Articole:pag 22

Aikido si Judo - interviu cu Gozo Shioda si Masahiko Kimura

 
 

revista "Full Contact Karate" - Decembrie 1987

Mai mult Karate Full Contact la Aikido Sangenkai ! Anterior am prezentat o traducere a articolului "Tehnica Secreta: Secretul lui Aiki" din numarul din ianuarie 1996 al revistei japoneze "Karate Full Contact". De data aceasta ne face placere sa va prezentam traducerea unui interviu cu Fondatorul Yoshinkan Aikido Gozo Shioda si legendarul campion de Judo Masahiko Kimura, care a aparut in numarul din decembrie 1987 al Karate Full Contact

Gozo Shioda s-a nascut in 1915 in Shinjuku, Tokyo. El a inceput sa se antreneze cu Fondatorul Aikido-ului Morihei Ueshiba O'Sensei in 1932 si s-a antrenat sub indrumarea acestuia timp de 8 ani inainte de razboi. Dupa sfarsitul celui de-al 2-lea razboi mondial el a stabilit Yoshinkan Aikido si a devenit una dintre cele mai importante figuri din lumea Aikido-ului post-razboi.

Masahiko Kimura s-a nascut in Kumamoto in 1917. La varsta de 18 ani devine cel mai tanar 5Dan Judo din istorie, dupa ce invinge 8 adversari consecutiv la Dojo-ul Kodokan a lui Jigaro Kano. Se spune ca el a fost invins doar de 4 ori in cariera sa profesionala, una dintre aceste pierderi cu un practicant de Aikido, elev a lui Kenshiro Abbe (desi Abbe a inceput sa studieze Aikido cativa ani mai tarziu) El este mai bine cunoscut in lumea occidentala pentru faimosul meci din 1949 in care el a invins pe fondatorul Jiu-Jitsu brazilian Helio Gracie.

Gozo Shioda si Masahiko Kimura au fost colegi de clasa la Universitatea Takushoku , care numara faimosi instructori de Karate precum Masatoshi Nakayama si Mas Oyama printre absolventii sai.


Masahiko Kimura si Gozo Shioda in revista "Full Contact Karate"

Interviu cu Gozo Shioda si Masahiko Kimura
(revista "Full Contact Karate" - Decembrie 1987 translated by Christopher Li)Reporter: Am auzit ca ati fost colegi la Takudai (Universitatea Takushoku ).

Shioda: Pe atunci in Takudai, eu, Kimura si alt practicant de Karate, Fukui (Isao Fukui) eram numiti cei "Trei Corbi" din Takudai. (nota traducatorului: aceasta este o practica comuna de referire a trei sustinatori proeminenti ai unei anume abilitati) . Kimura era timid si nu vorbea cu Fukui, dar pentru un oarecare motiv m-am intalnit si cu Kimura si Fukui si am devenit prieteni.

Kimura: Fukui era asa puternic ?

Shioda: Fukui a inceput la Clubul de Karate din Takudai impreuna cu dl. Masatoshi Nakayama si dl. Masatomo Takagi. El a fost un luptator puternic, dar avea o personalitate puternica si a spus ca Judo sau Aikido nu sunt o problema pentru el. Asa ca i-am spus ca putem incerca, si am mers in sala de sport. El a combinat un Seiken-zuki pe dreapta (lovitura directa de pumn) cu un Mae-geri (lovitura cu piciorul in fata), dar am alunecat pe langa el prin stanga, i-am prins pumnul sau sub antebratul meu drept si apoi i-am lovit cotul drept a lui Fukui cu antebratul meu stang, el a zburat. Cotul acestui om a fost ranit un timp, si ei m-au primit, un necunoscut la acea vreme care se antrena in Aikido, ca fiind unul dintre cei Trei Corbi. (rade)

Kimura: Shioda si cu mine faceam pe atunci skandenberg. A, el era foarte puternic. Eu aveam 170cm inaltime si 85kg, iar Shioda avea 154cm si 47kg.

