Articole:pag 20

Tanto Nage

 
 

In cartea Aikido din 1950 scrisa de Kisshomaru Ueshiba, al doiela Doshu, el mentioneaza ca exista 3 moduri in care Tanto-waza este practicata in aikido:
1. Uke are cutit iar Nage este fara arma
2. Nage are cutit iar Uke nu.
3. Si Uke si Nage sunt inarmati

Am avut o instruire formala doar in primul caz. Imi aduc aminte de Sensei Kawahara care executa cateodata Morote-Dori Kokyu-Ho in timp ce tinea un bokken, dar Tachi dori a fost cea mai comuna practiva, fiind si ceruta la examinare. Numai lucrul cu Jo urma in mod clar formula de mai sus, cu Jo Dori si Jo Nage cerute la examinare iar Kumi Jo executandu-se la antrenament.Chiba Sensei: Bokken Shomenuchi shihonage

Aici exista o serie de ideii interesante, precum acest clip a lui Sensei Chiba efectuand Shihonage cu un bokken. Am auzit ca un numar mare de prinderi de mana pot fi aplicat in Iaido, iar o carte veche a lui Bill Sosa arata aceleasi miscari efectuate pentru dezarmare de pistol, dar probabil si pentru radio, taser, catuse si altele. Am cunoscut ofiterei de politie care apreciaza acest concept - ei pot merge la poligonul de tragere, sau se pot antrena fara arme in orice dojo, dar e mai dificl sa se antreneze cu alte arme. Aici este un clip care se concentreaza pe pastrarea pistoluluiPastrarea pistoluluiTanto dori-Tanto nageShodokan Aikido Koryu no Kata Roku

Acest dojo din Mexic are un clip frumos cu ei practicand Tanto dori si Tanto Nage. Poarta hakama, asa ca presupun ca nu sunt parte din linia Tomiki care au pastrat in sistemul lor cele mai multe materiale cu Tanto Nage. Shodokan Aikido's Koryu no Kata Roku arata o foarte interesanta baza de arme cu Tanto utilizat de Nage la 1:25 pana la 2:00. Printre cartile online postate de Goolge apare "Aikido the Tomiki Way" iar astfel de tehnici sunt discutate in paginile de la 278 la 281. Trebuie sa recunosc ca acest kata este o metoda eficienta de a pastra si disemina cunostintele. Shihan Nariyama din Shodokan Aikido are de asemenea un film despre Tanto Kaeshiwaza,asa ca ideile pot fi aplicate in sens mai larg si expuse.Nariyama Shihan : Tanto kaeshi waza

In Privind Inapoi pentru a Vedea Viitorul, eu si sotia mea am studiat un sistem de Aikido in care, cel mai adesea, Nage nu face priza. Am gasit acest lucru a fi un instrument bun pentru elevii tulburati care au nevoie disperata de a se agata de ceva - dati-le ceva de care sa se agate. Dar, unii oameni nu se pot pune in situatia de a utiliza un Tanto in aceasta maniera - nu au instinct criminal sau il au prea complet. In plus avem in mana tipul de lemn ascutit pe o muchie, nu cel din burete pe care il folosesc elevii din stilul Tomiki pentru competitii.

Am inceput sa aduc diversi ursuleti la sala, apoi un vechi telefon mobil, apoi un mic caiet. Am avut elevi explorand tehnicile de baza pe care le stiau de ani tinand aceste lucruri ca si cum ar fi arme, sau ca si cum ar dori sa se protejeze. Am avut o tanara care cauta cursuri de auto-aparare si am lucrat chestii similare cu un rucsac mic - folosindu-l ca pe un scut sau protejandu-i continutul. Am inceput sa fac demonstratii tinand mingi de tenis sau telecomanda de la aer conditionat. O tanara musulmana care nu avea voie sa atinga un barbat datorita religei ei, a petrecut un timp minunat aruncadu-ma in timp ce tineam amandoi un baston. O fetita de doi ani a fugit pe salteau aglomerata in timpul unui seminar pentru a vorbi cu tatal ei in timp ce oamenii zburau peste tot - am prins-o si am ridicat-o blocand in acelasi timp cativa oameni care ar fi putut sa o atinga inainte de a o scoate de pe saltea. Ca asistent medical deseori transport medicamente sau echipaent care nu doresc sa fie stricat si nu doresc sa arunc ceva la pamant doar pentru a face Aikido.

Am facut unele comentarii la elevi in situatii in care ar putea ajunge pe traseul de alergat din jurul campusului,cum sa se puna in siguranta sau cum sa ajunga inapoi acasa. Cum sa isi foloseasca telefoanele pentru a suna la 911 sau la prieteni. Imi imaginez cum Aikido ar putea utliza un spray cu piper sau alte arme non-letale. Pe de alta parte, daca tot ce au este o piatra sau un bat, impotriva cuiva mai mare, imi doresc ca ei sa stie ca pot face acelasi Aikido. Mana care nu a fost prinsa de cineva acum are multe alte utilizari, si cred ca aceasta a contribuit si la dezvoltarea unei constientizari a folosirii Atemi-ului.

Nu sunt sigur de ce practica cu Tanto in Aikikai a devenit asa de slaba. Este o practica de Aikido valida istoric care ofera o intuitie mare si informatii practice pentru elevii de toate nivelurile.

Desigur, in timp ce ma antrenam cu aceasta de cateva luni cu un grup de elevi, am mers sa tragem un filmulet - acum am tendonul lui Ahile rupt, asa ca nu va fi vreun film cu mine facand ceva pentru o perioda. Dar, ofera-i o sansa. Alege ceva moale si pariez ca stii deja de tot ce ai nevoie.
Articol publicat pe "Nobody's Home: Tanto Nage"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei John Hillson