Articole:pag 22

Aikido si Podul Plutitor al Cerului

 
 

Zeii Izanagi si Izanami pe Podul Plutitor al Cerului
din seria "O Istorie Ilustrata a Japoniei" de Utagawa Hiroshige, circa 1847-1852
Academia de Arte Honolulu


Izanagi si Izanami pe Podul Plutitor al Cerului

Podul Plutitor al Cerului ("Ame no Uki Hashi") este o parte importanta ca mitului privind creatia Japoniei.

In conformitate cu Kojiki ("O Inregistrare a Afacerilor Stravechi"), primii zei au chemat la viata doua fiinte divine - esenta masculina Izanagi("Barbatul care Invita") si esenta feminina Izanami ("Femeia care invita"). Acestor doua fiinte li s-a dat sarcina crearii primei bucati de uscat pe pamant. Luand sulita cu nestemate ce li s-a dat, cele doua fiinte divine s-au asezat pe Podul Plutitor al Cerului si au agitat marea cu sulita nepretuita, creand un vartej. Picaturile de apa sarata care au cazut de pe sulita au format prima insula, dupa care fiintele divine au coborat de pe Pod pe pamantul de dedesubt.

Exista mult mai multe (Kojiki este o poveste mare, una dintre primele telenovele din lume), dar acum sa ne intoarcem la felul cum este acest lucru legat de ...Aikido.

Aici, il vedem pe Fondatorul Aikido-ului, Morihei Ueshiba referindu-se la "Ame no Uki Hashi":

Se spune ca Aikido este " Stand pe Podul Plutitor al Cerului".

Aceasta este una dintre cele mai frumoasa fraze poetice ale Fondatorului astfel incat oamenii tind sa o iubeasca - si apoi sa o uite dupa cateva minute mai tarziu, niciodata nu s-au intrebat daca O'Sensei a punctat implicit (sau chiar explicit) unele dintre cele mai importante principii ale artei sale (poate ati auzit de ea: Aikido)

Este important ? Poate nu - intelegerea principiilor din spatele a ceea ce faci, poate sa fie balet sau baseball, nu te va face in mod necesar sa faci mai bine acea activitate. Pe de alta parte, intelegerea principiilor care stau la baza te poate ajuta sa lucrezi ceea ce merge gresit, si sa avansezi in ceea ce faci bine. De asemenea deschide noi posibile orizonturi.

Daca esti un practicant de Aikido, pentru mine e la mintea cocosului sa fii interesat de ceea ce Fondatorul acestei arte are de spus. Mai mult, cred ca toti practicantii de Aikido au intradevar o responsabilitate sa incerce sa inteleaga si sa studieze aceste lucruri cat de bine pot.

Daca nu este un practicant de Aikido - ei bine, am studiat o gramada de lucruri scrise de oameni care nu fac Aikido , dar care fac lucruri interesante si despre care as dori sa stiu mai multe, si chiar daca nu inteleg intotdeauna despre ce vorbesc, cel putin ma ajuta sa aflu ceea ce nu stiu. Credeti-ma, daca cineva precum Chen Xiaowang se afla in apropiere si ofera informatii, ma voi duce cel putin sa ma uit.

Inapoi la Morihei Ueshiba - aici avem o subliniere mai mare despre importanta Podului Plutitor.

Pe Cale, trebuie sa stai ferm pe Podul Plutitor al Cerului. Daca nu esti pe Podul Plutitor al Cerului, atunci Aiki nu va aparea.

Aceasta suna destul de bine definit - Podul Plutitor nu => Aiki nu. Alta idee - Aiki nu => Aikido nu.

Deci ce este "Aiki" ? In "Aikido fara pace sau armonie", am lucrat la o traducere tehnica a termenilor "Aiki" si "Take Musu Aiki" care se termina cu concluzia :

"Potrivirea impreuna a fortelor opuse cu Ki si antrenarea fortelor de atractie care sunt create in acest fel."

Sa vedem cum se potriveste aceasta cu Podul Plutitor.

Stim din citatul de mai sus ca Morihei Ueshiba s declarat ca Podul Plutitor al Cerului este o cerinta necesara pentru ca Aiki sa fie creat. Mai mult, putem vedea acest lucru in mod clar atunci cand fondatorul spune:

Podul Plutitor al Cerului este originea fundatiei pentru Take Musu Aiki al Cerului.