Shioda: Candva Kimura a spus ca a pierdut zece din zece, dar de fapt ne-am intrecut numai de 3 ori, si am castigat doar primele 2. Cel mult, lui i-a alunecat mana a treia oara. (rade)

Reporter: Sensei Shioda, ati facut vreun antrenament special de conditionare ?

Shioda: Nu - in Aikido, pentru a nu crea stagnare in corp, nu trebuie sa-ti construiesti muschii. Totusi, nu am inteles asta atunci cand eram tanar, asa ca ma ascundeam de sensei Ueshiba si ridicam greutati. Cand el a aflat, am fost certat cu adevarat. Bine-nteles ca este natural sa doresti sa-ti construiesti un corp puternic atunci cand esti tanar, iar logica vine mai tarziu. Oricum, trebuie sa te antrenezi cat de mult poti. Eu ma antrenam in fiecare zi de la 5 dimineata pana la 9 seara ! Cred ca acest fel de perioada este importanta sa existe atunci cand esti tanar. Kimura aici de fata a fost numit "Capcaunul antrenamentului". Exista o fraza celebra "efort triplu", dar cred ca el a trecut cu adevarat prin asta.


Profesorul lui Masahiko Kimura - Tatsukushi Ushijima

Kimura: Ei bine, nu poti sa te intinzi prin jur dormind ca toti ceilalti. Inainte de Jocurile Imparatului din anul 15 Showa (1940) nu am avut timp sa dorm deoarece practicam zece ore si jumatate in fiecare zi. In timpul facultatii trebuia sa ma trezesc la 4.30 si sa fac curat, din moment ce eram unul din elevii particulari ai lui sensei Ushijima (n.t.: Tatsukuma Ushijima supranumit si "Capacaunul Ushijima " si faimos pentru antrenamentele sale intense), si apoi sa lovesc makiwara din stanga si din dreapta de o mie de ori fiecare. Vedeti, atunci cand lovesti makiwara, degetul mare se fixeaza ferm, iar atunci cand lovesti bratele, coatele si inchieturile devin si ele puternice. Apoi mergeam la sectia de politie si ma antrenam pana la ora 10.00. Numai pentru o ora. Apoi antrenament la Takudai pentru aproximativ 3 ore, apoi la Kodokan de la 6.30 si de la 8.00 la 11.00 la un dojo local in Fukagawa.


Masahiko Kimura

Reporter: A fost sfarsitul antrenamentului ?

Kimura: Nu, dupa asta mergeam acasa si mancam, faceam o baie si apoi lucram de unul singur. La inceput, o mie de flotari, apoi body-building - 600 de ridicari cu halere de 80kg. Numai asta lua in jur de o ora. Apoi uchikomi impotriva unui artar, de o mie de ori. Infasuram o centura de Judo in jurul unui artar foarte gros si faceam uchikomi, dar facand asta de o mie de ori pe zi, copacul se rupea destul de repede. Era destul de costisitor. (rade) Apoi luam o franghie si faceam antrenament pentru Osoto Gari. In acele vremuri, atunci cand am facut Osoto Gari la sectia de politie si la Kodokan, o medie de 10 persoane pe zi faceau contuzii asa ca mi s-a spus sa nu o fac in timpul antrenamentului.. Atunci cand am auzit asta, am lucra chiar si mai mult, gandindu-ma ca nu vreau sa fiu satisfacut numai cu o contuzie. Am facut un studiu aprofundat a Osoto Gari. Sa fac toate astea dura pana pe la 2.30 noaptea. Totusi nu ma puteam duce la somn imediat. Atunci cand oamenii merg la culcare este la fel ca si cum ar fi morti. Chiar daca toata lumea moare, eu vreau sa fiu viu si sa ma antrenez singur. M-am gandit ca acest tip de antrenament ma va ajuta sa fiu victorios. Ma ciupeam si continuam practica tinandu-ma treaz pana pe la 4.30 dimineata. Intotdeauna faceam primul antrenament al dimineatii si ma gandeam "A, noaptea s-a terminat". Au existat multe momente cand nu dormeam deloc. Dar am avut o tehnica secreta - dormeam la scoala ! (rade)

Shioda: Intotdeauna dormeai in clasa. Kimura a fost in clasa noastra, asa ca nimeni nu gresea. Deoarece el i-ar bate.

