Articole:pag 19

Antrenament solitar pentru Kokyu-ryoku si Ki in Daito-ryu Aiki Budo

 
 

118 Tehnici din Daito-ryu Aiki Budo
de Yoshihisa Ishibashi

        Yoshihisa Ishibashi s-a nascut in 1938 in Tokyo si a inceput sa se antreneze in Daito Ryu in 1964 la Daitokan dojo, invatand Aiki Budo si Ono Ha Itto Ryu Kenjutsu direct de la fiul lui Sokaku Takeda, Tokimune Takeda. In 1969, impreuna cu Yoshimi Tomabechi si Katsuyuki Kondo a deschis filiala Katsushika Dojo in Tokyo si a fost primul instructor sef. A primit o licenta de Ono Ha Itto Ryu de la Junzo Sasamori si a avut o plaja larga de experiente de la zen la judo, kendo, Shorinji Kempo si Chen Tai Chi.
        Cele 118 tehnici din Daito-ryu acopera tehnicile continute in certificatul Mokuroku (Programa) Ascuns, de la Ikajo la Gokajo, si care erau rpedate ca si programa de baza din Daito-ryu Aiki Budo a lui Tokimune Takeda. Cartea 118 Tehnici din Daito-ryu Aiki Budo a fost scrisa de catre Yoshihisa Ishibashi si publicata in japoneza in 2015 de catre editura BAB Japan, care a mai publicat si revista populara de arte martiale Gekkan Hiden (Invataturile Secrete Lunare).
        Aceasta este traducerea in engleza a unei sectiuni din cartea lui Sensei Ishibashi, care este dedicata exercitiilor solitare pentru dezvoltarea puterii respiratiei (Kokyu-ryoku) si dezvoltarii Ki-ului
        Poate sunteti interesati in Sagawa Yukiyoshi, Masaru Takahashi si Antrenarea Respiratiei in Daito-ryu, pentru a arunca o privire in antrenamentul respiratiei in traditia lui Yukiyoshi Sagawa.

In-yo Aiki-ho umple Seika Tanden cu Ki prin Kokyu-ho si se straduieste sa concentreze Ki-ryoku prin concentrare mentala. Inchizand cele cinci degete, si inspirand tacut se numeste In (Yin), deschizand puternic cele cinci degete si expirand se numeste Yo (Yang). Prin continuarea acestei metode de respiratie, mintea devine clara, vederea devine agera, spiritul, ki-ul si puterea sunt unificate, spiritul curajos este dezvoltat si in mod special, diferitele aplicatii practice ale celor zece degete ale ambelor maini dau nastere la puteri supraomenesti.

Daito-ryu Aiki Budo Soke : Tokimune Takeda - fiul lui Sokaku Takeda


Kokyu-ryoku

Antrenamentul in Kokyu-ryoku (puterea respiratiei) este o metoda de practica care este necesara pentru dezvoltarea puterii supraomenesti si a tehnicilor martiale

Asa cum am mentionat anterior, Aiki-age este o metoda importanta de antrenament pentru Kokyu si Ki. Prin antrenament si prin concentrarea constientizarii pe tanden (hara) si Kokyu, puteti deveni capabili sa dezvoltati o putere care nu este forta musculara.

Acum va voi prezenta metode de antrenament pentru Kokyu si Ki altele decat Aiki-age.


Metode de respiratie si Tanden

1. Respiratia Abdominala si Respiratia Abdominala Inversa

Respiratia abdominala ( respiratia abdominala normala) este metoda de respiratie in care va extindeti abdomenul atunci cand inspirati si va contractati abdomenul atunci cand expirati.

Respiratia abdominala inversa este metoda de respiratie in care va extindeti abdomenul atunci cand expirati si il contractati atunci cand inspirati.

Prima prioritate in antrenament este de a construi un corp care foloseste in mod constant, inconstient si natural respiratia abdominala. Stapanirea respiratiei abdominale este o cerinta absoluta pentru a intra in lumea martiala si a lumii Ki-ului.

Fara stapanirea respiratie abdominale normale, chiar daca invatati diferite metode tehnice nu va puteti astepta sa le faceti foarte eficiente.

Constientizarea Tandenului Inferior

Prin inversarea ordinii in respiratia abdominala deveniti constienti de tanden-ul inferior si deveniti capabili de o respiratie profunda.

Tanden este sursa energiei. Ta este locul unde apare hrana, dar nu este ceva care exissta in mod natural. Devine un cump fertil prin cultivare omului. Tanden este la fel ca si acel caracter, este ceva care este construit prin auto-cultivare.

