Articole:pag 20

Interviu cu Aikido Shihan Masando Sasaki, I

 
 

Masando Sasaki Shihan la Aikikai Hombu Dojo

Masando Sasaki, 8 Dan, a murit pe 15 februarie 2013, la varsta de 84 de ani. Nascut in 1929, a inceput sa se antreneze cu Morihei Ueshiba in 1954. Putea sa fie sincer si controversat, dar aproape intotdeauna distractiv.

A absolvit sectia de economie si drept la Universitatea Chuo, si a publicat o duzina sau mai mult de carti in japoneza. A tinut prelegeri in intreaga Japonie despre metoda sa particulara de a vedea conditia umana.

Aceasta este prima parte dintr-o serie de 3 traduceri in engleza a unui interviu cu Masando Sasaki care a fost publicat intr-o colectie cu interviuri ale elevilor fondatorului publicate in japoneza sub titlul "Profilurile Fondatorului" in 2009.


Masando Sasaki Shihan cu Morihei Ueshiba O-Sensei
anul 44 Showa (1969)

Interviu cu Aikido Shihan Masando Sasaki, I


"Indragind o fata uimitoare" - Intalnirea cu Fondatorul

Sasaki:In viata mea de pana acum, pana la 77 de ani, am intalnit multe persoane, dar daca as putea rezuma intalnirea cu O'Sensei intr-o singura propozitie, as putea spune ca m-am indragostit de fata sa uimitoare.

I: La ce varsta l-ati intalnit pe Ueshiba Kaiso?

R: Era in anul 29 Showa (1954), deci aveam 26 de ani. Pe atunci am vazut o demosntratie de Aikido la Ministerul Apararii. Pe atunci i se spunea Minsiterul Apararii Forta de Securitate Nationala. "Ce este Aikido" ma gandeam pe masura ce ma uitam ca pare ca un dans. Totusi, m-am dus cand unul dintre instructorii care demosntrau m-a chemat, si m-a trantit drept in jos. Cand ma gandesc acum la asta, stiu ca era Kote-gaeshi. M-am gandit "Cum am fost aruncat?" "Nu inteleg.." apoi cand am auzit ca nu exista competii in Aikido, am gandit "Nu sunt compaetitii? Asta este ridicol!" Cu unele dintre aceste intrebari in minte am mers la Hombu Dojo. O'Sensei era acolo. Asta a fost prima noastra intalnire. Imi amintesc si acum sintamintele "Ce figura uimitoare". M-am indragostit de acel stil de luptator stravechi si de aparenta unui pustnic de munte,

I: Deci ati inceput sa practicati Aikido din trei motive: - ati fost aruncat, nu exista competitii, iar fata Fondatorului era precum a unui pustnic din munti.

R: Da, da. Cand traiesti alaturi de O'Sensei devii constient de multe lucruri spirituale.

I: Ati devenit uchi-deshi chiar atunci ?

R: Am trait in afara dojo-ului, dar am carat bagajul lui O'Sensei si am calatorit cu el. Asta deoarece m-am ocupat cu tot ce era legat de altare.


Masando Sasaki Shihan la Aikido Shinmei Juku in Kami-Fukuoka, Saitama

I: Sensei, acum sunteti un preot Shinto, dar si la acel moment era preot ? (Shihan Sasaki este si preot sef la Yamakage Shinto Kami-fukuoka Saigu

)

R: Nu, pe atunci nu faceam asta. Mult timp dupa asta am devenit preot sef.

I: Atunci de ce fondatorul va lua cu el cand mergea pe la altare ?

R: E un mister. Nu inteleg de ce facea asta, dar atunci cand mergea in pelerinaj pe la altare ma lua cu el intotdeauna.

I: Ati avut vreo simpatie pentru Budo inainte de asta ?

R: Nu am facut nimic ce ai putea numi cu adevarat "Budo". In timpul razboiului am fost invatat Sumo, Juke (baioneta) si Kendo la fel ca toti ceilalti, dar nu am practicat nici unul in mod serios. Doar Aikido.

I: De ce credeti ca ati ales Aikido ?