Kimura: Atunci cand nu te intinzi sa dormi intr-un futon conditiile antrenamentului se invart prin mintea ta. De obicei ma antrenez cu 100 de oameni pe zi, si fiecare pesoana poate aparea, asa ca pot examina clipa aplicarii oricarei tehnici pe pauza. In acest fel pot sti daca fiecare tehnica a fost buna sau nu.

Shioda: Chiar daca le vom spune tinerilor de azi sa practice in acest fel, este imposibil. Nu este nimeni comparabil cu Kimura in Judo-ul de azi.Chiar daca ar face asta azi, oameni precum (Yasuhiro) Yamashita si (Hitoshi) Saito ar fi aruncati. Chiar si cu o singura Osoto Gari, executia este diferita. Nu este precum in competitiile de forta de azi, Kimura arunca folosind tehnica. Nu conteaza ca de mare erau, adversarii erau aruncati pe jos intr-o clipita.


Gozo Shioda

Kimura: Atunci cand lucrez cu un oponent mare cred ca este usor sa-l arunc. Asta deoarece japonezii care au peste 100kg nu sunt solizi. Din moment ce nu se antreneaza suficient ei aduna doar grasime.

Reporter: Sensei Kimura, din punctul dv. de vedere, Yamashita si Saito nu se antreneaza destul ?

Kimura: Hmm, nu pot sa cred ca ei fac cercetari serioase la nivel tehnic. Atunci cand faci Judo dezvolti un pas mare, asa ca atunci cand pasesti in fata cu piciorul stang, nu ajuta sa deschizi doar putin. Din moment ce acest lucru nu este bun, mi-am schimba felul in care merg. Indrept varful piciorului spre inainte si alunec spre inainte. De asta chiar si mersul normal devine un antrenament pentru picioare. Daca nu va puteti concentra puterea intr-un singur punct atunci aruncarea se va produce doar cu partea superioara a corpului, de aceea Judo din ziua de azi nu poate castiga impotriva Sumo. De fapt, adversarii cu cat sunt mai mari cu atat sunt mai usor de dezechilibrat. Deoarece ei au greutate, daca ii destabilizezi usor atunci propria lor greutate corporala lucreaza impotriva lor.

Shioda: Nu exista destabilizare (kuzushi) in Judo de azi. A devenit ok, chiar daca o persoana mica nu poate arunca o persoana mare.


Sumio Endo il da jos pe Yasuhiro Yamashita cu Kani Basami

Kimura: Modul lor de a vedea Judo este diferit. Pe timpul nostru era un Bujutsu care considera raspunsurile la un adversar care putea lovi cu pumnul sau cu piciorul. Intr-un joc exista doar un castigator si pierzator. Atunci cand Yamashita a luptat cu Endo, in acel meci Yamashita a fost clar pierzatorul. Imediat dupa ce meciul a inceput, Endo l-a aruncat pe Yamashita cu Kani Basami, asa ca de ce a fost data remiza ? Kanmi Basami este o tehnica interzisa, asa ca a fost un fault impotriva lui Endo, dar daca ar fi fost ok atunci Endo ar fi castigat. Rezultatele unui meci este ceva care te va urmari pentru restul vietii, asa ca victoria sau infrangerea unui atlet lasata la mila regulilor organizatorilor este ridicola.

Shioda: Chiar daca eu vorbesc despre moarte, cineva care nu a fost confruntat cu ea nu va intelege cum sa fii pregatit pentru asta.

Kimura: Cu ceva timp in urma, Rectorul de la Takudai a spus "Dl. Kimura, ati spus ca dv. veti realiza lucruri chiar si daca veti fi mort, dar daca sunteti mort nu pierdeti totul ? " M-am gandit ca aici era o persoana care nu s-a antrenat temeinic in budo.Ce vreau sa spun, daca esti cu adevarat resemnat in fata mortii, atunci nivelul antrenamentului este diferit.

Shioda: Nu puteti cere oamenilor sa incerce si sa inteleaga asta intr-un mod intelectual. Este usor de vorbit despre a-ti risca viata pentru ceva, dar atunci cand ajung la executarea propriu-zisa ei nu pot sa-si abandoneze personalitatea.

