Articole:pag 22

Shugyo, Dezvoltarea Caracterului si Budo

 
 


Artele martiale japoneza s-au dezvoltat si evoluat de-a lungul a sute de ani de razboi. Odata cu unificarea Japoniei, nu a mai fost nevoie de asa multi samurai si nici ca arta lor sa existe. Exista putine linii neintrerupte ale transmiterii acestor arte in viata de azi. Unii oameni din Japonia recunosc unele carateristici pozitive si unice din inalta clasa a samuraiului care au aparut prin natura si antrenamentul la care erau supusi cei care urmau sa devina samurai. Multi oameni se refera la natura intensa, stricta a acelui antrenament ca "Shugyo". Acest antrenament ajuta raboinicul in devenire sa recunoasca natura vietii si a mortii in modul lor de formare. A creat in multi un simt adanc al aprecierii imediate a existentei. Acest respect adanc pentru moment a ajutat la crearea unor forme minunate de arta precum si a altor forme de exprimare a creativitatii, impreuna cu cativa ganditori foarte profunzi. Acesti indivizi erau vazuti ca fiind confidenti, dar nu aroganti. Erau capabili de o gandire adanca, in timp ce actionau decisiv fara sa reflecteze actiunile cuiva inainte de a le lua. Ei erau dispusi sa moara in exercitarea sarcinilor, in timp ce aveau o apreciere profund remarcabila pentru un moment al vietii. Apreciau frumusetea si fragilitatea vietii precum putini oameni ar putea sa o faca.

Marea provocare a devenit departarea transformarilor personale din antrenamentul artelor martiale de conflictele pe viata si pe moarte de pe campul de lupta si utilizarea lor intr-o societate pasnica. Artele martiale moderne au aparut ca cea mai buna incercare de a lua ambele parti importante ale antrenamentelor din artele martiale si utilizarea naturii antrenamentelor ca un instrument important pentru o transformare personala pozitiva. Aceasta a fost o sarcina dificila, cu un echilibru zbuciumat care a condus la rezultate mixte. Astazi ne raman din ce in ce mai putine dojo-uri unde natura antrenamentului reprezinta un nivel de autenticitate ale artelor martiale si permit o ocazie unica pentru o transformare personala pozitiva.

Cred ca exista trei cai distincte separate din aceasta departare fata de obiectivele mari ale acelor arte martiale dezvoltate direct de stramosii lor razboinici. Aceste cai reprezinta mai mult decat niste drumuri infundate. Prima cale a fost transformarea artelor martiale in sporturi de competitie. Fondatorul Judo-ului si-a avertizat elevii ca cel mai mare pericol care ameninta Judo este un accent prea mare pe competitii, accent care ar distruge inima caracterului martial a acestei arte noi sintetizate. Aproape tot Judo predat azi este pentru partea competitionala a Judo. Daca fondatorul Judo-ului ar reveni la viata azi, ar fi ingrozit de felul in care a evoluat vizunea sa. Cel mai popular sport de lupta din zilele noastre este Artele Martiale Mixte (MMA). Este putin mai mult decat un concurs de gladiatori si care consuma multi tineri puternici, pentru a distra pe multi si a imbogati cativa. MMA, in cea mai mare parte, este un antrenament brutal, rapid, dur, provenit dintr-o varietate de arte martiale si sporturi traditionale de lupta. Luptatorii ajung apoi la o lupta cu un set bine definit de reguli. La naiba, imi placea sa ma uit la MMA ocazional pentru a vedea ce fac ei. Acest sport de lupta se schimba si este interesant pentru mine sa vad aceste schimbari. Nu pretind ca ei sunt mai mult decat niste gladiatori cu un interval scurt de timp in care sa traiasca in lumina reflectoarelor. Aceast drum infundat este un drum scurt care lasa in urma multe corpuri accidentate si putin referitor la o viitoare crestere pe calea pe care ei si-au dedicat viata. Pot sa vad cum aceasta cale nu a contribuit cu nimic la dezvoltarea pozitiva a caracterului dupa ce acesti oameni s-au retras din activitatea competitionala.

