Articole:pag 20

Tokimune Takeda - Aiki Kuden (transmisie orala) si Hiden (secreta)

 
 

"Daito-ryu Aiki-Budo Shugyo-kun ("reguli de antrenament")"
Afisate in dojo-ul Daitokan a lui Tokimune Takeda

Regulile de antrenament ale lui Tokimune Takeda din dojo-ul Daitokan:

- Dojo este un loc al spiritului, incepem cu politetea si terminam cu politetea.

- Calea devine profunda, antreneaza-te cu un gand obsedant - nu renunta niciodata.

- Mandria este inceputul neatentiei, si sursa distrugerii.

- Fii serios intotdeauna, sinceritatea este prima.

- Nivelul final al Caii este Armonia, acesta este scopul acestui Ryu.


"Principiile esentiale din Daito-ryu sunt Dragostea si Armonia"

"Scopul raspandirii Daito-ryu este 'Armonia si Dragostea', pastrarea acestui spirit este ceea ce pastreaza si realizeaza justitia sociala. Aceasta a fost dorinta pe patul de moarte a lui Sensei Sokaku"

Tokimune Takeda, Soke al Daito-ryu Aiki-Budo
fiul lui Sokaku Takeda, Daito-ryu Chuku-no-so


Tokimune Takeda s-a nascut in Shimo-yubetsu, Hokkaido in 1916. Cel mai mare fiu a lui Sokaku Takeda, profesorul fondatorului Aikido-ului - Morihei Ueshiba , si a lui Sue Takeda, el a fost crescut pentru a-l urma pe tatal sau incepand cam prin 1925. In 1954 el a infiintat dojo-ul Daitokan in Abashiri, Hokkaido, schimband numele artei tatalui sau in "Daito-Ryu Aikibudo" si si-a luat titlu de Soke. El a predat Daito-ryu pana la moartea sa pe 2 decembrie 1993.


Tanarul Tokimune Takeda cu mama sa, Sue Takeda

Yoshihisa Ishibashi s-a nascut in Tokyo in 1938 si a inceput sa se antreneze in Daito Ryu la dojo-ul Daitokan in 1964. El a invatat Daito-Ryu Aikibudo si Ono Ha Itto Ryu Kenjutsu direct de la Tokimune Takeda. In 1969, impreuna cu Yoshimi Tomabechi si Katsuyuki Kondo, a deschis dojo-ul filiala Katsushika in Tokyo si a fost primul instructor sef. A primit l licenta Ono Ha Itto Ryu de la Junzo Sasamori si a avut o paleta larga de experiente de la zen la judo, kendo Shorinji Kempo si Chen Tai Chi.

Cele "118" tehnici din Daito-ryu acopera tehnicile cuprinse in certificatul Hiden Mokurok, de la Ikajo to Gokajo, si au fost predate ca si programa de baza in Daito-ryu Aiki Budo a lui Tokimune Takeda. Cartea "118 tehnici Daito-ryu Aiki Budo" a fost scrisa de Yoshihisa Ishibashi si publicata in japoneza in 2015 de catre editura BAB Japan, care a publicat si revista populara de arte martiale Gekkan Hiden ( "invataturile scerete lunare" ).

Aceasta este o traducere in engleza a unei sectiuni din carte lui Sensei Ishibashi unde el dezvaluie unele aspecte din Kuden ("invataturile orale") pe care el le-a primit de la Sensei Tokimune si care mai cuprind si unele fragmente din notele personale ale lui Sensei Tokimune. Alta sectiune din aceasta carte a aparut in articolul "Antrenament Solitar pentru Kokyu-ryoku si Ki in Daito-ryu Aiki Budo"".Yoshihisa Ishibashi si Tokimune Takeda


Tokimune Takeda Aiki Kuden si Hiden


In aceasta sectiune va voi prezenta care afirmatii facute de Sensei Tokimune referitoare la Aiki, precum si unele notite din scrierile sale personale. Apoi se va discuta despre intregul Aiki. Va rugam sa cititi cu atentie si in mod repetat pentru a intelege pe deplin.


Ce este Aiki?

1) Aiki contine Okugi ("Secrete interioare").

Aiki este aruncarea partenerului folosind forta lui proprie.

Inima in Daito-ryu Aikibudo este Aiki-jujutsu, dar contine si Okugi ale sabiei, sulitei, bastonului precum si din alte arte.


