Articole:pag 23

Goshinjutsu a lui Kenji Tomiki, Aikido Shihan

 
 

In jurul anului 1926 - anul in care Kenji Tomiki a inceput Aikido
Morihei Ueshiba langa Amiralul Isamu Takeshita,
Centru spate: fiul lui Gonnohyoe Yamamoto*
Lt. col. Kiyoshi Yamamoto
Kenji Tomiki sta langa Kiyoshi Yamamoto
Dreapta: nepotul lui Gonnohyoe Yamamoto*
Vice Amiralul Eisuke Yamamoto

*Amiralul Gonnohyoe Yamamoto a fost al 16-lea si al 22-lea Prim Ministru al Japoniei

Kenji Tomiki a inceput sa se antreneze sub indrumarea Fondatorului Aikido-ului, Morihei Ueshiba, in Daito-ryu Aiki-jujutsu in 1926. El a fost in mare masura responsabil pentru elaboratrea si editarea textului in manualul de antrenament din 1933 a lui Morihei Ueshiba "Budo Renshu" (publicat in engleza sub denumirea "Antrenamentul Budo in Aikido" ), iar mai tarziu a fost desemnat sa fie reprezentantul lui Morihei Ueshiba la Univertsitatea Kenkoku in Manciuria ocupata de japonezi.

La momentul cand si-a inceput antrenamentul cu Morihei Ueshiba el era deja elev la Judo - uchi-deshi - sub indrumarea Fondatorului Judo-ului, Jigoro Kano. El a fost incurajat sa-l viziteze pe Ueshiba de catre un coleg de la judo, elev la Waseda, Hidetaro Kubota (care, mai tarziu, si-a schimbat numele in Nishimura), si care s-a antrenat cu Morihei Ueshiba in Ayabe in anii 1920.


Daido Gakuin in Manchuria inaintea de 1945

In 1936, Tomiki a plecat din Tokyo pentru a deveni instructor cu jumatate de norma la Daido Gakuin in Manciuria ocupata de japonezi. Inainte de a pleca el a venit sa aduca un omagiu lui Jigoro Kano, care i-a spus:

"Tomiki-kun, Kodokan are nevoie de tipurile de tehnici pe care le-ai invatat la dojo-ul lui Ueshiba san. Deoarece jujutsu-urile din trecut, toate faceau acest fel de lucruri pe care Ueshiba-san le face. Dar cum sa practici acele lucruri este dificil ! "

Aceasta a fost enigma lui Tomiki dupa razboi, precum a fost si enigma lui Jigoro Kano si chiar a lui Kisshomaru Ueshiba - si anume, cum ar trebui si ce s-ar putea face pentru ca artele vechi sa fie popularizate publicului larg ( exista o mica prezentare despre schimbarile in Aikido Aikikai modern perioada de dupa razboi in "Mostenirea Ueshiba de Mark Murray" ) .


O pagina din "Judo Taiso" de Kenji Tomiki, 1954

In 1954 Tomiki a publicat o carte intitulata "Judo Taiso" ( "Exercitii Judo" - cartea este disponibila pentru download in articolul "Kenji Tomiki : Judo Taiso - o metoda pentru antrenare Aiki no Jutsu prin principiile Judo" ) Aceasta carte reprezinta o parte din munca timpurie a lui Tomiki de a integra munca celor doi profesori ai sai si apoi prezentarea rezultatelor catre publicul larg.

Atunci cand Keizou Yamamoto a mers sa se antreneze cu Kenji Tomiki la Universitatea Waseda in 1957, el a intalnit aceasta carte:

Cu toate ca m-am dus la Universitatea Waseda cu intentia de a invata Aikido, am primit o brosura numita "Judo Taiso" si am lucrat exercitiile pe care Sensei le-a inventat. Am inteles in cele din urma, ani mai tarziu, ca Sensei avea un respect profund fata de regretatul sensei Jigoro Kano - "Felul in care vad Aikido este prin Judo", a spus el. In prefata la acea carte scrisa de Sensei Tomiki era urmatoarea:

