Articole:pag 23

Interviu cu Morito Suganuma Aikido Shihan - II

 
 

Morito Suganuma si Fondatorul Aikido-ului, Morihei Ueshiba
"In fiecare zi arat tuturor secretele"

Ceea ce incerc sa pastrez in minte este sa urmez invataturile si filosofia lui O-Sensei, cel putin cat am inteles si interpretat eu din tehnicile sale. Vreau sa spun ca insusi O-Sensei a predat elevilor din Aikido. Cel mai important lucru, dupa cum O-Sensei obisnuia sa spuna, este sa nu va raniti, sa nu faceti lucruri gresite si sa nu fortati tehnica. Decat sa aratati cat de puternici sunteti, sa va cultivati si sa lucrati impreuna pentru a aratat tehnicile bune din Aikido. Acesta este modul in care devenim mai buni practicanti. Asta este ceea ce a spus O-Sensei.
De asemenea, O-Sensei obisnuia sa spuna ca toti oamenii din lume ar trebui sa lucreze impreuna pentru a creea si dezvolta o lume pasnica. In acest fel ajutam societatea sa lucreze pentru a realiza ideea unei astfel de lume. Voi incerca sa facem asta prin Aikido. Atunci cand am ocazia, mereu spun asta practicantilor de Aikido.
Interviu cu Morito Suganuma Shihan,
seminarul de vara USAF a regiunii estice in August 2003

In Japonia se spunea deseori "Kobayashi in est iar Suganuma in vest" referindu-se la reteaua mare de scoli de Aikido infiintate de Sensei Yasuo Kobayashi in estul Japoniei si cele infiintata de Sensei Morito Suganuma in vest-ul Japoniei.

In 1970, la scurt timp dupa ce Fondatorul Aikido-ului, Morihei Ueshiba, a murit, Sensei Suganuma a fost trimis la Fukuoka de catre al doilea Doshu, Kisshomaru Ueshiba, ca reprezentant Aikikai pentru regiunea Kyushu. Astazi reteaua de scoli pe care le-a infiintat are peste 70 de dojo-uri si mai mult de 4000 de elevi.


Sensei Morito Suganuma

Kiichi Hogen si Secretul Aikido-ului

"Shiai" (competitia) este "shiai" ("unirea cu moartea") - un schimb de vieti

I: Erau multi tineri printre elevi in acea perioada ?

R: Da, erau. Antrenorul Gigantilor, Hiroshi Arakawa, (n.t.:mentionat aici, Hiroshi Hiraoka (n.t.: parintele baseball-ului japonez mentionat aici, si Sunao Sonoda, care mai tarziu va deveni Minstrul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, de asemenea au primit indrumari de la O-Sensei. Antrenorul Arakawa era extrem de entuziasmat de antrenamentul sau si alerga la antrenamentul de dimineata (rade), ne-am antrenat impreuna. Dl. Arakawa a publicat o carte numita "Poti sa devii Sadaharu Oh?" si majoritatea din ce a scris acolo sunt lucruri din Aikido. Probabil ca a avut o mare influenta a felului in care el gandea despre baseball.


Antrenorul Hiroshi Arakawa privindu-l pe Sadaharu Oh practicand taierile, 1964

I: Este ceva special de care va aduceti aminte din zilele dv. ca uchi-deshi ?

R: Sensei vorbea foarte repede cu un accent tipic din Wakayama. Elevii care erau de mai mult timp acolo erau obisnuiti, dar pentru mine era dificil de inteles. Intr-o zi in mijlocul unei discutii din dojo, el mi-a indicat ceva sa fac, dar a vorbit asa de repede incat nu am inteles ceea ce a vrut el sa spuna. Am inteles doar ca el a spus "mergi si ia ceva". (rade). Dar lui O-Sensei nu-i placea sa i se ceara sa repete ceva, asa ca atunci cand mi-am ridicat capul incurcat, mi-a strigat "citeste situatia". Asa ca am spus "da", dar atunci cand am adus cartea obisunita cu portretele simbolice de care am vorbit mai devreme, el a strigat furios "Nu asta!". (rade) Dar dupa asta starea lui de spirit s-a schimbat brusc si a spus "Aveam un corp ca acesta..." Atunci cand O-Sensei devenea furios, el devenea cu adevarat furios, dar se linistea rapid si nu tinea ranchiuna. Schimbarile sale de dispozitie erau bruste.