2) "Aiki" este neutru (n.t. invatamintele orale ale lui Tokimune Takeda: "Aiki este absolut neutru, prin urmare neutrul are In si Yo")

Universul, fenomenele, mediul, conditiile - toate au o actiune opusa si nu au o forma normala. In/yo, fata/spate, lung/scurt. Apa curge din munti, dar la fel se schimba mereu pentru a raspunde conform conditiilor. Intregul Corp este o Arma.

Aiki este ceva care este aplicat la un moment necesar la o anumita parte a corpului oponentului utilizand zonele necesare din corpul nostru.

Se foloseste fiecare parte a corpului - Ki-ul si puterea sunt concentrate in partile necesare.


Aiki si Prima Mutare

Aiki este sa te misti primul, Sen-sen-no-sen.

"Aiki-age" contine sen-sen-no-sen si go-go-no-sen.

Apararea este cel mai mare atac, asta este Daito-ryu, asta este "Aiki".

Nu exista garda in Aiki, nici un prim atac.


Aiki, Kokyu si Ki

Aiki este adoptata prin concetrarea Ki-ului prin unificaea mintii si a respiratiei.

Puterea lui Aiki este relaxarea si Kokyu


Aiki-waza: Viata umana exista prin Ki, este cultivarea Ki-ului. Umple Seika-tanden cu Ki prin Kokyu-ho, unifica-ti mintea pentru a concentra puterea Ki-ului. Cultiva Mintea Neclintita ("Fudo-shin") care este fara indoieli, fara frica, atinge nivelul divin care este eliberat de gandurile lumesti ("Munen-muso") Potriveste-te cu Ki-ul tuturor lucrurilor din univers si devin-o iluminat de norocul sau ghinion ("Kikyo-kafuku) atinge metodele secrete de a vedea viitorul, greutatea relativa a corpului precum si interiorul mintii umane. Stapaneste astea prin temperarea Ki-ului prin intermediul Zazen ("meditatie sezanda") si Ritsuzen ("meditatia din picioare").


Aiki Kokyu-ho: Strange cele cinci degete si inspira - In (yin). Deschide degetele si expira - Yo (yang).


Aiki Inyo-ho: Doi oameni practica Aiki Inyo-ho impreuna. Atunci cand partenerul iti prinde ambele incheieturi, umpleti Tanden-ul, axilele si degetele cu Ki, si deschizand ambele brate impingeti in sus spre axilele partenerului pentru a-l deztabiliza si arunca-l in toate directiile. Conditionarea in Kokyu-ho nu utilizeaza nici o forta fizica, amandoi practicati. Este la fel cu o singura mana. Vor fi progrese deosebite in Shin-ki-ryoku. Invataturile orale - "Asagao".

(n.t. : "Shin-ki-ryoku-icchi" este o fraza populara in kendo-ul japonez si este tradusa de obicei prin "unificarea mintii, spiritului si tehnicii", desi "ryoku" inseamna de fapt "putere" sau "forta". Unii vad asta ca o reformulare a celor "trei armonii interne" din artele martiale interne chinezesti. "Asagao" inseamna "dimineata glorioasa" si se refera la felul in care mana este deschisa si tinuta in Daito-ryu, mod similar in felul in care se deschide florile plantei diminetii glorioase - zorele/ buna-dimineata-... )

Aiki-nage

Fara garda (pozitia naturala, "shizentai")

Potriveste-ti ki-ul tau cu cel al oponentului care ataca precum apa curge fara orpire. Utilizand puterea oponentului destabilizam incet corpul oponentului si il aruncam in orice directie fara sa apara vreo schimbare in corpul nostru.

Aiki-nage este o tehnica aplicata din Aiki-jujutsu. Fara a utliza vreo tehnica de lovire sau strangulare, fara a ne opune ki-ului lor, furam ki-ul oponentului facand modificari rapide in corpul nostru.

Kokyu si sincronizarea sunt foarte importante. Cand utilizati forta devine imposibil. Trebuie sa va potriviti cu miscarile oponentului, cu respiratia si Ki-ul in timp ce aruncati.


Aiki-jujutsu

Un nume pentru acest lucru este Goten-jutsu, o Otome-waza (tehnica secreta) din domeniul Aizu, utilizata cand o persoana nu purta cele doua sabii.


Yoshihisa Ishibashi prezinta exemple de destabilizare
Dreapta: concentrare ("Kime") pe pulsul exterioar al mainii
Mijloc: atacand un punct vital ("kyusho"), pe cot
Stanga: atemi (lovitura)

Shinken Shobu no Kata (Forme de Lupta): Adaptandu-se la curgerea Ki-ului oponentului, se pot combina tehnici de lovire, strangulare si aruncare, prin urmare formele de aparare si control sunt insotite de pericol. Ina cest antrenament trebuie sa aveti grija sa nu faceti greseli (instructorul trebuie sa aiba curajul de a utiliza libertatea de actiune) De la Ikajo la Gokajo, 108 tehnici, Shoden Mokuroku. Aici e transmisia completa a toate misterelor.