"Am fost introdus in Judo Kodokan acum vreo 45 de ani, atunci cand eram la scoala elementara. Pana in prezent am primit instructiuni incepand cu regretatul Sensei Jigoro Kano si apoi de la multi Sempai. In urma cu aproximativ 30 de ani am invatat de la Sensei Morihei Ueshiba. "Judo Taiso" s-a nascut prin studiul global al acesstor oameni, avand structura bazata pe tehnicile din Aikido. Miscarea corpului a fost transformata in gimnastica moderna si cu aceasta, unificarea puterii dezvoltate prin "Principiile din Judo" si conducerea corpului poate fi practicata"

Tomiki a discutat in continuare unele dintre aspectele legate de aceasta problema in acest interviu de pe Aikido Journal , unde el a fost intrebat despre unele dintre cele mai spectaculoase ispravi pe care Morihei Ueshiba a fost capabil sa le efectueze utilizand abilitatile sale interne.

Aceasta problema ese una a antrenarii muschilor in educatia fizica moderna. Se numeste izometrie. Aceasta insemana ca, prin impingere sau tragere va antrenati fie muschii exteriori fie cei interiori. Atunci cand deveniti perfect la acest tip de antrenament puteti observa cu greu orice miscare a muschilor pe timpul exercitiilor. Cand nu vedeti nici o miscare inseamna ca va utilizati foarte abil muschii. Insa, in domeniul educational, daca ceri un nivel similar de perfectiune atunci faci o mare greseala. Daca cineva se antreneaza suficient este posibil sa ajunga la un anumit nivel, dar, binenteles, sunt anumite limite a ceea ce o fiinta umana poate. Perfectionarea este o problema de credinta. Putem sa o numim credinta religioasa ? Daca ar trebui sa perturbam starea pshihologica a partenerului nostru prin tehnici de hipnoza nu ar fi o problema de religie asa cum ne gandim, de obicei, despre acest cuvant. Eu unul, iau punctul de vedere normal ca o educatie adecvata publicului larg este corecta si cred ca aikido ar trebui sa fie ceva obisnuit, sau normal.

Tomiki nu a fost singurul cu acest sentiment, profesorul sau Jigoro Kano de asemenea a luptat cu problema gasirii unui echilibru intre pastrarea artelor traditionale japoneze si dorinta sa de a crea o arta care sa fie potrivita pentru sistemul educational modern si publicul larg:

Pionierul care a modernizat scolile de bujutsu din epoca feudala si le-a adus in contextul educatiei fizice moderna a fost Jigoro Kano, fondatorul Judo-ului. Atunci cand spun ca el a modernizat bujutsu-rile vechi, ma refer ca, in primul rand, el a clasificat si aranjat tehnicile astfel incat ele sa depaseasca scolile. Caracteristica principala a acestei re-aranjari a fost organizarea si incadrarea in categorii a tehnicilor principale in functie de forma de lupta, pentru a face posibila existenta concursurilor (shiai)
– "Jujutsu si Modernizarea acestuia" de Kenji Tomiki

Si Kano a avut acelasi tip de probleme - conform lui Toby Threadgill, Menkyo Kaiden in Takamura-ha Shindo Yoshin-ryu, a existat un moment in care intreaga programa de antrenament a Puterii Interne din Shindo Yoshin-ryu a fost inclusa in manualele Kodokan Judo - un capitol a fost sters din ultima editie. Aici el vorbeste putin despre aceasta sectiune a antrenamentului:

Ele sunt exercitii pentru practica solitara care insufla un echilibru adecvat, miscarea si aplicarea musculara utilizata in programa noastra extraordinara. Aceste tipuri de exercitii sunt de fapt destul de omniprezente in scolile de jujutsu japneze din perioada Edo, cu toate ca ele sunt destul de necunoscute pentru cei din afara specificelor Nihon koryu. Yoshin ryu lore, aceasta forma de antrenament a fost introdusa din China in Japonia pe la mijlocul Perioadei Edo. In cazul Yoshin ryu, Nairiki no Gyo au fost create in mod specific ca adaptari ale practicii chinezesti destinate sa creasca studiul si aplicatiile aptitudinilor specifice ale corpului cerute in programa mare din Yoshin ryu.
- Din "Un interviu cu Toby Threadgill, Menkyo Kaiden, Takamura ha Shindo Yoshin ryu"

