Articole:pag 22

Eu si Aikido - Antrenamentul cu Fondatorul Aikido-ului, Morihei Ueshiba

 
 

Eiichi Kuroiwa predand Aikido la Rikuryo Aikikai

Unul din articolele de care m-am bucurat ca le-am citit a fost "Amintirile despre aikido ale dl. Kimura" ( 1 , 2 ). Desigur, amintirile antrenamentelor cu Fondatorul Aikido-ului in 1942 au fost fascinante, dar ce am apreciat cel mai mult a fost ca acestea au fost prezentate din perspectiva unei persoane obisnuite care s-a intalnit cu Fondatorul.

Aici este o alta relatare de-a lungul acelei linii - o relatare a antrenamentului cu Fondatorul, de data aceasta de prin anii 1960, de la o persoana obisnuita. Aceasta este o scurta colectie de amintiri cu O'Sensei scrise de Eiichi Kuroiwa, care s-a antrenat cu Morihei Ueshiba in Osaka, de-a lungul a cinci ani, din 1936 pana in 1968. Sper sa va placa aceasta la fel de mult cat mi-a placut si mie !
"Podul Plutitor al Cerului" caligrafie de Seiseki Abe

Eu si Aikido - Antrenamentul cu Fondatorul

de Eiichi KuroiwaTata si fiu in fata la Aikikai Hombu Dojo
Fondatorul Aikido Morihei Ueshiba si Ni-Dai Doshu Kisshomaru Ueshiba

Prima intalnire la Liceul Kitano si mai apoi

Sigur ca imi amintesc cum am fost invatat Aikido de catre Sensei (Seiseki) Abe atunci cand era in anul al treilea la Liceul Kitano.


Seiseki Abe, stand in stanga spate, cu Morihei Ueshiba
Kumano Juku, 1954

Mi s-a spus "Nu este forta, este Ki" si am crezut ca era destul de misterios. Ukemi rotund, tacut ca o pisica si atat de diferit de acel viguros "bam, bam" al celui din judo, era foarte interesant pentru mine. Urmatorul lucrul pe care il stiam era ca am fost incantat de Aikido. Ne antrenam entuziasti, si cand ma uit la pozele din acele timpuri eram 10-20 de persoane care se antrenau. Au existat si o serie de femei.


Liceul Kitano(Judo Dojo) ~ anul 37 Showa (1962)
1. Seiseki Abe Sensei
2. Houun Abe Sensei (fiul lui Seiseki Abe)
3. Osamu Kuri
4. Katsuhiko Tatsumi
5. Eiichi Kuroiwa
6. Masakazu Asano
7. Masanori Nose
8. Kiyomi Yagi
9. Mieko Yoshimura (Nakamura)

Colegul meu de clasa din acea perioada, dl. Katsuhiko Tatsumi , a continuat Aikido dupa liceu si si-a deschis dojo-ul sau de aikido in timp ce lucra ca medic.


Aikido Hakutaikan Kancho Katsuhiko Tatsumi

Credeam ca este Clubul de Aikido , dar cand ma uit la lotul cubului se pare ca acesta a fost inainte de infintarea legala. Chiar si asa, cred ca activitatea a fost recunoscuta oficial de catre scoala. Motivul pentru care pot spune asta este ca imi amintesc actiunea din "prima demonstratie" ca fiind una din activitatile clubului la festivalul de cultura al scolii.

Din moment ce Sensei Abe a construit un dojo in casa sa, dupa ce am inceput colegiul in Osaka, m-am dus de multe ori la dojo-ul sau in Suita.


Amenotakemusujuku Aikido Dojo in Suita

La acest dojo din suita l-am intalnit pe Sensei Ueshiba. Prezenta sa, aura pe care o emitea, a avut un impact puternic asupra mea. Din fericire, pe atunci erau numai incepatori la dojo, asa ca am fost capabil sa primesc indrumari directe de la Sensei Abe si Sensei Ueshiba. Odaa ce am devenit adult, am fost urmarit de munca si de viata si nu am reusit sa am reusit sa am prea mult contact cu aikido. Ca si exercitii, nu am fost capabil sa fac mai mult deca sa alerg atunci cand munca imi permitea, dar din fericire am fost binecuvantat cu o sanatate infloritoare.