Prin urmare, din trecut s-a spus ca respiratia abdominala este originea sanatatii. Va recomand sa o stapaniti repede.

2. Poate fi facuta oricand.

Metodele de respiratie (kokyu-ho) pot fi rpacticate oricand realizati ca sunteti intr-un mediu adecvat, fara sa va alegeti un moment sau un loc particular. De exemplu, atunci cand mergeti cu trenul, sau in pat inainte de a adormi. Atunci cand abdomenul inferior se misca tot timpul in sus si in jos atunci cand respirati natural si inconstient, atunci puteti spune ca stapaniti aceasta respiratie.

A) Respiratia Abdominala (Normala)

Inspirati incet, dilatand abdomenul inferior (zona de la ombilic in jos). In acelasi timp contractati anusul in sus. Pastrand anusul relaxat, strangeti zona de la stomac la abdomenul inferior in timp ce expirati incet, Repetati acestea fara tensiuni.

B) Respiratia Abdominala (Inversa)

Aceasta metoda de respiratie este complet opusa respiratiei abdominale normale. Strangeti zona de la stomac la abdomenul inferior in timp ce pastrati anusul relaxat si inspirati incet.

Dilatati abdomenul inferior (zona de la buric in jos) in timp ce expirati incet. In acelasi timp, trageti anusul in sus. Prin activitatea Ki-ului, a puterii Kokyu si a vocalizarii, tehnicile supraomenesti devin posibile, acesti pasi sunt necesari pentru a realiza acest lucru.


Metoda de respiratie a lui Sensei Tokimune

Va voi prezenta metoda de antrenament a respiratiei abdominala inversa continuta in notitele personale ale lui Sensei Tokimune.Kokyu-ho metoda nr.1 a Respiratiei Abdominale Inverse a lui Tokimune Takeda

Kkyu-ho 1 (din notitele personale ale lui Sensei Tokimune)

1. Stand in shizentai ("pozitia naturala") strangeti mainile in jurul degetelor si puneti-le pe solduri.

2.Coborati soldurile in timp ce efectuati respiratia abdominala inversa ( contractati abdomenul in timp ce inspirati, trageti anusul in sus). In acelasi timp strangeti puternic pumnii si prindeti pamantul cu cele 5 degete de la picioare.

3.Dilatati abdomenul in timp ce expirati, aduceti soldurile la pozitia de inceput. In acelasi timp, slabiti pumnii si degetele de la picioare. Repetati asta de 300 de ori.Kokyu-ho metoda nr.2 a Respiratiei Abdominale Inverse a lui Tokimune Takeda

Kokyu-ho 2 (din notitele personale ale lui Sensei Tokimune)

1. Stand in shizentai si coborati usor soldurile. Inchideti ambele maini in jurul degetelor. Strangeti ambii pumni si coborati ambele axile natural.

2.In timp ce expirati, prima data se duce pumnul drept ( palma spre interior, orientata spre voi) in sus si spre dreapta.(efectuati acest lucru ca si cum o lovitura directa de pumn de la un adversar ar veni direct spre voi)

3.Continuand, ridicati pumnul stang (palma orientata spre interior fata de voi) in sus si la stanga in timp ce expirati. In acelasi timp pumnul drept se duce in jos si spre dreapta.

4.Continuati sa ridicati si sa coborati alternand pumnul stang si drept. Pe timpul acestei respirati puternic "Ha! Ha!" (respiratie abdomninala inversa) in timp ce ridicati si coborati usor soldurile. Repetati de 300 de ori.


Antrenamentul Ki

1. Concentrarea si relaxarea

Ki-ul incepe sa prinda radacini prin intermediul corpului, incepe sa se msite prin relaxarea mintii si inmuierea intregului corp.

Ki-ul se concentreaza in anumite parti ale corplui constient. In Ryu-l nostru, ne concentram Ki-ul in zonele necesare ale corpului, in momentul necesar si aplicam tehnica, sau ne aparam, deviem sau altfel eliminam puterea oponentului.

Cand acest lucru se intampla, Ki-ul devine un senzor sensibil in lupta, iar coprul oponentului poate fi simtit prin utilizarea intregului corp ca si arma.

Aiki-age si Kokyu-ho, despre care am discutam mai devreme sunt si ele metode eficiente de antrenament pentru Ki, dar aici voi introduce o metoda separata pentru antrenamentul solitar in Ki.