In cele din urma, Tomiki a optat sa urmeze felul de a gandi a lui Jigoro Kano si a introdus o forma de Aikido competitiv:

Am introdus Aikido Randori astfel incat elevii sa poata face tehnicile lor mai eficiente printr-un "joc liber". Aceste tehnici provenit din Kata si pot fi dezvoltate prin Randori in competitii. Pentru a preda spiritul Budo-ului in sistemul de educatie modern, este necesar sa fie introdus ca si sport. Motivul pentru care am dezvoltat Aikido Randori din Aikido Kata este acela ca am dorit sa urmez metoda si gandirea Dr. Jigoro Kano prin care el a evoluat Judo dintr-un stil vechi de Jujutsu.

Acest lucru a dus la o eventuala ruptura cu Aikikai si familia Ueshiba in problema competitiei in Aikido. Nepotul lui Morihei Ueshiba, Moriteru Ueshiba, a mers chiar mai departe spunand ca acel Aikido cu competitii nu se mai poate considera "Aikido"

De exemplu, cei care au introdus meciuri competitionale au uitat in mod evident adevarata natura a Aikido-ului , si nu mai pot fi numite Aikido.
- Din "Aikido - Poate fi o marca inregistrata ? "

Cu toate acestea, Tomiki era inca in gandurile lui Morihei Ueshiba in ultimele sale momente, asa cum se poate vedea din aceste amintiri ale Fondatorului Yoshinkan Aikido, Gozo Shioda:

Patru dintre tinerii deshi stateau cu Sensei. El era adormit cand am ajuns acolo, dar s-a trezit brusc si a spus, "Tu esti, multumesc ca ai venit. Calaresc un cal cu aripi prin ceruri. Pot vedea pamantul. Shioda, ce face [Kenji] Tomiki acum ? Privesc."

Pe atunci Kisshomaru si-a schimbat numele si il chema Koetsu. El astepta la picioarele patului iar Sensei Ueshiba a spus urmatoarele, "Shioda, as dori sa-l sprijini pe Koetsu pe partea tehnica. Vreau sa colaborezi intotdeauna cu el. Ma bazez pe tine." Kisshomaru a stat acolo si a ascultat.
- Din nr. 93 al Aiki News (acum Aikido Journal )

Deci ... acum avem o serie de documente care se pot descarca in format pdf (furnizate de scanarile originale ale Eddy Wolput si cele ale Grupului de Studiu Tomiki Aikido ).


Kenji Tomiki arata o tehnica din Goshinjutsu no Kata

Primul este "Kodokan Goshinjutsu" de Kenji Tomiki. Acesta este comentariu lui Kenji Tomiki la Kodokan Goshinjutsu no Kata (Kata Auto aparare Kodokan ), publicat prima data in 1958.

Kodokan Goshinjutsu no Kata este un set de forme pre-aranjate. un set de tehnici, destinate sa se concentreze pe aplicatiile de auto-aparare. Creat de un comitet Kodokan de-a lungul unei perioade de peste 3 ani, Kenji Tomiki a avut o imensa influenta asupra formelor finale ale Kata.

In introducere cartii Kodokan "Goshinjutsu", Risei Kano, fiul lui Jigoro Kano si al doilea presedinte al Federatiei Internationale de Judo, a scris:

Scriitorul acestei carti, profesorul Kenji Tomiki, are o intelegere profunda a Judo, ca profesor la Universitatea Waseda , de asemenea el este si o autoritate in cercetarea Aiki-Jujutsu in lumina principiilor din Judo. In formularea Goshin Jutsu no Kata, el a avut un rol principal la masa rotunda.

Kenji Tomiki si Tadao Otaki au oferit prima demonstratie publica a Goshin Jutsu no Kata la Kagami Biraki in 1956 la Nippon Budokan.