Kimura: Asa este, eul dispare cu adevarat. M-am gandit la sensul mortii, aratandu-le ca as muri daca as pierde meciul, prin asezarea unei sabii scurte pe biroul meu. A exista un timp in care m-am injunghiat cu sabia scurta in stomac pentru a vedea daca as putea muri cu adevarat sau nu. M-am gandit, ok - daca as trage sabia acum atunci este gata. Deci intai este meciul, apoi trebuie doar sa trag dintr-o singura lovitura rapida. Apoi am fost usurat - mi-am dovedit mie insumi ca sunt capabil sa mor.

Shioda: Adevarata ta natura, omul numit Masahiko Kimura este intr-adevar cineva. Daca mergi asa de departe atunci nu mai este nimic care sa te inspaimante. Takudai a produs cu adevarat un om uimitor. Nu este alta universitate in afara de Takudai care a produs vreodata un om precum Kimura, care a atins inima artelor martiale. Takudai ar trebui sa simta mai multa mandrie pentru asta. Deoarece tot Todai (Universitatea din Tokyo) are cunoasterea ! (rade) Nu este o cunoastere intelectuala, daca nu realizezi asta prin lepadarea eu-lui si experimentarea acesteia atunci va fi imposibil pentru tine.

Kimura: Shioda, ai experimentat si tu de multe ori muchia dintre viata si moarte. O multime de lucruri s-au intampalt atunci, nu-i asa ?

Shioda: Limita dintre viata si moarte... Ei bine, totul e in trecut, deci cred ca este ok sa vorbesc despre asta. Pana atunci, desi ma antrenam in Aikido, nu stiam daca am devenit sau nu puternic, dar atunci cand am plecat din Japonia, Sensei mi-a spus "Shioda - oriunde vei merge nu vei pierde". Chiar si asa, nu am avut multa incredere, dar a existat un eveniment care m-a facut sa ma confrunt cu moartea si am simtit ca aceasta a fost locul in care cumva am invatat sa-mi abandonez eul. Atunci cand m-am intors in Japonia, m-am dus sa predau la Academia Nationala Japoneza de Politie, dar nu am fost invins nici macar o data.

Kimura: Vorbind despre lepadarea de viata a cuiva, am avut o experienta misterioasa in care am renuntat la viata mea. Am fost sa ma antrenez, si acolo erau cam 82 de elevi, toti facand un antrenament obositor. Ei erau foarte puternici atunci. Vorbim despre colegiul de instructori. Asa ca am spus "Yoroshiku Onegaishimasu" si am intrat in dojo pentru Kakari Geiko (practica atacurilor continue) Am castigat campionate studentesti, asa ca atunci cand aruncam pe unul dintre ei, urmatorul venea la mine, si trebuia sa rezisti si sa dau totul pentru a-l arunca. Ma gandeam ca chiar daca as cadea in genunchi trebuie sa iau Ippon. Luptam cam cinci minute cu o persoana, pentru aproximativ 70 de oameni. La un punct am inceput sa simt lesinul si atunci cand m-am pegatit impotriva lui, mi-am pierdut constiinta si am cazut in fata. Totusi corpul meu era in miscare. Chiar daca mi-am pierdut constiinta, tehnicile de aparare si atac au continuat lupta pentru mine. Nu stiu unde m-am dus atunci. Cand m-am uitat, cam 15 elevi de la colegiul de instructori erau adunati la un loc si se uitau la ceva din coltul dojo-ului. Ma minunam ce faceau ei in timp ce eu ma antrenam, si atunci cand m-am uitat am vazut pe cineva intins la podea. Atunci cand m-am uitat in jos am zis "ei, acesta nu sunt eu ?" (rade) Atunci cand m-am uitat la fata mea intinsa pe podea parea calma si linistita. Zambeam si dormeam. Am simtit ca aceasta era o modalitate foarte buna de a dormi.

Shioda: Ma intreb care a fost realitatea ?