Acum a devenit mai clar (sper) - asezarea pe Podul Plutitor al Cerului este o cerinta necesara pentru Aikido deoarece creaza fundamentele pentru Take Musu Aiki ("Potrivirea impreuna a fortelor opuse cu Ki si antrenarea fortelor de atractie care sunt create in acest fel.", de mai sus). Hai sa vedem cu este construit Podul:

Se spune ca Aikido este "sa stai pe Podul Plutitor al Cerului". Podul Plutitor al Cerului este transformarea focului si a apei legate intre ele. Focul misca apa, apa este miscata de catre foc. Focul si apa reprezinta un singur lucru. Ele se rotesc intr-o spirala. Ele se impletesc prin Ki. Aceasta este ceva aparuta prin respiratie ("iki"). Aceasta respiratie ("iki") este Aiki.

Apropiindu-ne - "Focul" si "Apa" reprezinta fortele opuse "In" si "Yo". In "Aikido fara pace sau armonie" am vazut importanta fortelor opuse care se potrivesc sau conecteaza prin Ki. De fapt, fondatorul a declarat ca "Take Musu" este antrenarea lui "Inryoku" ("Forta de Atractie") creata atunci cand fortele opuse sunt conectate prin Ki.

Acum putem vedea ca Podul Plutitor al Cerului, din moment ce este construit de fortele opuse conectate, poate fi numit cu adevarat ca fiind fundatia pentru "Take Musu Aiki".

Daca va amintiti, acest citat din "Aikido fara pace sau armonie" de asemenea vorbeste despre unirea fortelor opuse:

Deasupra sunetului "A" si sub sunetul "O" - lucrurile opuse se conecteaza cu Ki, acolo Forta de Atractie ("Inryoku") este creata.

Acum putem privi mai aproape la sunetele vocalelor, si cum Morihei Ueshiba le-a folosit ca un dispozitiv mnemonic.

"Podul Plutitor al Cerului" este "AME-NO-U-UKI-HASHI" si contine toate vocalele de baza "A I U E O" (poate ati auzit aceste vocale cantate in exercitiile misogi). Vocalele sunt un mnemonic pentru descriere procesului prin care Podul Plutitor conecteaza Cerul si Pamantul:
- A: TA KA A MA HA RA - "Campia Inalta a Cerului" este ea inasasi o alta mnemonica, o vom examina alta data.
- I: "Focul"
- U: MU SU - "Tai-Kyoku" sau "marea finala" care uneste focul si apa, cerul si pamantul. De asemenea, conexiunea, sau "musu" in "Takemusu"
- E: "Apa"
- O: O NO KO RO - "Pamantul:, literalmente "Insula Onokoro" insula originala a Japoniei, formata de zeii care se aflau pe podul plutitor.

Si aici ati obtinut - o descriere destul de eleganta a insusi Podului Plutitor. Coincidenta (sau nu), este de asemenea si o buna descriere a metodei de antrenament chinezesti descrise in Cer-Pamant-Om pe care am discutat-o in "Aikido fara pace sau armonie"


Cer-Pamant-Om, din Explicatiile Ilustrate din Taijiquanul Familiei Chen

Comparand cele doua, puteti vedea ca Podul Plutitor si Cer-Pamant-Om sunt, de fapt, discutii despre aceeasi metodologie de antrenament.

Secventa vocalelor de mai sus descrie conceptul metodei fizice a Podului Plutitor ( "Cer-Pamant-Om") Aceste vocale sunt deseori rearanjate de catre Morihei Ueshiba pentru a reprezenta concepte diferite. De exemplu, vocalele sunt rearanjate cateodata pentru a exprima progresia antrenamentului spiritual si dezvoltarea. S-ar putea aprofunda mai multe data viitoare, o mentionez acum pentru a evita confuziile.

Nu va simtiti prost daca nu v-ati inchipuit aceasta mai devreme - nu toata lumea intelege ce se intampla atunci cand Ueshiba a inceput sa scandeze vocalele ca fraze mnemonice pentur a incorpora straturi sumplimentare - iata ce a avut Koichi tohei de spus:

Am studiat Aikido de la Morihei Ueshiba, aici mai intai facand si intreband mai tarziu. Sensei Ueshiba a fost un maestru a Ki-ului, precum si fondator al Aikido. cu toate acestea el a fost si un adept devotat al religiei Omotokyo, si aceasta ainfluentat modul in care el preda Aikido. Desoeri era imposibil sa aiba vreun sens explicatiile lui ezoterice. M-am atrenat viguros in toate exercitiile pe care el ne punea sa le facem, desi multi veneau din religia Omotokyo, si nu aveau nici un sens pentru noi. De exemplu, era de asteptat sa recitam alfabetul intr-o ordine diferita. Decat sa spunem vocalel japoneze "AIUEO" trebuia sa le repetam iar si iar sub forma "AOUEI", ca si cum aceasta noua secventa avea un inteles mai profund.