Dupa ce am implinit 60 de ani, am realizat importanta sanatatii. M-am gandit sa fac aikido inca o data, dar deoarece nu mai facusem de mult am renuntat la idee pentru o perioada. Totusi, m-am gandit din nou si am decis ca as putea avea suficient timp pentru a incepe iar si am vizitat Ofuna Aikido Kyokai.(Shihan: Satoshi Takeda, 7 Dan Aikikai) langa casa mea (Kamakura-shi), si am inceput din nou in august 2008.


Satoshi Takeda

La acel moment Takeda Shihan mi-a spus "Am inceput Aikido dupa ce Kaiso Ueshiba a murit. Nu a mai ramas aproape nimeni care sa fi primit indicatii de la Fondator. Acum aceasta este o experienta incredibil de valoroasa. Sunt invidios." Si am realizat inca o data ce experienta incredibila mi-a fost data.

Multumita antrenamentului meu la dojo-ul lui Sensei Abe din orasul Suita si cu recunostinta pentru O'Sensei, am primit o shikishi ("hartie colorata" - hartie de caligrafie) Aceasta pretioasa shikishi a acumulat riduri si mucegai asa cum a trecut de-a lungul multor ani si am simtit un sentiment de irosire de neiertat. Precum shikishi, daca ar fi sa tin lucruri pe care fondatorul m-a invatat, ele nu vor disparea la un moment dat in viitor.

Prin urmare as dori sa profit de aceasta oportunitate pentru a colecta cat mai mult posibil din ceea O'Sensei m-a invatat. Memoria unei recunostinte profunde acordate Fondatorului din partea lui Sensei Abe pentru instructorul care l-a invatat atat, a lasat o impresie puternica asupra mea.

Totusi, deoarece pe atunci am fost un incepator, cred ca au fost lucruri care erau dincolo de puterea mea de intelegere, sau pe care mi le-am amintit incorect. As fi recunoscator daca cei care citesc aceste lucruri ar putea sa ma ajute pentru a corecta aceste greseli.

Am acordat o atentie deosebita in prezentarea persoanei lui O'Sensei pe care am vazut-o si auzit-o cu ochii si urechile mele si in prezentarea instructiunilor pe care le dadea incepatorilor din dojo.


Shikishi (calligrafie) primita de la O-Sensei in anul 42 Showa (1967)
"Kikon" / "Spirit" in centru, reprezentand "ki-ul" lui yo (yang)
"sufletul", sufletul asociat cu intelectul, cu alte cuvinte "intentia"
"Bushin" / "Zeul Razboiului" jos dreapta
- "Aikido este studiul intentiei"
Fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba

Lucruri care mi-au fost predate de catre O'Sensei
(Foundatorul, Morihei Ueshiba)

Morihei Ueshiba s-a nascut pe 14 Decembrie 1883 in orasul Tanabe, prefectura Wakayama. A murit pe 26 aprilie 1969 (anul 44 Showa), la 86 de ani.

Perioada instruirii: 1963 (anul 38 Showa) - martie 1968 (anul 43 Showa). Timp de 5 ani inainte de a muri.
Locatia: dojo-ul din Osaka a lui Shihan Abe Ame-no-Takemusu Aiki Juku, deschis in anul 38 Showa (1963). Numele dojo-ului a fost dat de cate O'Sensei. De asemenea, in Osaka mai era si dojo-ul deschis de catre Bansen Tanaka (presedinte al Aikikai Osaka, mort in 1988) in anul 27 Showa si dojo-ul deschis de catre Hikitsuchi in anul 29 Showa in Shingu, prefectura Wakayama.
Cadrul pentru vizitele lui O'Sensei:
- Acesta vizita si statea in Osaka si Wakayama pentru a raspandi Aikido (am auzit ca ramanea la dojo-ul Hikitsuchi si timp de o luna la o singura vizita) - Omoto-kyo: el ramanea si cand mergea in vizita la Kameoka si Ayabe in Kyoto.
- Shihan Abe a construit un dojo langa casa sa. De asemenea a construit si o camera noua in casa sa pentru a-l primi pe O'Sensei ( se pare ca el se gandea la Shihan Hikitsuchi si Shihan Abe intr-un mod special. In ultimii ani amandoi shihani au primit certificatul de 10 Dan)
Pe timpul sederii: El era insotit de un uchi-deshi. Noi puteam primi indrumari directe.
Intotdeauna era acompaniat de un insotitor sau un uchi-deshi.
El statea pentru o perioada de aproximativ o saptamana pana la zece zile.