Ce-a de-a doua cale este distilarea mioapa a unei arte martiale intr-o cochilie goala, fada. Multi oameni din lumea artelor martiale de azi ar pune o mare parte din aikido sub aceasta umbrela cu gauri... Sa auzi oameni care refuza sa-si testeze abilitatile impotriva practicantilor din alte arte martiale si stiluri, pentru ca este ceva sub nivelul lor, in cel mai bun caz este comic. Sa vezi oameni din Aikido crezand ca natura stilizata a antrenamentului reprezinta atacuri reale si raspunsuri reale pur si simplu sfideaza explicatia rationala. Daca ati vazut pe cineva cazand mort de la o priza pe mana sau a-ti vazut un corp aparent paralizat pe jumatate dand cu pumnul, sau o lovitura de cutit intr-o lupta din bar, va rog sa ma luminati si pe mine... Acei oameni care sunt oarecum deranjati de ceea ce am spus ar trebui sa priveasca inapoi la fondatorul Aikido-ului. Acest mare artist martial nu cauta scuze pentru a nu infrunta pe cei care-l provocau. De asemenea atunci cand era contestat, castiga. Cati dintre noi au aceleasi rezultate... Nu voi spune ca Aikido este singura arta martiala care merge pe acest drum infundat. Sunt multe altele, dar deoarece scrie asta ca un instructor profesionist de Aikido, imi voi pastra concentrarea pe zona in care am responsabilitati directe pentru aceasta abordare. Aceast drum inchis lasa oamenii sa se ascunda in organizatiile lor inchise pentru a se simti bine in lumea lor fictiva a artelor martiale. In aceasta lume, iluminarea este usor de dezvaluit...Atunci cand ceea ce faci nu iese in lumea larga, nu vad cum se poate transla intr-o transformare pozitiva de caracter care este adoptata in aceasta lume mare.

A treia cale este o comercializare grosolana a artelor martiale. Mai simplu spus, ma refer la acele locuri cunoscute ca McDojo (oportunitati de franciza exista pentru toti cei care doresc sa fie sedusi de promisiunea bogatiilor). Aceste scoli, in cea mai mare parte, prada parintii a caror idee buna este de a implica copii lor in diverse activitati care-i lasa liberi de sarcina de a petrece direct timpul lor crescand copiii. Acesti parinti doresc sinceri sa dezvolte urmatoare generatie de printese si printi care sa preia traditiile lor aurite... Ganditi-va doar ca acesti mici copii pot in cativa ani, cu aproximativ 15.000$-20000$, deveni centuri negre ! Acesti copii au adunat mai multe premii sub forma unor centuri colorate tipator decat marea majoritate a castigatorilor trofeului Heisman ! Acesti copii pot sparge placi intr-un mod dramatic. Desigur aceste placi sunt rupte de aproape orice forta indreptata asupra lor, datorita naturii lemnului si a directiei fibrei in lemn, dar ce conteaza... Alte scoli invata miscari acrobatice pe care gimanastele se bucura sa le vada ! Unele din aceste dojo-uri aduc un venit substantial, dar acesta vine printr-o hranire a tendintei narcisiste in timp ce se predau diverse competente ce ar putea rani multi oameni daca ar fi utilizate in majoritatea situatiilor de lupta. Oamenii care merg pe acest drum inchis au conturi bancare usoare, credinte nerealiste, narcisiste despre ei insusi si despre abilitatile lor care adauga putin la un sentiment de dezvoltare pozitiva a caracterului.

Sunt foarte norocos sa am un profesor de Aikido a carui competente sunt autentice si cu adevarat functioneaza. Am venit la Aikido ca o persoana care doreste sa-si lase trecutul de lupta in spate, in timp ce inca urmareste dezvoltarea sa personala in lumea artelor martiale. Profesorul meu este cu adevarat ca un tata pentru mine. El m-a ajutat ghidandu-ma pentru a-mi schimba viata intr-un mod profund pozitiv. Am fost capabil sa fac acest lucru fara a-mi dezvolta iluzii si abilitati false ca artist martial. Aceste schimbari pozitive si personale m-au condus in schimbarea directiei vietii si am devenit un instructor profesionist de arte martiale. Antrenamentul sub indrumarea lui este un adevarat Shugyo. Cu cat ma antrenez mai mult cu el, cu atat mai mult lucrez din greu pentru a ma asigura ca toate experientele mele din antrenamentul meu precum si cele din predare retin un element central din Shugyo. Am experimentat ce poate face acest tip de antrenament si cred cu tarie in valoare lui continua de azi.