Kimura: Ei bine, si cum ma intrebam ce a fost real, iar daca am fost aici atunci cine a fost cel care a murit, antrenamentul s-a terminat. Chiar inainte ca oamenii sa moara, inainte de a merge in lumea spiritelor, poate e ceva acolo.

Shioda: Este un lucru bun ca nu ai murit !

Kimura: Deoarece am continuat pentru 7 ore. Nu am cazut in genunchi nici macar o data. Am fost in ceata, dar toti au ramas socati cand am plecat fredonand o melodie. (rade)

Shioda: Precum Kimura, am vazut miracolul spiritului, forta interioara de asemenea. Ideea lui Sensei a fost aceea: chiar daca corpul se deterioreaza trebuie sa va intariti spiritul, asta este ceea ce a spus el: "voi fi cel mai puternic inainte de a ma ridica la ceruri" si am o povestire care demonstreaza aceasta. Sensei a murit de cancer, si in ziua de dinaintea mortii sale el era redus la piele si oase, dar brusc a sarit din futon si a spus "Hai sa ne antrenam!" Cand cei mai tineri si puternici uchi-deshi au incercat sa-l opreasca, deoarece el trebuia sa stea doar in pat, toti patru au fost aruncati in gradina. Kimura a vorbit mai devreme despre lupta fara constiinta, dar acesta este de asemenea si unul din secretele Aikido-ului.

Reporter: Puteti voi, cei doi maestri sa ne invatati cum o persoana normala se poate antrena astfl incat sa se poata apropia de acest secret ?

Kimura: Desigur, nu poti face nimic doar antrenament. Dar daca spui cuiva din ziua de azi sa se antreneze nu merge. Poate ei nu doresc sa-si iroseasca timpul cu un antrenament inutil. Totusi, este important de tinut minte - sunt diferite nivele in antrenament. La inceput individul se gandeste doar cum sa devina mai puternic, dar nu este nici o arta in asta. Odata ce cineva atinge un nivel anume va dori sa fie vazut la fel de puternic ca si persoanele din jurul sau. Deoarece doreste sa arate cat este de puternic, el va dori sa-si arunce adversarii. Dar asta nu este bine. Daca pastrezi in minte o asteptare clara asupra telului tau, care tehnica doresti sa o stapanesti, atunci daca esti aruncat de adversar sau orice altceva nu este relevant. Din moment ce m-am specializat cu Osoto Gari, chiar daca am pierdut, am pierdut cu Osoto Gari. Gandindu-ma sa stapanesc acea tehnica, mi-am pastrat mintea incepatorului.

Shioda: Sunt bazele. Daca nu stapanesti bazele va fi imposibil sa progresati. Atunci cand eram invatat de catre sensei Ueshiba nu stiam de la o zi la alta ce eram invatat. O zi putea fi un antrenament extrem de avansat, urmatoarea zi puteau fi bazele. Acum, cand sunt intr-o situatia de a preda Aikido, am extras doar cateva elemente de baza din experienta mea si incerca sa am oameni care sa le stapaneasca foarte bine.

Kimura: Atunci cand ma antrenez singur in mare parte repet bazele. Totusi, pentru ca cineva sa atinga un anumit punct nu este doar repetarea bazelor din formele traditionale, ci trebuie sa inteleaga intelesul continut in miscare. Atunci cand vrei sa arunci un adversar, daca il arunci aici, atunci directia aruncarii schimba miscarea mainilor tale iar felul in care iti cobori soldurile devine complet diferit. Asta se datoreaza faptului ca tu decizi sa-l arunci intr-un loc anume, atunci miscare mainilor tale, pozitia soldurilor, felul in care iti inchizi subtioara si felul in care soldurile tale intra devin determinante. Oamenii din ziua de azi nu ma cerceteaza asta, ei doar repeta formele stravechi in acelasi fel de fiecare data. Exista oameni inalti, exista oameni scunzi. In functie de inaltimea lor tehnica se schimba. Daca cineva nu intelege principiul atunci nu poate incepe aprofundarea tehnicii care este potrivita pentru acea persoana.

