Articole:pag 23

Aikido Maki-no-Ichi - Prima Carte despre Aikido a lui O'Sensei

 
 

Coperta "Aikido Maki-no-Ichi" (1954) si prima pagina a explicatiilor tehnice.
Aceasta pagina este identica cu prima pagina a "Budo Renshu" (1944)

Manualul de antrenament "Budo Renshu" (1933) (publicat in engleza sub numele "Antrenamentul Budo in Aikido" ) a fost initial oferit elevilor Fondatorului Aikido-ului, Morihei Ueshiba, ca un fel de licenta de predare. A fost ilustrat manual de Takako Kunigoshi, eleva la Dojo-ul Kobukan a lui Morihei Ueshiba, care a inceput sa se antreneze cu putin timp inainte sa absolve Universitatea de Arte Frumoase a femeilor japoneze. Despre asta s-a discutat in articolul "Trei Doka si Aiki O-Kami".


demostratie auto-aparare femei
Fujiko Suzuki, fondator Daiwa Goshinjutsu, stanga
Elevul lui Morihei Ueshiba si a lui Sokaku Takeda, Amiralul Isamu Takeshita in dreapta
Cartea "Daiwa Goshinjutsu" a fost publicata in 1937 si ilustrata de Takako Kunigoshi.

In 1938, Morhei Ueshiba a publicat in mod privat o alta carte, un manual tehnic numit "Budo", pentru printul Tsunenori Kaya, care a fost unul din elevii sai in acea perioada. Acest manual a fost (re)descoperit intamplator de editorul Aikido Journal - http://aikidojournal.com/- Stanley Pranin in timpul unui interviu cu Zenzaburo Akazawa.

O traducere libera a "Budo" a fost publicata in engleza sub denumirea "Budo: Invataturile Fondatorului Aikido-ului" de John Stevens. Exista si comentariu lui Morihiro Saito publicat sub numele "Budo: comentariu la Manualul de Antrenament din 1938 al lui Morhei Ueshiba" . Surprinzator, "Budo" nu a fost publicat niciodata in japoneza(cu exceptia celui cu comentariu lui Morihiro Saito care este in ambele: engleza si japoneza)

Am discutat parti din aceasta carte mai inainte, in articole precum "Morihei Ueshiba, Budo si Kamae" si urmatoarele parti: doi doi si trei.

In 1954, o carte Aikido Maki-no-Ichi" a fost publicata privat de catre Fundatia Aikikai - aceasta carte a fost mentionata de Michio Hikitsuchi, 10 Dan aikido, in timpul acestui interviu :
- Este stilul nostru curent de practica diferit de cel care era atunci cand ai inceput ?
- Da, waza era facuta in mod diferit. Vezi tu, ieri am luat o carte, Maki-no-Uchi. Aceasta a fost prima carte a lui O'Sensei. Am practicat pe liniile descrise in Maki-no-Uchi.
- O'Sensei a distribuit acea carte ?
- Nu. Pentru a o avea trebuia sa obtii permisiunea lui O'Sensei. Pentru mine, aceasta a fost atunci cand am ajuns la ceea ce acum se numsete shodan.
- Era o carte secreta, ceva care nu se arata in jur ?
- Ei bine, nu stiu daca as putea numi-o "secreta". Era o carte, si probabil sunt oameni care pot invata doar citind. Dar ar fi foarte greu pentru cineva sa citeasca cartea si sa inteleaga despre ce este vorba, cu exceptia cazului in care acea persoana practica Aikido. Daca nu esti shodan sau nivel mai inalt, nu vei sti cum sa faci aia. Cred ca aceasta este adevarat si astazi. Nu este precum a-i spune cuiva "Iata, fa asa cum se arata in carte." Aikido este ceva care devine o parte din tine - ceva care apare printr-un antrenament spiritual (shoghyo) al practicii fizice (keiko).

Acum nu trebuie sa fii prea inteligent pentru a nota ca Aikido Maki-no-Ichi nu a fost prima carte a lui Morihei Ueshiba, din moment ce a fost precedata de (cel putin) "Budo Renshu" si "Budo", dar a fost prima carte a fondatorului care contine "Aikido" in titlu si a fost publicata dupa cel de-al doilea razboi mondial si dupa adoptarea oficiala a denumirii "Aikido" pentru arta lui Morihei Ueshiba.

Deci ce este ? Aceasta carte a fost publicata in particular in 1954 de catre Fundatia Aikikai, in format legat, si a fost editata de Koetsu Ueshiba (numele de nastere a lui Ni-Dai Doshu Kisshomaru Ueshiba)


Ultimele pagini din Aikido Maki-no-Ichi
Pe partea stanga - semnatura lui Koetsu Ueshiba, datata 8 aprilie anul 31 Showa (1956)
Pe partea dreapta - publicat pe 1 aprilie anul 29 Showa (1954) Fundatia Aikikai
si autor Koetsu Ueshiba, Wakamatsu-cho, Shinjuku-ku, Tokyo

Acest material va poate parea familiar daca sunteti deja familiarizat cu publicatiile din perioada de dinainte de razboi ale lui Morihei Ueshiba. Textul , in cea mai mare parte, reprezinta o combinatie a textelor din "Budo Renshu" si "Budo" (curatate de expresiile imperiale de dinainte de razboi), cu cea mai mare parte a cartii (care are 150 de pagini) constand in principal din tehnicile ilustrate manual din "Budo Renshu".

De ce conteaza aceasta problema , exceptand cazul in care ar parea o curiozitate ? Ei bine, aceasta lucrare este importanta deoarece arata ca ceea ce Ueshiba preda in 1954 a fost si ceea ce preda el in 1933. La 5 ani dupa ce i-a spus lui Morihiro Saito ca el si-a "terminat" Aikido... el inca distribuia acelasi material, continand aceleasi explicatii si aceleasi tehnici pe care le dadea elevilor sai in 1933 - cand erau elevi practicanti de Daito-ryu Aiki-jujutsu.