Indrumarile referitoare la Aikido din dojo

Pe perioada sederii sale, O'Sensei dadea indrumari directe in dojo. Daca O'Sensei avea alte angajamente atunci erau instructiuni de la uchi-deshi.

Uchi-deshi erau coplesitor de puternici, iar indrumarile lor era foarte severe. Dojo-ul din Osaka abia a fost construit si erau doar incepatori, dar datorita antrenamentului strict de la uchi-deshi cred ca toti au fost capabili de imbunatatiri.

Uchi-deshi care pareau atat de incredibili in ochii nostri erau manevrati ca niste copii de O'Sensei, iar noi vedeam inca o data puterea uimitoare a lui O'Sensei cu ochii nostri.


Prelegerile din dojo

Multi oameni veneau in vizita atunci cand auzeau ca O'Sensei era in Osaka (veneau pe cont propriu)

"As dori sa ma uit la celebrul O'Sensei", "As dori sa aud povestiri despre antrenamentul sau" - oamenii veneau cu diverse motive. Se putea spune dintr-o privire ca oamenii care se adunau nu erau obisnuiti. Puteam sa-i ascult vorbind intre ei inainte ca prelegerile lui O'Sensei sa inceapa - erau Yamabushi (pustnici asceti din munti) din Nachi (Wakayama), budo-ka cu forte considerabile, personalitati religioase si multi altii

O'Sensei stia de acele grupuri de persoane care de obicei veneau pe cont propriu, asa ca seara, dupa antrenament, el tinea prelegeri oamenilor care se adunau.
Continutul prelegerilor: detalii despre perioada de shugyo a lui O'Sensei, lumea Kojiki, antrenament, etc. Totusi erau de un nivel inalt pentru incepatori si tineri ca mine, foarte dificil de inteles.
O-tomo: Am actionat ca o-tomo (insotitor) pentru O'Sensei cu doua ocazii
L-am acompaniat la Omoto-kyo (Kameoka) si inapoi de acolo la dojo-ul din Suita.
Persoana care a fost desemnata initial pentru aceasta plecare a avut o schimbare de program, si brusc mi s-a cerut sa-i iau locul. De-a lungul drumului am avut mai multe conversatii. Am intalnit multi oameni si am avut multe experiente.
-Aparent oamenii nu erau obisnuiti, atunci cand ma uit in urma erau tot felul de oameni care urmau calea.
-Atunci cand il vedeau pe O'Sensei isi lipeau palmele si se inclinau la el fara sa gandeasca.
-O'Sensei avea multi ani, asa ca urcarea in locuri in care erau scari precum in statiile de tren era dificila. (Il impingeam in sus din spate)
-Doar actionand ca o-tomo pentru O'Sensei, am devenit puternic. Cand m-am antrenat dupa ce am fost o-tomo mi s-a spus "Poiectezi o multime de ki, esti diferit de cum esti de obicei. Ce s-a intamplat ?" (Sensei Abe m-a invatat "Ki-ul emis de O'Sensei este transferat. Se intampla tuturor")
-Unul din colegii mei, Masakazu Asano, care a fost si el o-tomo, a spus ca a avut si el aceeasi experienta.
-Din pacate, dupa o saptamana am revenit la normal.
Excursiile pentru antrenament: calatoream cu recomandari pentru Hombu Dojo, Aiki Jinja si Kumamoto.
-Am reusit sa invat de la Hombu Dojo-cho Kisshomaru, Shihan Saito (Aiki Jinja Dojo) si Shihan Sunadomari (Kumamoto).
-Pe parcursul acesto excursii de antrenament am realizat ca "mergi impreuna cu curgerea Ki-ului (Ki no nagare)" era ceva special. Fiecare dojo avea caracteristicile sale particulare, si am realizat ca nu era uniform .
-Shihan Saito comenta "Esti moale, asa cum e de asteptat, din moment ce esti invatat de catre Sensei Abe"


O'Sensei pe care l-am vazut si auzit cu ochii si urechile mele.