Shioda: Daca torni foarte bine tehnicile in corpul vostru, atunci, dupa asta, tehnicile care sunt potrivite pentru adversar vor aparea in mod natural. Kimura a vorbit despre lupta in timp ce era inconstient, dar este ceva ce apare dupa contopirea acestor tehnici cu corpul. Daca cineva se gandeste sa-si arunce oponentul facand asta sau asta nu va functiona. Poate ca un practicant precum Kimura poate sa o faca in timp ce nu este constient, dar in Aikido aceasta se numeste kokyu-ryoku. Puterea care nu este putere, puterea care vine si in mod natural se potriveste cu oponentul. O puteti numi ritm. Exista trei feluri de respiratie - inhalare, expiratie si retinerea respiratie. Inspiratia invita oponentul inauntru, expirarea este momentul de cea mai mare putere, iar retinerea respiratiei este momentul miscarii instantanee. Trebuie sa va potriviti linia centrala cu aceste trei ritmuri. Atat timp cat linia centrala din crestetul capului pana la talpile picioarelor nu este dezechilibrata, nu vei putea fi aruncat de catre adversarul tau. Daca cineva se gandeste sa aplice o tehnica intr-un anume fel, tehnica urmeaza dupa gand, astfel incat poate apare un decalaj si nu va fi nici o legatura cu respiratia. Totusi, daca respiratia si miscarea se potrivesc atunci tot ce ramane de facut este potrivirea cu adversarul. Deveniti capabili sa reactionati ca raspuns la miscarile oponentului. Inainte sa realizati, corpul adversaruli devine dezechilibrat si puteti sa-l aruncati. Aceasta este Shizentai ("pozitia naturala"). Deoarece el stapaneste Shizentai, Kimura a fost capabil sa-si arunce adversarii, indiferent cat de mari erau. Atunci cand Kimura a castigat campionatul, el a fost in neant. Adversarii se miscau precum dorea el - deoarece Natura lucra in favoarea lui.

Kimura: Nu stiu nimic despre Natura, dar am stiut cu o zi inainte de competitie ca voi castiga. Am stat in seiza cu o zi inainte si m-am gandti daca voi castiga sau pierde. La fel ca in Zen - cand am facut asta imaginea cu mine castigator s-a ridicat la suprafata. Apoi am aprins o lumanare pentru zei si budha si m-am rugat pentru victorie, iar in ziua urmatoare fiecare adversar imi pareau mici pentru mine si castigam precum am vazut cu o zi inainte. Cu o zi inainte am devenit ingrijorat la dorinta de a castiga sau pierde. Precum a spus Shioda, poate am scapat de acele dorinte si apoi le-am abordat in Shinzentai.

Shioda: Chiar daca miscarile din Aikido sau Judo pot fi diferite, fundamentele sunt aceleasi. Chiar daca sunt mai multe drumuri pentru a urca pe munte, piscul este mereu acelasi.

Kimura: Singurul drum pentru a urca este prin antrenament.

Shioda: Atunci cand esti tanar trebuie sa arunci totul in lupta. Fie ca este vorba de spiritul de lupta sau forta bruta, este important sa le folositi in intregime. Exista timp destul sa va ganditi la secrete sau Shizentai pe masura ce deveniti mai in varsta, atunci cand sunteti tineri trebuie sa inaintati prin imprudenta.

Kimura: As dori ca tinerii sa vina cu nerabdare sa continue traditiile din Japonia, natiunea Budo.


Kimura Masahiko cu Fondatorul Karate Kyokushinkai, Mas Oyama


PS: Sper ca va place articolul ! Totul este si va ramane gratuit, dar va rugam sa luati in considerare o mica deviere pentru a contribui la sustinerea eforturilor noastre. Fiecare donatie (chiar si 1$) este foarte apreciata si ajuta la acoperirea timpului si costul server-ului. Cu cat avem mai mult sprijin cu atat mai mult putem adauga continut nou si interesant !

Va multumesc,
ChrisArticol publicat pe "Aikido and Judo Interview with Gozo Shioda and Masahiko Kimura"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li

 
PS: pt donatii dati clik pe linkul original si mergeti la sf. articolului unde exista un buton de donatii . Va multumesc si eu