"Aiki"

Admonesteaza-te in mod constant si fii constient de tine, depune eforturi pentru a atinge misterele Aiki.

Nu exista prim atac in Aiki-jujutsu. Suporta cat de mult poti indura. Chiar si atunci cand devine necesar, neutralizeaza-ti oponentul fara a-i cauza vreo injurie prin Aiki.

Nu exista garda in Aiki-jujutsu. Se intalneste inamicul tot timpul, in orice loc, fata si spate, stanga si dreapta, 4 directii, opt directii, 36 de directii si schimba liber, deci sa iti opresti mintea intr-o garda este pierderea misteriosului efect al schimbarii. Prin pastrarea mintii calma si deschisa puteti deveni capabil sa schimbati liber (n.t.: acesta este un parafrazare a invataturilor din Ono-ha Itto-ryu)


Corpul intreg este Aiki

Capul, mainile, umerii, coatele, picioarele, pana la capatul degetelor corpul intreg trebuie sa fie "Aiki". Intregul copr se potriveste cu miscarile oponentului. Potrivirea este sa elimini puterea oponentului, sa utilizezi miscarile si puterea lui ("Nuki-aiki"). Fara rezistenta, canalizeaza si anihileaza Ki-ul oponentului prin Nuki-aiki ("De-aiki" , "Hiki-aiki", "Nuki-aiki")

Oportunitatea este importanta in "Aiki" - nu este ceva care se dezvolta random sau pentru toata lumea.


Coordonarea si Schimbarile in tehnica:

A) Uilizarea tehnicilor aplicate de oponent

B) Desfacerea tehnicii oponentului sau indepartarea si uilizarea posturii destabilizate a oponentului

C) Ia tehnica oponentului intr-o inversare

"Aiki" este utilizarea puterii oponentului pentru a arunca


O sectiune din notele personale ale lui Tokimune Takeda


Secretele Aiki


1. Utilizarea Degetelor (din notele personale ale lui Tokimune Takeda)

>Degetul mic in exterior

Spirala, rotire, conducerea fortei in sus si in jos.


Degetul inelar in exterior

Impinge inainte. Puterea lui Aiki-age.


Extinde degetul aratator

Puterea spiralei


"Kakete"

(n.t.: mai multe informatii despre "Kakete" in articolul: "Hakaru Mori on Kakete and Aiki no Jutsu"

Prinderea mainii (tsukami-te) in Kakete concentreaza constiinta in degetul mare, aratator si degetul mic.


2. Lipicios (Kuden - invataturi orale)

Capacitatea de a fi lipicios este un element extrem de important al tehnicii Aiki. Urmatoarele doua puncte sunt importante pentru stapanirea acestui lucru:


a) Cultivarea capacitatii de a fi moale

Antrenati-va neincetat bratele (de la varful degetelor pana la umeri) pentru a fi moi. In special, rigiditatea din coate este ceva care persista pana la sfarsit.


b) Atunci cand sunteti suficient de norocosi sa fiti apucat, nu va separati de mana care va prinde pana cand oponentul este controlat.

Eliminati-va puterea si permitetii oponentului sa va prinda complet. Apoi este necesar sa va construiti un corp cu o musculatura moale care sa poata urma miscarile oponentului oriunde ar merge,


3. Revenirea

"Utilizarea reactiei" - este o componenta extrem de importanta a tehnicii Aiki. Folositi reactia la directia fortei de impingere sau tragere. In fata si spate, sus si jos, stanga si dreapta.


4. Intinderea bratului adversarului

Atunci cand oponentul va prinde, puterea bratelor este activata prin capacitatea lor de a indoi incheieturile si coatele


5. Omote Aiki, Ura Aiki ("Kuden" - invataturi orale)

Omote Aiki: varful degetelor sunt indreptate in sus

Ura Aiki: varful degetelor sunt indreptate in jos


6. Pescuirea somonului ("Yamame-tsuri")

Miscati-va mainile usor in sus si jos, conducand oponentul si aruncandu-l


Tokimune Takeda predand Daito-ryu Aikibudo
Articol publicat pe "Tokimune Takeda Aiki Kuden and Hiden"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li