Aspectul lui O'Sensei de-a lungul zilei si pe timpul antrenamentului:
- Un om in varsta inalt de 153 de cm. Totusi se putea vedea dintr-o privire ca el nu avea aspectul sau infatisarea unei persoane obisnuite.
- In orice caz, privirea sa patrunzatoare era incredibila, aura sa era cu adevarat incredibila.
- Atunci cand ieseam cu el ca si o-tomo, oamenii care treceau se intorceau si priveau inapoi. (unii isi impreunau mainile si se inclinau)
- El a fost o persoana pentru care fiecare zi, totalitatea vietii sale, era antrenament ("tanren")
Privirea patrunzatoare: obisnuit (galben deschis), pe timpul antrenamentului (alb deschis). Ochii sai in mod normal si ochii sai de-a lungul antrenantului erau ochii altei persoane.
Ochi de dragon ("ryugan") un cerc albastru (sotia sa Hatsu avea de asemenea, aceeasi ochi de dragon)
Vocea: Reverbera clar. Kiai-ul sau era incredibil
Imbracamintea: Haori, hakama, tabi, geta. El purta intotdeauna tabi pe timpul antrenamentului. Centura sa era fixata strans. Nu era nici macar o latime de o unghie intre centura si corp. (Tinuta sa era potrivita pentru orice timp sau pentru o intalnire cu cineva)
Treptele: Era dificil pentru el sa urce de unul singur treptele intr-o statie de tren.(il sprijineam din spate si ii impingeam sodurile. Am fost invatat ca acesta era bun pentru conditionarea ki-ului) El parea o persoana diferita de cea din timpul antrenamentului.
Shiatsu: El era fericit atunci cand ii faceam shiatsu pe spatele sau. Se simtea ca si cum ai impinge cu degetele pe o placa de fier. Degetele mele se indoiau in fata si in spate. Nu era spatele unei persoane obisnuite. (Am fost invatat ca aceasta era datorita conditionarii ki-ului)
Bokken: Aducea intotdeauna unul cu el. Poate era lucrat manual ? Stejar rosu ? (era culoarea unei persoane care consuma alcool) Bokkenul sau stralucea. Il utiliza atunce cand demonstra sau la antrenament.
Jo: Aducea intotdeauna unul. Il utiliza pentru deomstratii sau antenament cam de trei ori.
Sulita: Nu aducea, dar marea parte a prelegerilor era despre sulita.
In fiecare dimineata: bai cu apa rece, iar apoi recitare Norito (rugaciune Shinto). Dupa asta, antrenament, primirea musafirilor, caligrafie.
Masa: vegetariana, orez brun
Antrenament: Incepea cu Funa-kogi si Furi-tama. Orientate spre incepatori. Uchi-deshi lua ukemi. Cateodata facea demonstratii (bokken, jo, mai multi atacatori, Reppaku no Kiai)
(Nota traducatorului: "Reppaku no Kiai" , "ei", strigatul care taie barierile sau impuritatile si unifica lucrurile opuse. )
film pe 8 mm: Cand cineva il vede, el se misca incet, ca si cum ar dansa. Filmele proiectate par ca si cum ar derulate cu repeziciune
Mainile: Atunci cand te atinge se simte ca si cum ar fi mainile lui Kami. Este o senzatie misterioasa.

Prelegerile lui O'Sensei

Multi oameni (budo-ka si altii) auzind zvonuri despre sederea lui O'Sensei incepeau sa se adune. Chiar daca nimeni nu ii anunta, ei apareau pe cont propriu (nu puteau fi intorsi). In general el vorbea oamenilor care se adunau dupa ce antrenamentul se termina - "Multi oameni sunt aici, ce ati dori sa fac ?" "Ei doresc sa-l asculte din nou pe acest om batran..."

De asemenea, pe timpul sederii sale el vorbea cu tinerii - "Imi place sa vorbesc cu tinerii". El vorbea despre viata lui timpurie, antrenamentele sale, Omoto-kyo, Kojiki, iluminare, comentarii pentru societate, etc.


