Articole:pag 19

Un salt al Spiritului - Moritaka (Morihei) Ueshiba în 1932

 
 

"Kami no Keshin" (Personificarea Zeului)
Kanzou Miura – biblioteca Ryuo , 1960

Kanzou Miura s-a nascut pe 15 iulie 1883 in Fukuoka, Japonia, cu 5 luni inainte ca Fondatorul aikido-ului, Morihei Ueshiba, sa se nasca in prefectura Wakayama.

Dupa absolvirea scolii teologice Aoyama Gakuin, el a petrecut un an lucrand ca ministru metodist in Hirosaki, un oras din sudul prefecturii Aomori. A lucrat in Rikugo Zasshi, o revista crestina care a fost pornita in 1880 de catre Tokyo YMCA si a publicat un numar mare de carti si traduceri, inclusiv traducerile operelor lui Dostoyevsky si Tolstoy. A fost interesat si de cercetarile asupra primului laureat Nobel al Indiei, Rabindranath Tagore .

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, el a organizat Ryuo-kai (Societatea Regelui Dragon) si a introdus invataturile teosofice - (inclusiv Yoga Agni si Alice Bailey) in Japonia cu practica sa Sinteza Yoga. De asemenea a tradus "Vocea Tacerii" de Helena Petrovna Blavatsky si un numar de alte lucrari.


Mokuroku emis de Moritaka Ueshiba in 1934
Stampilat "Aiki-jujutsu"
Din "Aikido Kaiso Ueshiba Morihei-den"

Ce urmeaza este o sectiune din cartea "Spiritul Sare Inainte - Aparitia Superomului" (Shinrei no Hiyaku – Genshutsu no Chojin) carte publicata in 1932 de catre editura Nito Shoin. In acest fragment extras din lucrare, dl Miura ii ia un interviu Fondatorului Aikido-ului, Morihei Ueshiba, care atunci utiliza numele Moritaka."Saltul Spiritului" ("Shinrei no Hiyaku")
Anul 7 Showa (1932)

Budo-ul dl. Moritaka (Morihei) Ueshiba si Calea Kami

Miyamoto Musashi a murit de mult, si se pare ca secretele ale acestui Budo extraordinar nu au fost primite de catre oamenii obisnuiti de azi. Corespunzator, as dori sa vorbesc putin despre un personaj modern despre care unii considera ca l-a depasit pe Musashi, dl. Moritaka (Morihei) Ueshiba


Morihei Ueshiba (stanga) cu Sumiko si Onisaburo Deguchi in 1932
Aritoshi Murashige se afla in spate dreapta

Dl. Ueshiba are in prezent un dojo in zona Ushigome in Tokyo. Acest domn a fost ascuns de ochii publicului pana acum 2-3 ani, si existenta acestui uimitor Adevarat Budo a fost necunoscuta. Este rar ca un personaj autentic sa apara in lume - in aceasta lume exista oameni inutili care au luat controlul asupra tarii si predau calea lor rea. Indiferent ca este trecut sau prezent, in interiorul sau exteriorul tarii, o regula dreapta nu a fost niciodata realizata de la inceputul lucrurilor, legile militare domina mereu natiunile.

Putini oameni cunosc ca in primavara anului 5 Showa (1930) dl Ueshiba a participat la un concurs al Acamdemiei Armatei imperiale Japoneze. Indiferent cat de multi judokani puternici de 5 sau 6 Dan au urcat, el i-a doborat si s-a jucat cu ei de parca ar fi fost niste pui. Chiar si cand concursul a inceput cu 3 oameni puternic care i-au prins gatul si bratele, ei au fost aruncati departe precum bucatele de hartie. Indiferent de gradul lor in Kendo, cine a venit a fost incapabil sa-l atinga cu sabia, fiind loviti si cazand cu o bufnitura.

Tinerii reprezentati ai Kodokan erau precum copiii in fata lui Tengu, manipulati fara probleme. Jigoro Kano, atunci cand a fost intrebat despre ce anume se preda la Kodokan , se spune ca a declarat " Kodokan nu este Budo. Este o simpla educatie fizica" Acesta este modul in care el a fost uluit de care dl. Ueshiba.


Scrisoare de la Jigoro Kano catre Morihei Ueshiba
pentru introducerea lui Minoru Mochizuki si a lui Jiro Takeda,
trimisi de catre Kodokan sa se antreneza la Kobukan – 28 octombrie 1390
Din "Aikido Kaiso Ueshiba Morihei-den"
Conform lui Kisshomaru Ueshiba,
dupa intalnirea cu Morihei Ueshiba, Jigoro Kano a spus:
"Acesta este idealul meu in budo, asta e, un Judo ideal"

Un boxer american de top, numit "Congamu" a calatorit prin Europa intr-un "Musha Shugyo" (Pelerinajul Razboinicului) castigand oriunde mergea. El a aparut in fata dl. Ueshiba, care era doar de 157cm inaltime, cu un corp masiv de 193 cm si s-a repezit cu o lovitura - el a zburat prin aer cu capul in jos ca si cum ar fi fost un copil si a aterizat cu o bufnitura, a fost manipulat fara nici o problema. S-a retras in timp ce isi exprima de nenumarate ori uimirea lui extraordinara.

