Articole:pag 20

Iriminage Omote si Ura

 
 

Omote si Ura din perspectiva lui Iriminage egal Omote (vezi filmul de mai jos) si Tenkan egal Ura ? Imi amintesc ca fiind elev nou am intrebat cum sa diferentiez aceste variante, si nu am primti un raspuns.


Hiroshi Tada at The 50th All Japan Aikido Demonstration

Alta versiune de Omote,pe care am avut in cadrul cerintelor de testare USAF este ca o variatie Tenshin (desi ar fi trebuit sa intreb daca nu este un Irimi tenkan in schimb). In timp ce nage paseste in locul in care initial a fost partea deschisa a lui uke , nage efectueaza aceasta runcare din spatele lui uke. Ura este foarte familiara.Katate dori ai hanmi Iriminage Omote


Katate dori ai hanmi Iriminage Ura

Shirata Rinjiro a fsot unul dintre putinii elevi ai lui Morihei Ueshiba din anii de dinainte de razboi (pe care ii pot gasi) si care utilizeaza termenii Iriminage Omote sau Ura (impreuna cu alte fraze in japoneza pe care nu le recunoasc sau inteleg), dar sensei Shirata are o metoda foarte profunda in definirea variatiilor de Iriminage. El are En no Irimi pentru miscari circulare, Sankaku Irimi pentru miscari triunghiulare si Chokusen no Irimi pentru miscari liniare.Tehnicile liniare Irimi par sa includa ambele variante dure din Shodokan Atemiwaza, cat si intrarile adanci din Irimitenkan unde nage apoi paseste mai mult in spate. Toate aceste trei tipuri pot fi facute intrand in fata sau in spatele lui uke, iar asta nu le face Omote sau Ura. Omote sau Ura sunt un plus la aceste categorii. In acest videoclip, si in cartea lui sensei Shirata scrisa cu John Stevens (Aikido: the Way of Harmony), variantele Omote si Ura par sa se distinga strict doar prin miscarile de finalizare.


Shirata Rinjiro Iriminage Omote and Ura

Nici macar nu ma ating de varaintele de Sokumen Iriminage pe care multe scoli mai tarzii le numesc Kokyunage. Sensei Shirata apare confortabil combinand diferitele sale idei intr-o singura tehnica. Cu O'sensei Dokka care spune ca varaintele de baza din Iriminage iau 10 ani petnru a fi invatate si stiind ca se presupune ca variatiile sunt nelimitate, imi place ideea de a fi cateva idei de baza - ABC-ul in Iriminage. In cele din urma, nimic nou. Toti practicam aceste variatii. In timp ce Iriminaga Omote si Ura sunt ceva care pot fi gasite mai usor pe Google and Youtube, acesta este un exemplu de Iriminage Omote si Ura de la un elev direct a lui O'Sensei. Multumesc lui Stanley Pranin de la Aikido Journal pentru permisiunea sa de a utiliza aceasta secventa cu Shihan Shirata Rinjiro. Intregul video se afla in sectiunea deschisa doar membrilor de la Aikido Journal Online, iar eu va recomand intregul film precum si intregul website.
Articol publicat pe "Nobody's Home: Iriminage Omote and Ura"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei John Hillson