Prelegeri care au facut impresie

O'Sensei a vorbit intradevar despre o multime de lucruri. Din pacate, eram un incepator si multe lucruri erau dincolo de puterea mea de intelegere. Chiar si asa imi amintesc cateva prelegeri care reflecta esenta Aikido-ului


Masakatsu Agatsu Katsuhayabi
Caligrafie de Fondatorul Aikido-ului, Morihei Ueshiba

Secretul Aikido-ului: "Secretul lui Aiki este Masakatsu Agatsu Katsuhayabi"
- Masakatsu: Persoana cu spiritul corect va fi victorioasa
- Agatsu: Daca cineva poate fi victorios asupra sa, poate fi victorios si asupra altora
- Katsuhayabi: Victorie cu viteza luminii(viteza, nu fi lenes)


Conditionarea Aikido: De ce facem Aiki ?


Caligrafie de Seiseki Abe Gan-Sa-Tan-Riki

"Aiki este ceva pentru conditionarea fiintelor umane. Este Gan Sa Tan Riki"
Riki: Indiferent de cat de mult isi antreneaza cineva forta fizica, este o limita, ei nu se pot lupta cu cineva care si-a antrenat "Tanryoku"/"Ki"
Sa: Chiar daca cineva si-a antrenat puterea fizica, vor fi aruncati cu usurinta de cineva care si-a antrenat tehnica ("Sa"/"waza"). (Totusi, tehnica trebuie sa aiba contact cu adversarul)
Tan: O persoana care si-a antrenat Ki-ul, si-a antrenat forta si stapaneste tehnica ("Sa") poate arunca indiferent de adversar. "Este apa si foc ("Iki") !"
Gan: Totusi, oricat de mult si-a antrenat cineva puterea, stapaneste tehnica sau si-a antrenat ki-ul, ei vor fi aruncati la o singura privire de cineva care si-a antrenat ochii. "Imobilizez un adversar cu ochii mei."
( Nota traducatorului: In notele personale ale lui Tokimune Takeda despre antrenamentul sau cu tatal sau, Sokaku Takeda, a facut cateva referiri la importanta antrenarii ochilor.)


"Aikido este ceva pentru antrenarea fiintelor umane"
Partenerii de antrenament: "Nu folosesc fiintele umane ca parteneri, universul este partenerul meu. Nu este o lupta, ma antrenez sa devin una cu universul."
Kojiki: Toate secretele Aikido-ului apar in Kojiki. Kojiki indica multe adevaruri prin lucruri cum ar fi numele date lui Kami. Acestea sunt diferite de numele zeilor din vest.
Secretul Aikido-ului: Masakatsu-Agatsu Katsu-Hayabi-Ame-no-Oshi-Ho-Mimi-no-mikoto.
(Nota traducatorului: Copilul lui Susanoo si Amaterasu, care a devenit stramosul liniei imperiale japoneze.)


Takemikazuchi-no-kami supunand cutremurul(somnul)
Imprimare pe lemn, 1855

Aplicare tehnicilor in Aikido: Takemikazuchi-no-kami

"Atunci cand cineva ia aceasta mana este ca si cum ar fi acoperita de gheata, apoi acoperita cu lama unei sabii" - Aceasta insemana ca atunci cand Takemikazuchi-no-kami pune Ki-ul in mana, este ca si cum aceasta ar fi acoperita cu gheata, apoi devine precum lama unei sabii.

"Atunci cand cineva ia mana adversarului, o apuca si o rupe (zdrobeste) precum ar lua o trestie, si apoi o arunca departe..." - Insemnand sa pui Ki-ul in mana, apoi sa prinzi mana adversarului (Yonkyo), si apoi sa-i arunci departe.

Nota traducatorului: Takemikazuchi, cunoscut si ca "Kashima-no-kami" a fost un zeu al sabiei si al tunetelor, despre care se spune ca a participat la primul meci sumo inregistrat in Kojiki. Interesant, Sokaku Takeda citeaza acest meci ca fiind originea Daito-ryu Aiki:

Se spune ca Aiki isi are originea in vechea arta a tegoi, care este mentionata intr-un mit antic japonez despre 2 zei, Takemikazuchi no Kami si Takeminakata no Kami. Amintita in cel mai vechi document scris, Kojiki,(Inregistrari al Lucrurilor Stravechi, compilata in jurul anului 712 d.Hr.), aceasta povestire relateaza cum Takemikazuchi no Kami a luat mainile lui Takeminakata no Kami ca si cum "ar prinde o trestie, i-a strivit mainile si l-a aruncat".