R: Am mentionat asta mai devreme. Deoarece m-am indragostit de fata lui O'Sensei. Fata unui pustnic din munti. Chiar daca as fi o femeie, m-as indragosti de acel chip (rade). Producem un calendar care are scris pe el 3 kanji: cale, spirit, actiune - calea unei persoane este in spiritul ei, spiritul unei persoane este in actiunile ei, actiunile unei persoane sunt pe fata ei. Chipul este poarta de acces a spiritului.

I: Vreti sa spuneti ca spiritul unei persoane apare pe fata ei ?

R: Desigur. Sunt cei care care spun ca umanitatea este in spirit, nu in fata, dar din mo ment ce fata se schimba conform cu spiritul, pielea nu este doar piele. Deoarece, doar cu o priviere stii "A, acesta fata are acest fel se spirit". In acest sens, m-am indragostit de fata lui O"Sensei. Nu-i asa ca este fata unui pustinic din munti ?

I: Ce varsta avea Fondatorul la acel moment ?

R: Cred ca avea in jur de 70 de ani.

I: Ati fost izbit imediat de catre fata sa cand l-ati intalnit prima sara ?

R: Uitati-va la o imagine a lui O'Sensei ! Trebuie sa gandesti ca este uimitoare.

I: Sa fiu cinstit, am impresia ca este a cuiva deconectat de la realitate.

R: Vezi ? Ele ste un Kami-sama (zeu). Intr-o zi cand eram in dojo, O'Sensei a spus "Chiar acum vad o persoana in statia Shinjuku care va veni sa viziteze dojo-ul. Va ajunge la dojo in 10-15 minute." Noi ne indoiam, dar o persoana ca aceasta chiar a venit.

I:Ati inteles ca s-a intamplat ?

R: Da, el era medium. Alte dati citea inima oamenilor, si a luptat si invins spiritele rele.


Pe acoperisul fostului Minister al Apararii
De la dreapta: Masando Sasaki, Nobuyoshi Tamura, Kisshomaru Ueshiba, O-Sensei

I: Exists multe intamplari despre Fondator. Se spune ca ar fi avut puteri spirituale sau psihice. Intamplari despre Fondator despre care am azuit cu totii au devenit legende, dar erau ele reale ?

R: Erau reale. Deoarece fiintele umane sunt copii zeilor, prin Shugyo putem atinge acel punct. Sensei Nakamura Tempu era si el pe aceasta cale. El putea sa-mi spuna cati bani am in portofel, numarul de monezi si bancnote. Aceasta persoana putea prezice cine era pe moarte si cand va muri. Totusi el nu ii spunea acelei persoane.


Prelegerile dv. vin dintr-o discutie despre vanzari ? Misterul Corpului de Politie in Rezerva

I: sensei Sasaki, ma gandeam pe parcursul acestui interviu, nu erati destul de rautacios fiind copil ? Cand ati auzit de spre Aikido ca fiind "Budo al armoniei" sau competiile nu sunt permise, as crede ca sunteti genul care ar reactiona precum "Nu poti sti daca nu incerci!"

R: Ma intelegi foarte bine, esti medium ? (rade) Cand am fost in ultimul an al scolii elementare nu am avut un comporatment rau, imi placeau avioanele (*este un joc de cuvinte care nu se poate traduce). Din acest motiv, atunci cand am fost copil am dorit sa devin membru al Unitatii Seciale de Atac (fortele utilizat pentru misiunile sinucigase precum kamikaze - bombardierele in picaj)

I: Asa era timpul, nu ?

R: Era in mijlocul razboiului. M-am nascut in anul 4 Showa (1929), am facut parte din prima generatie nascuta in Showa, despre care se spune ca nu au avut copilarie. Din momentul in care m-am nascut a fost numai razboi-razboi-razboi, iar dupa razboi s-a schimbat spre lupta pentru mancare.

I: De altfel, in timpul razboiului, ceva despre armata ?

R: Am vrut sa devin membrul al Unitatii Speciale de Atac, asa ca am fost testat pentru Younen Gakko (liceul pentru antrenarea ofiterilor de armata), dar nu l-am facut. In final am fost recrutat si trimis la Nagoya.

Articol publicat pe "Interview with Aikido Shihan Masando Sasaki, Part 1"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li