Ca instructor profesionist de arte martiale nu utilizez linia de vanzari de a spune oamenilor ca vor deveni razboinici invincibili si/sau capabili de inalte abilitati in auto-aparare. De fapt, atunci cand oamenii imi spun ca preocuparea lor este auto-apararea, o folosesc ca un punct de plecare pentru o discutie. Primul lucru pe care il subliniez este faptul ca majoritatea oamenilor NU vor trebui niciodata sa se apere de un atac fizic in viata lor de adult. Daca sunt in pericol, ii sfatuiesc sa obtina si sa mentina un bun antrenament cu arme de foc, sa pastreze o arma acasa, sa obtina un permis de port-arma si sa poarte cu ei un pistol incarcat atunci cand se afla intr-o zona cu potential ridic de risc. Cu exceptia fortelor de ordine si a militarilor, aproape nimeni nu intra in aceasta categorie. Le spun ca artele martiale este un termen anacronic, si ca adevaratele arte martiale si stiinte exista in armata. DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) este un program minunat pentru dezvoltarea artelor martiale si stiinte ! Ce le spun elevilor este ca vom lucra incetul, sincer si intens intr-o atmosfera vesela ( ok - cu adevarat o atmosfera politica gresita) pentru a invata abilitati care le vor lua foarte mult timp pentru a le dezvolta. Cred ca acest Shugyo poate exista intr-o atmosfera deschisa cu un umor de calitate. Bagand umor in noi (si in altii) este o cale minunata de a separa ego-ul nostru de ce facem noi si de ceea ce incercam sa facem. Aceste abilitati permit unei persoane sa execute unele lucruri remarcabile atunci cand trebuie sa se apere intr-o intalnire cu mana goala. Am subliniat faptul ca adevarata natura din antrenament este este cum te poate influenta pozitiv pe tine ca persoana. Acest tip de antrenament ar trebui sa ajute o persoane sa aprecieze darul de a fi in viata chiar acum. Acest tip de antrenament risipeste ideile si credintele despre invincibilitate si ne ajuta sa facem alegeri mai bune in trairea momentului. Acest tip de antrenament va deschide spre o cumunicare mai eficienta si mai onesta cu cei cu care lucrati. Acest tip de antrenament va ajuta sa vedeti valoarea in dezvoltarea si protejarea unei comunitati puternice a dragostei, ingrijirea individualitatilor. Acest tip de antrenament va ajuta sa traiti clipa si sa apreciati tot ceea ce este implicat. Acest tip de antrenament lasa loc intotdeauna unei dezvoltari ulterioare si perfectionarea abilitatilor. Aceasta cale lasa speranta unei schimbari pozitive indiferent de varsta voastra. Pentru mine, atunci cand nu a ramas nimic de invatat, cand nu a mai ramas nimic de imbunatatit, sunteti gata sa aveti pamant turnat peste voi.

Am avut onoarea distincta de a fi sensei destul de mult pentru a vedea crestere reala pozitiva a caracterelor elevilor care s-au antrenat in dojo-ul nostru de-a lungul anilor. Vazand aceste schimbari si facand parte din ele continua sa ma inspire pentru a deveni mai bun si un profesor mai sincer. Daruirea mea de a imbunatati crearea Shugyo in antrenamentul nostru ma impinge a ma asigura ca propriul antrenament devine mai impregant de Shugyo. Sper si doresc ca aceasta clae sa continue precum am observat la profesorul meu. Asa cum sunt gata sa ma angajez in deschiderea altei scoli astept cu nerabdare sa vad doua comunitati (din parti diferite ale acestei tari) crescand impreuna cu Shugyo pentru a crea persoane iubitoare, cu caracter inalt si bune abilitati martiale.
Articol publicat pe "AASBK BLOG: Shugyo, Character Development and Budo"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Marc Abrams