Tajikara-o no Mikoto : Deschide usa de piatra a cerului (puterea ingredibila)

Fiecare poseda o putere mare: precum Kajiba no Kuso Djikara ("Puterea interioara arzatoare" putere latenta care apare in timpul unei situatii dificile mari. Aceasta nu este accesibila in mod normal. A te conditiona pentru a o face accesibila in mod obisnuit insemana Aikido.

In tinerete, nimeni nu putea sa-l invinga la concursuri de forta. La marea situata la marginea campurilor de orez din orasul sau natal a sosit o nava straina care a prins o balena. Acea nava a venit la mal pentru a-si reimprospata rezervele de apa. Ei au incarcat butoaiele de apa in barci si le-au dus la nava ancorata in larg. El ridica butoaiele usor si la dadea la marinari, dar acestia au fost surprinsi de greutatea acesotra si au trebuit sa foloseasca o macara pentru a le manevra.

El a invatat Budo de la instructorul de Daito-ryu, Sokaku Takeda (acesta i-a spus cat de mult sa plateasca pentru fiecare tehnica si a utilizat destul de multi bani), iar in momentul in care a deventi un exceptional budo-ka l-a intalnit pe Onisaburo Deguchi si a intrat in Omoto-kyo. Apoi Onisaburo Deguchi a scos la iveala adevarata lui putere.


Morihei Ueshiba si Onisaburo Deguchi, in 1933

Cele doua minuni ale Omoto-kyo

Erau toti in gradina atunci cand Onisaburo Deguchi i-a spus brusc:

"Dl. Ueshiba, dl. Ueshiba poti smulge acest copac"

"Dl. Ueshiba, dl. Ueshiba poti ridica acea piatra mare"

"Atunci cand el mi-a vorbit, corpul meu a devenit un rosu aprins si o forta incredibila a izvorat. Atunci am dezradacinat acel pin si am ridicat acea piatra mare."

Onisaburo Deguchi a fost capabil sa vada puterea de care el nu era constient.

Nu neaparat ca el a crezut in Omoto-kyo, dar deoarece el a simtit o obligatie, el a continuat sa participe la ceremoniile lor chiar si dupa momentul acela.

"Puterea Aiki este o putere incredibila, precum gravitatia Pamantului. Ea exista natural. Doar sa ridici o galeata cu apa si este dificil. Pamantul suporta apa vastelor oceane. De unde vine acea putere? Ea exista in centrul Pamantului. Unde este centrul pamantului ? Nu este nimic material acolo. Gravitatea este creata dintr-un loc in care nu exista nimic. De fapt, nu este nimic, este ceva ("nimicul este substanta"). Aceasta putere care este precum gravitatea este Ki-ul din Aiki"

Predarea la incepatorilor

Noua, ca incepatori, ne erau predate Ikkyo, Nikyo, Sankyo, Yonkyo, Shiho-nage, Irimi-nage, Tenchi-nage, Kote-gaeshi, Ushiro-dori, Kokyu-nage si alte forme de baza. In plus urmatoarele instructiuni au lasat o impresie puternica: postura neclintita... hanmi cu ma-ai, neclinit ca un bolovan. Apoi, raspunsul la miscarea partenerului.


Cum sa pui Ki

Daca cineva este constient de curgerea ki-ului atunci acesta va curge. Atunci cand Ki-ul curge, bratul devine de ne-indoit fara a pune forta. Adversarul se va misca conform cu curgerea Ki-ului din varful degetelor unei persoane.
-Indoaie-te in directia curburii. Aikido nu indoaie articulatia in sens invers.
-Nu exista lovituri de picior.
-Lupta fara a lupta
-Conditioneaza-te zilnic. Exista antrenament si exista rafinare
-Ce ai face daca ai fi aruncat pe beton ? (ukemi care produce un zgomot puternic nu este bun)
-Kana-shibari no Jutsu spiritul este liantul tehnicilor
-Acesta este un Budo al sulitei (punct) decat unul al sabiei (linie)
-Nu lasa cealalta mana in spate.
-Armonizeaza-te cu Cerul si Pamantul, practica cu intentia de a te armoniza cu universul.
-Funakogi (antrenamentul Ki-ului: e/ho si e/sa), Furitama (obtine Mushin)


