Articole:pag 23

Kenji Tomiki: Judo Taiso - o metoda de antrenare a Aiki no Jutsu prin intermediul principiilor din Judo

 
 

"Invataturile Secrete din Budo (Poeme)" - din "Budo Renshu", 1933

A se vedea si "Trei Doka si Aiki O-Kami"

Prima carte cunoscuta publicata de Fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba, ( la momentul publicarii "Moritaka Ueshiba") a fost manualul de antrenament "Budo Renshu" din 1933 (publicata in engleza sub numele Antrenamentul Budo in Aikido " ). Initial, acest manual a fost dat elevilor sai ca un fel de licenta de predare. Aceasta carte a fost plina cu imagini care descriu tehnici predate la Dojo-ul Kobukan si care au fost desenate de catre Takako Kunigoshi, eleva la Kobukan care si-a inceput antrenamentul cu putin timp inainte de a absolvi Universitatea Japoneza de Arte Frumoase pt. Femei. Portiunile de text a acestei lucrari au fost compilate si editate in mare masura de Kenji Tomiki, unul dintre elevii seniori ai lui Morihei Ueshiba. Kenji Tomiki si-a inceput antrenamentul la Dojo-ul Kobukan din Tokyo in jurul anului 1926, dupa ce a fost incurajat sa-l intalneasca pe Morihei Ueshiba de catre Hidetaro Kubota (care si-a schimbat numele mai tarziu in Nishimura), un coleg de Judo de la Waseda.Fondatorul Aikido,Morihei Ueshiba, randul din spate, centru/br> Kenji Tomiki, randul din spate, dreapta(casuta rosie)
1934 gasshuku de vara, din revista Kobukan Dojo, "Kobu"

Hidetaro Kubota s-a antrenat cu Morihei Ueshiba in Ayabe, pe combinatia cu Omoto-kyo. Unul din elevi, coleg cu Kuboto, Yutaka Otsuki, va deschide mai tarziu propria sa scoala, "Otsuki-ryu Aiki-jujutsu".


"Hiden Ogi" scroll aparut in "Otsuki-ryu Aiki-jujutsu" de Yutaka Otsuki, 1940

Kenji Tomiki, si el elev senior al Fondatorului Judo-ului, Jigoro Kano, e pe cale de a deveni reprezentantul desemnat a lui Morihei Ueshiba la Universitatea Kenkoku in Manciuria ocupata de japonezi.


Kenji Tomiki si Morihei Ueshiba in Manchuria, 1942

Atunci cand sistemul de gradare Dan a devenit cerut de catre guvernul japonez pentru a consolida artele martiale japoneze sub Dai Nippon Butokukai, inainte de al 2-lea razboi mondial, el va fi primul care a primit gradul de 8 Dan emis de Morihei Ueshiba. Tomiki a fost instructor la Aikikai Hombu Dojo dupa razboi, dar au aparut diferente dezvoltate treptat provitoare la competitia in Aikido si acestea au dus la o ruptura intre Tomiki si organizatia Aikikai, atunci cand Tomiki a pus bazele dojo-ului sau Shodokan pentru a-si rafina metodele de predare si apoi avand loc turnee publice incepand cu 1970.


"Aikido Maki-no-Ichi", publicat de Aikikai in 1954

In 1954 Morihei Ueshiba a publicat "Aikido Maki-no-Ichi", editata de Ni-Dai Doshu Kisshomaru (Koetsu) Ueshiba Aceasta carte nu a fost distribuita public (dar o puteti gasi aici : ), duplica mult din textul si multe din imaginile care au aparut prima data in "Budo Renshu" din 1933 - text care a fost initial alcatuit si editat de Kenji Tomiki. De asemenea, in 1954, Kenji Tomiki a publicat o carte demonstrand propriile eforturi de a combina metoda stiintifica si pedagogia educationala pe care el le-a absorbit de la Jigoro Kano cu invataturile pe care le-a primit de la Morihei Ueshiba.


"Judo Taiso - o metoda de antrenare a Aiki no Jutsu prin intermediul principiilor din Judo" de Kenji Tomiki, 1954

Precum "Aikido Maki-no-Ichi" mentionat mai sus, acest manuscris (care include o prefata scrisa de catre fiul lui Jigoro Kano,n Risei Kano) a fost recuperat prin eforturile lui Scott Burke, care traieste in Fukuoka, dar vine des in Hawaii pentru a participa la seminariile locale ale Sangenkai. Aproximativ jumatate din lucrare este text - dar imaginile continute din sectiunile ramase ar trebui sa fie usor de inteles chiar si pentru cei care nu vorbesc japoneza.


- Download (Dropbox) "Judo Taiso - a method of training Aiki no Jutsu through Judo principles" (PDF format / 15 MB)
- Download (Aikido Sangenkai server) "Judo Taiso - a method of training Aiki no Jutsu through Judo principles" (PDF format / 15 MB)


PS: Sper ca va place articolul ! Totul este si va ramane gratuit, dar va rugam sa luati in considerare o mica deviere pentru a contribui la sustinerea eforturilor noastre. Fiecare donatie (chiar si 1$) este foarte apreciata si ajuta la acoperirea timpului si costul server-ului. Cu cat avem mai mult sprijin cu atat mai mult putem adauga continut nou si interesant !

Va multumesc,
Chris

Articol publicat pe "Kenji Tomiki: Judo Taiso - a method of training Aiki no Jutsu through Judo principles"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li
 
PS: pt donatii dati clik pe linkul original si mergeti la sf. articolului unde exista un buton de donatii . Va multumesc si eu