Datorita evenimentelor de acest fel lumea a devenit in sfarsit constienta de persoana dl-ului Ueshiba, iar respectul pentru el ca un super-om practicant de Budo si Kendo sa fie exprimat. La inceput dl. Ueshiba a fot invatat de catre Sokaku Takeda, un practicant de Budo ascuns de lume, iar in momentul in care s-a despartit de profesor el nu atinsese pamanturile sacre ale budo. Totusi, se spune ca dl. Ueshiba a primit aceste secrete intr-un vis. Mai mult, secretele din Kendo, Judo, Sumo, Box si altele, toate au devenit una intr-o demonstratie a adevaratei Cai ale lui Kami.

Intr-o zi i-am pus dl-ui Ueshiba 3 intrebari.

"Studiez despre Miyamoto Musashi incepand cu problema misticului. In ceea ce priveste trecutul Japoniei, exista acei mari filosofi, artisti si oameni care inteleg lucrurile intr-un mod pur mistic, precum Musashi si alti mari practicanti de Kenjutsu. In acest sens, exista 3 lucruri despre care as dori sa va intreb mai intai. Primul, pentru un observator, Kendo practicat de dv. pare sa fie complet electric, precum miscarile fulgeratoare ale lui Tengu. Exista o metoda de a face acest lucru ? Sau va atacati oponentul intr-un mod instinctiv folosind vreo putere ascunsa ?"

Iata raspunsul dl. Ueshiba:

"Exista o metoda certa."

"Poate fi invatata de catre oricine ?"

"Se poate."

"Chiar si asa, de unde vine rapiditatea ? Miscarile fulgeratoare, sabia care loveste ca un fulger, evitarea mainilor puternice care incearca sa va loveasca si aruncarea adversarului - toate aceste miscari ?

Aici dl Ueshiba nu a raspuns la intrebarea mea, dar, in schimb a facut urmatoarea declaratie brutala:

"Gloantele dintr-o arma nu ma vor atinge"

"Cum asa ? Are ceva de-a face cu o putere oculta ?"

"Nu. Tintasul ia tinta, iar in momentul in care elibereaza tragaciul, inaintea glontului real, un glont eteric imi loveste corpul undeva. In acel moment, daca imi misc corpul usor atunci cand gloantele vor zbura, ele vor trece pe langa mine."

"Inteleg. Chiar asa e cu adevarat ? Gloantele au un corp eteric. Este prima data cand aud astfel de lucruri. Inteleg. Deci, este asa cum ma gandeam, aveti o inspiratie divina. as dori sa va intreb altceva, indiferent de metoda pe care oare cineva, indiferent de cat de departe isi poate misca corpul, pentru a se putea juca cu oameni puternici ca si cum ar fi un niste pisoi, cineva trebuie sa aiba o mare putere fizica. Cat de multa putere puteti aduna ?

"In mod normal, precum o persoana obisnuita, dar atunci cand pun ceva efort in asta pot transporta 2 saci cu orez in timp ce port geta (incaltaminte traditionala japoneza) fara nici o problema."

"Adevarat !"

Chiar cum am spus asta, el a chemat unul dintre elevii sai. S-a intors spre el, acesta avea intre 83 si 86 kg:

"Cati oameni au fost ieri ? Care au stat aici ?

Prin "aici" el se referea la varful bratului sau drept, extins, care avea degetul aratator sprijinit de betisoarele blocate in hibachi (vas de incalzit traditional japoneze)

"Au fost 3 persoane" a raspuns elevul.

"Ce ? atunci nu am nevoie nici macar de betisoare !" a spus dl. Ueshiba. In orice caz, 3 oameni urcati pe partea superioara a bratului sau drept extins, pe care el il tinea fara vreo tensiune vizibila. Ar fi fost acelasi lucru ca si cum as fi facut la fel cu o sac de orez - inmultit cu 10 !

Vazandu-ma surprins, dl. Ueshiba a spus:

"Indiferent cat de puternic este oponentul, atunci cand il infrunt, apare o putere pe care nici eu nu o inteleg. Mai mult, nu stiu nimc despre ce fel de arta este Shinto-ryu, dar cand am avut o lupta cu dl. Otsuka din Shinto-ryu, mainile mele au devenit in intregime mainile Shinto-ryu. Cand am avut intalniri cu oameni din Judo, mainile mele au devenit mainile Judo."

"Ce vreti sa spuneti ?"