2. Utilizarea Degetelor in Antrenarea Ki-ului

Cresterea sensibilitatii degetelor (degetului mic si a celui mare) este importanta in jujutsu si in tehnicile de sabie. Oricare dintre aceste exercitii pot fi facute cu usurinta oriunde si in orice moment. Va rog sa le incercati prin toate mijloacele.


Metoda nr.1 a lui Tokimune Takeda pentru antrenarea Ki-ului

A) Degetul mic si cel Mare, antrenarea Ki-ului nr.1

Stand in shizentai si relaxand coatele. Tineti ambele maini in fata pieptului avand palmele in sus

Inchideti bine ambii pumni in interior, pornind de la index catre cel mic. Puenti degetul mare orizontal deasupra indexului celui mijlociu si strangeti puternic in particular cu degetul mare si cel mic.

Scoateti tensiunea din umeri si coate si trageti usor bratele in timp ce inspirati. In timp ce va concentrati constientizarea pe varful degetelor strangeti pumnii puternic si apoi relaxatii

Repetati acest exercitiu ritmic de aproximativ 300 de ori.


Metoda nr.2 a lui Tokimune Takeda pentru antrenarea Ki-ului

B) Degetul mic si cel Mare, antrenarea Ki-ului nr.2

1.La fel ca in pasii 1 si 2 de deasupra tineti ambele maini in fata pieptului, dar cu palmele in jos.

2,Eliminati tensiunea din umeri si coate si onclestati bine ambii pumni. In timp ce expirati puternic, impingeti degetul mare afara din linie

3.Repetati acest exercitiu ritmic aproximativ de 300 de ori.


3. Antrenamentul pt. Ki cu Teppo (stalpul de lemn)


Antrenamentul cu Teppo, stalpul de lemn in Sumo

Aici va voi prezenta o metoda de antrenament care implica miscarile teppo utilizate in antrenamentul de sumo. Urmatoarele doua metode difera prin respiratia si forta utilizata atunci cand imping mainile spre inainte.

Atunci cand se misca constientizarea spre concentrarea Ki-ului si spre intindere si relaxare, puteti invata relatia dintre moment si respiratie.


Metoda de antrenament a Teppo Ki-ului

A) Teppo 1

1. Postura: Stati cu picioarele la o latime de umar si intoarceti unghiile de la picioare spre inainte. Relaxati usor genunchii, retrageti barbia si stati drept. Deschideti cele cinci degete de la fiecare mana si trageti coatele langa coaste. Faceti o asago ("dimineata glorioasa") cu mainile si fixati privirea in centrul din fata. In timp ce inspirati incet dilatati abdomenul inferior si lasati sa cada constientizarea in tandenul inferior (continuati sa il observati de aproape)

2. In timp ce expirati "HA" pe cat de incetul puteti, pasiti in fata cu piciorul drept si mutati-va partea superioara a corpului in acelasi timp, impingand incet mina dreapta in sus spre linia de centru (concentrandu-va constiinta in varful degetelor).

3. Aduceti inapoi mana si piciorul drept in pozitia initiala in timp ce inspirati incet, dilatand abdomenul inferior si lasand constiinta sa cada in tanden-ul inferior (continuati sa observati de aproape)

Repetati cele de mai sus pe amandoua parti pentru aproximativ 15 minute.

B) Teppo 2

1. Postura: Stati cu picioarele la o latime de umar si intoarceti unghiile de la picioare spre inainte. Relaxati usor genunchii, trageti barbia si stati drept. Deschideti cele cinci degete de la fiecare mana si trageti coatele langa coaste. Faceti o asago ("dimineata glorioasa") cu mainile.Inspirati incet in timp ce va mentineti constiinta in tanden.

2. In timp ce expirati puternic intr-o singura explozie "Ha!" impingeti puternic mana dreapta in fata si sus de-a lungul linei de centru in timp ce pasiti spre inainte cu piciorul drept. Retrageti piciorul drept in timp ce inspirati

3. In timp ce expirati puternic intr-o singura explozie "Ha!" impingeti puternic mana stanga in fata si in sus pe linia de centru in timp ce pasesc spre inainte cu piciorul stang. Mutati inapoi piciorul stang in timp ce inspirati.

Repetati cele de mai sus pe amandoua parti pentru aproximativ 15 minute.Articol publicat pe "Solo Training for Kokyu-ryoku and Ki in Daito-ryu Aiki Budo"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li