Atemi
in stanga "Budo Renshu", 1933 / in dreapta "Aikido Maki-no-Ichi", 1954

Cu alte cuvinte, ideea unei schimbari radicale in nucleul tehnic din Aikido, dupa razboi, idee care este frecvent acceptata ... nu s-a intamplat.

Aceasta sprijina ceea ce a spus Yasuo Kobayashi despre ce a practicat el la inceputul anilor '50 la Aikikai Hombu Dojo in Tokyo:
- Moderator: Au fost 2 carti publicate inainte de razboi, "Budo" and "Budo Renshu", au fost numai acele tehnici ?
- Kobayashi: Da, asa este. Binenteles nu lucram baston (jo) sau sabie (ken)

Exista o discutie despre aceasta chestiune in "Mostenirea Ueshiba, de Mark Murray" pe care o puteti citi daca vi se pare interesanta.

Acest lucru, desigur, nu reprezinta o noutate pentru toti, Morihiro Saito obisnuia sa poarte la el o copie a maunalului tehnic "Budo" din 1938 , deoarece in timp ce preda putea sa arate oamenilor ca ceea ce l-a invatat O'Sensei pe el in Iwama dupa razboi seamana foarte mult cu ceea ce era reprezentat in acest manual publicat inainte de razboi si nu neaparat ceea ce a fost predat in mod obisnuit in alte locuri.


Foundatorul Aikido, Morihei Ueshiba demonstreaza Kamae in "Budo", 1938
"In lucrul cu picioarele exista 6 directii externe si 6 directii interne la fel si o spirala exterioara si una interioara, acestea vor fi invatate in practica"
- Din "Morihei Ueshiba, Budo si Kamae"


Instructiuni identice apar in sectiunea "Kamae" din "Aikido Maki-no-Ichi", 1954

Ce este nou in aceasta, pentru prima data aceasta lucrare din 1954 prezinta o dovezi evidente ca ceea ce preda sau distribuia Fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba, in 1950 era in esenta acelasi material pe care el il preda sau distribuia inainte de razboi. Desigur, unele lucruri s-au schimbat, dar nu a exista nici o schimbare de baza in metodologia de baza sau o inventie radicala a unei noi tehnologii martiale.

Avem si un foarte interesant studiu de John Driscoll, publicat initial pe AikiWeb despre corelatia aproape exacta intre tehnicile predate de Morihei Ueshiba si tehnicile din Daito-ryu Hiden Mokuroku aratand legaturi tehnice permanente intre cele doua arte.

Si aceasta comparatie a tehnicilor lui Morihei Ueshiba de dinainte de razboi cu a celor de dupa razboi ilustreaza acest punct destul de clar:

Deci... cum a ajuns "Aikido Maki-no-Ichi" sa vada lumina zilei (precum si pe cea a internetului) ?

Anul trecut vorbeam cu Scott Burke, care traieste in Fukuoka, dar vine deseori in Hawaii la seminariile organizate de Sangenkai si conduse de Dan Harden.


Scott Burke, stanga, in Hawaii – December 2013
Aiki-age la seminarul Sangenkai condus de Dan Harden

Am inceput sa vorbim cum frunzarirea prin archivele vechi ale bibliotecii m-a condus la ceea ce cred ca este cel mai vechi interviu inregistrat cu Morihei Ueshiba - cel continut in articolul "Un salt al Spiritului - Moritaka (Morihei) Ueshiba in 1932" .

Am vorbit despre a face mai multe astfel de cercetari (usor pentru Scott din moment ce el este de fapt in Japonia) iar Dan Harden ne-a incurajat ideea cu entuziasm.


"Kannagara no Budo – Daito-ryu Aiki Budo Hiden", de Takuma Hisa – 1942

Dupa revenirea in Japonia, el a inceput sa frecventeze biblioteca judeteana si accesand cataloagele bibliotecii universitare, lucrurile au inceput sa se miste. In plus fata de carti precum "Kannagara no Budo – Daito-ryu Aiki Budo Hiden", publicata in 1942 de catre Takuma Hisa (care a publicat despre Daito-ryu precum un fel de menkyo kaiden in arta, dar duplicand largi sectiuni din "Budo Renshu" si "Budo"), el a dat si peste ..."Aikido Maki-no-Ichi".

Iar acum le puteti avea si voi - aici aveti 150 de pagini ale editiei complet scanate "Aikido Maki-no-ichi" in format PDF. Publicate in 1954 si editata de Koetsu Ueshiba. Este o singura modificare, numele persoanei careia i-a fost dedicat acest volum in particular a fost omis din motive de intimitate personala.

- Download (Dropbox) "Aikido Maki-no-Ichi" (PDF format / 14 MB)
- Download (Aikido Sangenkai server) "Aikido Maki-no-Ichi" ( PDF format / 14 MB)


PS: Sper ca va place articolul ! Totul este si va ramane gratuit, dar va rugam sa luati in considerare o mica deviere pentru a contribui la sustinerea eforturilor noastre. Fiecare donatie (chiar si 1$) este foarte apreciata si ajuta la acoperirea timpului si costul server-ului. Cu cat avem mai mult sprijin cu atat mai mult putem adauga continut nou si interesant !

Va multumesc,
ChrisArticol publicat pe "Aikido Maki-no-Ichi – O-Sensei’s First Book on Aikido"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li

 
PS: pt donatii dati clik pe linkul original si mergeti la sf. articolului unde exista un buton de donatii . Va multumesc si eu