"Am devenit complet transparent, oponentul este transformat in corp eteric si eu devin stapanit de spiritul meu pazitor. Cealalta persoana dispare si eu sunt atacat de forma si mainile ei. Cu cat mai mult a progresat celalata persoana in Shugyo, cu atat mai mare este corpul lor eteric si spiritul pazitor, deci eu trebuie sa devin si mai mare. In orice caz, starea inimii mele atunci cand infrunt un oponent este transparenta ca o oglinda, asa ca in aceasta stare spiritul celeilalte persoane este reflectat perfect."

"Inteleg, acesta este secretul Vidului din Nito-ichi Ryu a lui Miyamoto Musashi. Aici sunteti de acord cu Miyamoto Musashi."

Oriunde mergea si indiferent de provocarile la care participa, Musashi era victorios in infruntare, asa mi s-a spus."

Secretul Vidului din Nito-ichi Ryu a lui Miyamoto Musashi este secretul oricarei mari religii, si, de asemenea, si secretul Caii lui Kami, secretul lui Hristos care a devenit o divinitate la 30 de ani. Iata cum Musashi explica asta:

(Nota traducatorului: textul prezentat aici este din "Go rin no Sho" (Cartea celor 5 cercuri) a lui Musashi. am inclus traducerea clasica a lui Victor Harris)

" Calea Ni To Ichi a strategiei este inregistrata in aceasta Cale a Vidului.

Ceea ce se numeste spiritul vidului este acolo unde nu este nimic. Nu este inclusa in cunoasterea omului. Desigur, vidul este nimic. Cunoscand lucrurile care exista, poti sa stii pe cele care nu exista. Asta este vidul.

Oamenii din aceasta lume se uita gresit la lucruri, si cred ca ceea ce ei nu inteleg trebuie sa fie vidul. Asta nu este adevaratul vid. Este confuzie.

De asemenea, in Calea strategiei, cei care studiaza ca razboinici cred ca ceea ce ei nu pot intelege in abilitatile lor este vidul. Asta nu este adevaratul vid.

Pentru a atinge Calea strategiei ca si razboinic, trebuie sa studiezi pe deplin alte arte martaile si sa nu deviezi nici un pic de la Calea razboinicului. Avand spiritul statornic, aduna practica zi dupa zi si ora dupa ora. Slefuieste-ti de 2 ori inima si mintea si ascute-ti de 2 ori perceptia privirii si vederea. Atunci cand spiritul tau nu este cat de putin intunecat, atunci cand norii nedumeririi au trecut, acolo este adevaratul vid.

Pana la realizarea adevaratei Cai, fie in Budhism sau intr-un sens comun, poti sa te gandesti ca lucrurile sunt corecte si in ordine. Totusi, daca ne uitam obiectiv la un lucru, din punct de vedere a legilor din lume, putem vede diferite invataturi care se departeaza de adevarata Cale. Cunoaste bine acest spirit, cu sinceritate ca fundament si cu adevaratul spiriti ca si Cale. Decide strategia in linii mari, corect si deschis.

Atunci vei ajunge sa te gandesti la lucruri intr-un sens larg si, luand vidul ca si Cale, veti vedea Calea ca fiind vid.

In vid este virtute si nici un rau. Intelepciunea are existenta, principiul are existenta, Calea are existenta, spiritul este nimic"

In nici un caz aceste cuvinte nu au venit din budismul zen, ele reprezinta o stare de spirit uimitoare provenita din experientele personale uimitoare ale lui Musashi. Din moment ce aceste cuvinte din cea de-a patra dimensiune a lumii sunt deasupra si dincolo de domeniul filosofiei logice, daca cineva le citeste prin prisma unui bun simt obisnuit, nu va fi in stare sa le prinda secretul. Cu atat mai putin cineva le va putea prinde intentia daca le va analiza filosofic sau stiintific.Cuvintele sunt simple, dar ating sensul. Este lumea care apare prin slefuirea, aprofundarea si ridicarea Caii, Strategiei, Artei, si a vietii reale la limitele sale.


Fudo Myo ("Intelepciunea Neclintita")
scluptura de Miyamoto Musashi

"Vidul ca si Cale, Calea ca si Vid" este Calea care apare prin transcederea lumii, iar transcederea lumii apare din perfectionarea Caii. Ceea ce nu exista in aceasta lume apare prin perfectioanrea Caii, adica manifestarea lui Kami.

Pana in prezent dl. Ueshiba s-a dedicat nu numai pt. Kendo, ci Caii. Eforturile sale intense pana in prezent au fost de fatp Shugyo a Caii.