Un prieten apropiat devine Uchi-Deshi

A venit de la Shingu Dojo la Osaka intr-o calatorie de antrenament. Deoarece eram de varste apropiate, ne antrenam impreuna. Apoi, el a devenit uchi-deshi. Dupa aproximativ 6 luni a venit la Dojo-ul din Osaka ca o-tomo pentru O'Sensei, unde ne-am intalnit din nou si ne-am antrenat impreuna.
El a devenit incredibil de puternic.
"Cat timp petreceti cu antrenamentul ca uchi-deshi ?"
"In afara de clasele regulate, ne antrenam cu Doshu si cu ceilalti uchi-deshi in fiecare zi. Totusi, doar pentru 15 minute o data. Nu este genul de antrenament pe care sa-l poti face mai mult de atat."
"Ce fel de antrenament este acela de numai 15 minute ?"
"Este greu de pus in cuvinte."
"Ai devenit incredibil de puternic, am fost cu adevarat surprins."
"...Sunt surprins sa aud asta. Aceasta este prima data de cand am deventi uchi-deshi sa ma antrenez cu cineva din afara. Am avut un sentiment vag ca sunt diferit de ceea ce eram inainte. Sunt fericit sa aud ca am devenit mai puternic."


Sensei Kisshomaru Ueshiba: Am primit instructiuni de la el intr-o calatorie de antrenament la Aikikai Hombu Dojo. Atunci cand incheitura mea a fost prinsa de Sensei Kisshomaru Waka, nu am putut sa-mi misc corpul.


"Bushin" "Zeul Razboiului"
Caligrafie de Fondatorul Aikido-ului Morihei Ueshiba

O-Sensei si Caligrafia: El putea scrie incontinuu de la inceput pana la sfarsit - " Doresc sa comunic prin caligrafie"

Atunci cand am fost promovat la san-dan am primit un shikishi de la el - "Cu multumiri pentru munca grea atunci cand m-ai asistat in Kameoka."

Concluzie

Pe perioada cand am primit instructiuni de la O'Sensei am fost un student cu specializare in inginerie electrica. Intr-o gandire normala, Aikido si ingineria electrica sunt independente si foarte diferite. Partial si deoarece prietenii mei care erau studenti atunci ma intrebau deseori :
"Practici Aikido cu entuziasm, care este diferenta dintre Aikido si Judo ?"

Atunci cand le raspundeam in maniera urmatoare, ei erau capabili sa inteleaga:
"Judo este lumea fizicii newtoniene. In contrast, Aikido este lumea mecanicii cuantice"


Judo
- Fondator: Jigoro Kano
- Stiintifica
- Filozofica
- "Moale depaseste duritatea"
- Utilizeaza forta oponentului
- Iti antreneaza puterea
- Faci contact cu adversarul si aplici tehnica
- Poate fi vazuta cu ochii
- Poate fi intelesa cu mintea
- Fizica newtoniana


Aikido
- Fondator: Morihei Ueshiba
- Misteriosa
- Religioasa
- Armonizarea cu adversarul
- Armonizarea cu ki-ul
- Atrage ki-ul (pe care cineva il poseda)
- Aplici tehnica independent de adversar (Ki)
- Nu poate fi vazuta cu ochii
- Nu poate fi inteleasa cu mintea
- Mecanica cuantica


PS: Sper ca va place articolul ! Totul este si va ramane gratuit, dar va rugam sa luati in considerare o mica deviere pentru a contribui la sustinerea eforturilor noastre. Fiecare donatie (chiar si 1$) este foarte apreciata si ajuta la acoperirea timpului si costul server-ului. Cu cat avem mai mult sprijin cu atat mai mult putem adauga continut nou si interesant !

Va multumesc,
ChrisArticol publicat pe "Aikido and Me Training with Aikido Founder Morihei Ueshiba"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li

 
PS: pt donatii dati clik pe linkul original si mergeti la sf. articolului unde exista un buton de donatii . Va multumesc si eu