Articole:pag 19

Aiki in Aikido - Ce inseamna asta ?

 
 

Fondatorul Aikido a vorbit despre arta sa ca fiind un vehicul pentru a face lumea noastra sa fie un loc mai bun. A vorbit despre acest scop tarziu in viata sa. Privind inapoi la viata lor atunci cand nu mai au mult timp ramas, oamenii au tendinta de a dori sa priveasca la cum au lasata o mostenire pozitiva atunci cand mor. Meditatia lui O'Sensei din ultima perioada a vietii sale nu trebuie confundata cu intelegerea clara si explicatiile despre aiki, Armonia la care el se refera prin Aiki este legata de un echilibru dinamic intre In si Yo (yin-yang) Aiki nu trebuie confundat cu Ai si Ki. Aiki a fost definit ca misterul care s-a creat la locul de intalnire a celor 2 spirale duale si opuse dincorp. Acest unic proces mentine un tip unic de echilibru dinamic in corpul unei persoane. Poate fi experimentat de persoanele care iau contact cu tine ca fiind "nemiscare in miscare" sau "miscare in nemiscare"

Atunci cand mentii o conexiune dinamica in corpul tau iar cineva incearca sa-ti impinga o parte a corpului, impingerea va incepe sa conduca la o deplasare partiala a fortei de intrare. Aceasta experienta este deseori mentionata ca fiind miscare in nemiscare. Chiar daca esti nemiscat, relatia dinamica intre muschii tai, tendoane,oase si fascia creaza o cale pentru dislocarea fortei de intrare. Persoana care va impinge literalmente, simte acea dislocare care resulta din "misterele aiki".

Atunci cand te misti cu o persoana conectata la tine printr-un contact, acea persoana cumva se misca odata cu msicarile tale fara un sentiment de a dori sa rupa acel contact, sau sa schimbe natura acelui ocntact. Aceasta experienta, in mod frecvent , este mentionata ca nemiscare in miscare. Punctul de contact experimenteaza "aiki" unde interactiunea echilibrata, dinamica inre In si Yo creaza un sentiment aproape lipicios la contat. Persoana simte un sentiment de nemiscare in mijlocul miscarii. Aceasta experienta apare din "misterele Aiki"

Corpul Aiki este foarte dificil de creat. Este nevoie de mult antrenament personal sub indrumarea unor profesori care nu numai ca pot demosntra aceasta experienta, dar o pot preda intr-o maniera care sa poata fi inteleasa de cei care sunt dispusi sa investeasca mult timp in incercarea de a-si reface corpul printr-o miscare diferita de cea pe care o facem in mod obisnuit.Nu pretind ca sunt acest profesor. Lucrez din greu pentru a invata aceasta cale si o impartasesc in mod deschis cu elevii mei. Sa speram ca vom continua sa facem pasi maari in crearea acestei extrem de evoluate capacitati martiale unice. Sa speram ca acest proces va coincide cu mesajul lui O'Sensei catre noi de a utiliza Aikido ca un vehicul pentru a face lumea noastra un loc mai sanatos si mai pasnic pentru a trai. Voi fi primul care va recunoaste ca nu a inteles diferenta dintre aceste 2 ideii si experiente diferite pentru o mare parte din timpul meu petrecut in Aikido. Acum ca intelg diferenta, cred sincer ca ambele procese trebuie sa fie importante, dar parti separate ale experientei noastre in Aikido.Articol publicat pe "AASBK BLOG: Aiki in Aikido- What Does That Mean?"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Marc Abrams