El a petrecut multi ani grei in antrenament pe Cale folosind anumite religii surogat, dar in final a atins Calea lui Kami si a realizat secretele Kendo prin intermediul Shinto Stravechi. Atunci cand antrenamentul sau in Kendo a atins nivelul Caii lui Kami, formele intrarii si evadarii, el a atins realizarea ca toate scolile de Kendo au devenit un tot unitar. Asta s-a intamplat deoarece Budo-ul dl-ului Ueshiba a atins cu adevarat taramul lui Kami unde formele nu sunt stabilite. De fapt, chiar acum, pe Calea lui Kami, metode secrete sunt create una dupa alta. Progresul se face zi dupa zi. Aceasta este Calea lui Kami. Cineva poate cunoaste Calea lui Kami prin intermediul formelor, dar nimeni nu poate ajunge acolo fara a le depasi. Din acest motiv, in Strategia lui Myamoto Musashi si secretele Kendo-ului mintea este stapanul, restul sunt metode de invatat calea direct in minte. Materialismul se destrama inaintea acestui uimitor adevar.

In competitiile dl-ului Ueshiba oponentul devine un corp eteric iar spiritul pazitor ia in stapanire inima goala a dl-ului Ueshiba. Acest tip de limbaj este ceva pe care cineva care nu practica o filozofie spirituala sau spiritism nu il va intelege, dar acest lucru trebuie sa fie clar pentru cineva care cerceteaza Shinto stravechi japonez, nu este nici o indoiala.

Atunci cand dl. Ueshiba avand o inaltime de 157 cm, infrunta un oponent mare si puternic de peste 193 cm., acesta este puternic. Totusi, in mijlocul infruntarii el este capabil sa vada un corp alb care cade la pamant iar oponentul va cadea in acel corp alb fara a fi impins sau controlat ( corpul eteric al oponentului este separat de corpul fizic si poate fi vazut la pamant de catre ochiul spiritual al dl. Ueshiba). Intr-un fel de a spune, sufletul acestuia a fost deja rupt si invins.

Deci, materialul corpului fizic este imbracaminte pentru corpul eteric, corpul eteric este imbracaminte pentru corpul spiritual. Daca acest corp fizic moare, atunci noi traim ca si corp eteric, dar la un moment dat pe masura ce progresam pe cale, corpul eteric moare si se topeste in corpul spiritual. Oamenii care traiesc in corpul fizic pot sa se deschida la corpul eteric pe masura ce progreseaza mental, si sa se perfectioneze in continuare pentru a se deschide la constiinta spiritului. Mai mult, constiinta spiritului depaseste conditia umana si aduce o mare putere si intelepciune.

Cand marele Goethe a spus "M-am intalnit" ceea ce a vazut a fost propriul corp eteric care s-a rupt de corpul sau fizic, existand multe exemple de acest fel chiar si in Japonia de azi. Constiinta spiritului din corpul spiritual simte mult mai usor frumusetea artistica, si este o continua rafinare asupra constintei corpului eteric din suflet. Ca si in conceptia lui Plato referitoare la faptul ca muzica misca sufletul, perspectiva corecta este de a gandi ca lumea ideilor pune spiritul nostru pe foc. Prin asta puteti intelege ca toti filozofii adevarati si marii artisti sunt misteriosi.

Cand cineva atinge nivelul lui Moritaka (Morihei) Ueshiba in Kendo, scopul lui nu este de a cuceri sau ucide pe ceilalti. Mai mult, nu este o problema simpla de a-si proteja propriul corp. Kendo-ul dl. Ueshiba nu este un proces de competitii a corpului fizic, este ceva care transcede corpul eteric. Calea lui Kami duce la o lumina stralucitoare interioara. In timpul atrenamentelor de sabie el a experimentat deseori o experienta in care era inconjurat de o lumina violeta, respiratia sa devenind una cu universul. Putem spune ca atingand extremitatile Kendo-ului se atinge un loc in care constiinta spiritului depaseste corpul fizic.


Morihei Ueshiba si uchi-deshi la Kobukan
Ushigome, Wakamatsu-cho 1931

In prezent, dl. Ueshiba instruieste personalul militar in Kendo si membri ai casei Imperiale in budo. La dojo-ul din Ushigome, in plus fata de tineri Kodokan 5 si 6 Dan vin nenumarati tineri dar si generali si amirali pentru a se inscrie ca elevi. Daca tehnica este din Calea lui Kami, indiferent daca cineva o numeste Kendo, Judo sau Sumo toate instructiunile sunt misterioase. In ultimele zile am vazut un faimos luptator de Sumo care are mai mult de 2.13 m, nedumerit si confuz ca a fost intors si aruncat de catre un om micut care de-abia si-a inceput antrenamentul ca elev al dl-ului Ueshiba. In acest fel se poate vedea cat de extraordinar este. In prezent chiar si fiica dl. Chigaku Tanaka a ajuns sa fie vazuta in mod regulat la antrenamente.

Articol publicat pe "A Leap of the Spirit – Moritaka (Morihei) Ueshiba in 1932"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li