- Download (Dropbox) "Kodokan Goshinjutsu by Kenji Tomiki" (PDF format / 36 MB)
- Download (Aikido Sangenkai server) "Kodokan Goshinjutsu by Kenji Tomiki" (PDF format / 36 MB)

"Introducere in Goshinjutsu" de Kenji Tomiki, 1974

In continuare este "Introducerea in Goshinjutsu" de Kenji Tomiki, publicata in 1974. Aceasta carte este o interesanta urmare la "Kenji Tomiki: Judo Taiso – o metoda de antrenament aAiki no Jutsu prin intermediul principiilor Judo" publicatie mentionata mai sus.

Este adresata in mod clar publicului larg, desi exista si unele sectiuni interesante.


Teko no Genri - Kenji Tomiki, Introducere in Goshinjutsu

De exemplu, aici este despre "Principiul Pargiilor". Aici, Tomiki vorbeste despre fortele opuse Yin/Yang (In/Yo) cu un pivot central, non-miscare, in text, dar in termenii mecanicii moderne ca si cuplu de forte. Conform wikipedia aceasta este definitia:

Un cuplu este o pereche de forte, egale in modul, paralele si de sensuri opuse

Mai departe:

Efectul sau este de a crea rotatie fara translatie, sau mai general, fara nici o accelerare a centrului de greutate.

Cele de mai sus ar trebui sa fie un material familiar pentru cei care se antreneaza in metodele Sangenkai.

De asemenea, aici este o demonstratie utilizand rotirea titirezului pentru a ilustra stabilitatea si puterea fortei in spirala:


Principiile rotirii titirezului


- Download (Dropbox) "Introduction to Goshinjutsu by Kenji Tomiki" (PDF format / 22 MB)
- Download (Aikido Sangenkai server) "Introduction to Goshinjutsu by Kenji Tomiki" (PDF format / 22 MB)

cursul prin corespondenta "Gendai Aiki"

Ca un bonus final, cele 6 volume din seria de carti "Gendai Aiki" de mai jos apartin cursului prin corespondenta in Aikido din anii 1970 - tipul de curs pe care il vedem deseori promovat pe spatele revistei Manga au a altor reviste populare. Seria nu a fost autorizata de Kenji Tomiki, dar, in mod clar, a fost scrisa de cineva care a avut experienta in sistemul Aikido Tomiki. Sper ca le veti gasi interesante:


- Download (Dropbox) "Gendai Aiki – Volume 1" (PDF format / 3.2 MB)
- Download (Aikido Sangenkai server) "Gendai Aiki – Volume 1" ( PDF format / 3.2 MB)
- Download (Dropbox) "Gendai Aiki – Volume 2" (PDF format / 3.8 MB)
- Download (Aikido Sangenkai server) "Gendai Aiki – Volume 2" ( PDF format / 3.8 MB)
- Download (Dropbox) "Gendai Aiki – Volume 3" (PDF format / 3.8 MB)
- Download (Aikido Sangenkai server) "Gendai Aiki – Volume 3" ( PDF format / 3.8 MB)
- Download (Dropbox) "Gendai Aiki – Volume 4" (PDF format / 1.7 MB)
- Download (Aikido Sangenkai server) "Gendai Aiki – Volume 4" ( PDF format / 1.7 MB)
- Download (Dropbox) "Gendai Aiki – Volume 5" (PDF format / 1.8 MB)
- Download (Aikido Sangenkai server) "Gendai Aiki – Volume 5" ( PDF format / 1.8 MB)
- Download (Dropbox) "Gendai Aiki – Volume 6" (PDF format / 2.4 MB)
- Download (Aikido Sangenkai server) "Gendai Aiki – Volume 6" ( PDF format / 2.4 MB)


PS: Sper ca va place articolul ! Totul este si va ramane gratuit, dar va rugam sa luati in considerare o mica deviere pentru a contribui la sustinerea eforturilor noastre. Fiecare donatie (chiar si 1$) este foarte apreciata si ajuta la acoperirea timpului si costul server-ului. Cu cat avem mai mult sprijin cu atat mai mult putem adauga continut nou si interesant !

Va multumesc,
ChrisArticol publicat pe "Aikido Shihan Kenji Tomiki’s Goshinjutsu"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li

 
PS: pt donatii dati clik pe linkul original si mergeti la sf. articolului unde exista un buton de donatii . Va multumesc si eu