Mergand mai departe, vedem ca aceste forte opuse, unite prin Ki, se hranesc reciproc intr-o spirala continua. De asemenea, il vedem pe Ueshiba mentionand "iki", care este si el foarte important, dar despre el vom discuta alta data. Pentru moment, va aduceti aminte aceste spirale din "Morihei Ueshiba, Budo si Kamae" ?
Spirale tesute, din Explicatiile Ilustrate din Taijiquanul Familiei Chen

Mai sus, acelasi proces despre care Morihei Ueshiba a vorbit cu Podul Plutitor este descris in Taiji Chen, spiralele pozitive si negative (fluxul si refluxul lui shun si ni) care serpuiesc prin corp.

Iata un pic mai mult de la Morihei Ueshiba:

Mana stanga este Izanagi, cea dreapta este Izanami, in centru se afla Ame-no-minakanushi, sinele tau. Acest lucru este pozitionarea pe Podul Plutitor al Cerului si transformarea intr-o spirala. Asta se numeste Taka-ama-hara. Cerul si pamantul reprezinta un singur lucru, de asemenea apa si focul reprezinta tot un singur lucru, toate apar prin Iki (respiratie) Aceasta este aspectul fara sfarsit al lui Kami. Tehnicile Aiki vin mai departe fara sfarsit.

Izanagai si Izanami, cei doi zei care au stat pe Podul Plutitor si au creat lumea, reprezinta In si Yo, intr-un mod similar acestui Doka de Morihei Ueshiba

Manifesta Yo (yang) in mana dreapta, schimba cea stanga in In (yin) si condu adversarul

Ame-no-minakanushi a fost prima zeitate care a aparut in cer - cu alte cuvinte, "Seful" care sta in centru.

Ueshiba a spus ca tu insusi esti "Seful" - precum in "Eu sunt Universul, Universul sunt eu". Aceasta este un foarte simplu, dar un punct foarte important si puternic. De asemenea, este una dintre acele fraze poetice frumoase spuse de Fondator pe care oamenii au tendinta de a le iubi - fara sa conceapa ca ar putea fi una dintre cele mai importante instructiuni tehnice pe care el le-a dat vreodata.

"Seful" sta pe Podul Plutitor unind fortele opuse In-Yo si le misca intr-o spirala. Interesant, miscarea celor doi zei Izanagi and Izanami atunci cand s-au unit este deseori reprezentata ca o spirala - inplus, Izanagi a agitat marea cu sulita de pietre pretioase pentru a crea prima bucata de pamant, un vartej (spirala) a fost creata.

Aceasta stare, spune Fondatorul, stand pe Podul Plutitor, unind fortele opuse In-Yo si miscand intr-o spirala este Taka-ama-hara -Cerul, ca sa spunem asa. Dupa cum am mentionat in "Aikido si Structura Universului" (http://www.aikidosangenkai.org/blog/archive/2012-03-21/aikido-and-the-structure-of-the-universe), aceasta este o stare care, dupa fondator, exista in tine - cu alte cuvinte Aiki este o stare creata in corpul si mintea ta.

Aceasta este foarte diferita de situatie in care Aiki este definit de potrivera ta cu anumite conditii externe, precum partenerul sau adversarul tau. Din nou, aceasta intareste afirmatia facuta mai devreme - tu insusi esti "Seful".

Deci, pentru a rezuma - Podul Plutitor al Cerului, cunoscut si ca Cer-Pamant-Om, consta in crearea unei stari in interiorul vostru prin care va conectati fortele opuse si exprimati aceasta conexiuni in spiralele prin intermediul corpului.


PS: Sper ca va place articolul ! Totul este si va ramane gratuit, dar va rugam sa luati in considerare o mica deviere pentru a contribui la sustinerea eforturilor noastre. Fiecare donatie (chiar si 1$) este foarte apreciata si ajuta la acoperirea timpului si costul server-ului. Cu cat avem mai mult sprijin cu atat mai mult putem adauga continut nou si interesant !

Va multumesc,
ChrisArticol publicat pe "Aikido and the Floating Bridge of Heaven"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li

 
PS: pt donatii dati clik pe linkul original si mergeti la sf. articolului unde exista un buton de donatii . Va multumesc si eu