunosc ca posibilitatea ca eu sau vreunul dintre elevii mei sa utilizam Aikido pentru a supravetui unui conflict fizic este extrem de mica. Timpul petrecut intr-un antrenament sincer ne poate conduce sa devenim mai calmi, mai constienti de mediul nostru, mai in masura sa abordam conflictele si mai constienti de punctele noastre tari precum si de slabiciunile noastre. Am vazut aceste schimbari in mine si in elevii mei. Cred sincer ca aceste schimbari sunt posibile printr-o experienta de antrenament bazata pe realitate si direct legata de o experienta pretioasa de viata. Aceasta practica in Aikido trebuie sa fie bazate pe realitatile lumii intr-o confruntare fizica, unde nu exista loc pentru agresivitate si pasivitate nejustificata, iar unde atitudinile si comportamentele pasiv-agresive nu sunt pur si simplu acceptate. Acesta este Shugyo in antrenamentul nostru.

Articol publicat pe "AASBK BLOG: Aikido is not Aggressive, Passive, or Passive-Aggressive"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Marc Abrams