I: "Citeste situatia" pare sa fie ceva ce Fondatorul preda ...

R: Asa este. In orice caz, nu se putea intreba "ce este asta?" in timp ce el vorbea. Mi s-a spus ca "atunci cand ti se spune sa faci ceva, trebuie sa reactionezi imediat, daca nu poti sa faci asta atunci nu vei putea ajunge niciodata un Budoka pe deplin calificat!". Nu se putea intreba fara grija "Sensei, ce ati vrut sa spuneti ? " Asta era o greseala majora. De asemenea, si imi amintesc foarte clar chiar si acum, el era foarte strict referitor la timp. La demonstratie, chiar si cu ceva timp inainte, el incepea sa intrebe "Suntem ok? O sa reusim ?". De asemenea atunci cand mergea in alta parte, spunea " Pleaca intotdeauna cu intentia de a calatori cu trenul anterior". Daca mergeam cu un tren care pleca fix la ora 9, atunci trebuia sa fim pe peron la momentul in care trenul care era inaintea aceluia tocmai pleca. Sempai-ul meu spunea "Ichi Kisha Mae" ("Un tren inainte"). Din moment ce nu stiam ce se poate intampla pe drum, trebuia intotdeauna sa fim siguri ca avem timp destul - chiar si acum inca predau aceasta lectie.


Morito Suganuma si Fondatorul Aikido-ului, Morihei Ueshiba asteptand un tren

I: Acum ca ati mentionat, imi aduc aminte ca am vazut o fotografie a dv. tinand geanta lui O-Sensei pe un peron.

R: Da, il insoteam deseori pe O-Sensei ca "otomo" ("insotitor") atunci cand el pleca. Asa cum imi amintesc acum, a fost intr-un an in care am mers la Iwama, aproape de sezonul Obon. Din moment ce trenul cu aburi era aglomerat, m-am urcat eu mai intai ca sa caut un loc liber, dar cumva l-am pierdut din vedere pe O-Sensei. (rade) Pe atunci nu eram uchi-deshi de mult timp si m-am gandit "O nu, ce dezastru !" - desi m-am uitat in stanga, in dreapta, inapoi si inainte, nu l-am vazut nicaieri. Dupa o vreme, nemaistiind ce sa fac, nu mai ramsese nimic de facut decat sa sun la Hombu Dojo - "Idiotule ! O-Sensei s-a intors deja !". (rade) Mai tarziu am primit o cearta zdravana.

I: (rade) A fost ceva ce a spus Fondatorul ca fiind foarte deosebit ?

R: Intr-o zi, in timpul antrenamentului de dimineata, unul dintre incepatori a spus "O-Sensei, in loc sa facem mereu acelasi lucru, ati putea sa ne invatati unele secrete macar din cand in cand ?". Ma gandeam "se va infuria acum...", O-Sensei a ras si a zambit: "Va arat tuturor secretele in fiecare zi", a spus. Cu alte cuvinte, secretele nu reprezinta vreun lucru special, aratand ca "secretele sunt in repetarea de zi cu zi". Atunci cand am auzit asta, m-am gandit "este corect!". Antrenamentul din fiecare zi era cu siguranta repetarea bazelor, dar asta deoarece este important sa le repetam. "Atunci cand sunteti pierduri, reveniti la baze", spun unele persoane si chiar si azi pastrez aceste doua lucruri in minte atunci cand ma antrenez.

I: Au fost momente in care Fondatorul devenea deosebit de nervos ?

R: In loc de "nervos" as spune ca tonul sau devenea puternic dojenitor, si asta a fost in privinta competitiilor care testau tehnicile. "Shihai (competitia) este 'shihai' ('unirea cu moartea'), reprezinta un schimb de vieti, deci nu este ceva in care sa participi cu usurinta pentru a compara forta" spunea intotdeauna. O-Sensei insusi a trait prin scenele multor lupte, asa ca poate nu a putut sa aprobe concursurile de comparare a puterii intr-o epoca linistita.


Puterea tinerilor din Aikido - din dreapta: Norihiko Ishihashi Shihan, Nobuyuki Watanabe Shihan, Morito Suganuma Shihan Hiroshi Arakawa, Kenji Shimizu Shihan, Minoru Kurita Shihan

"Serios" inseamna a restrange golurile

I: Am auzit ca practicati si Zen.

R: Initial, familia mea a apartinut ramurii Budismului Zen Soto, asa ca am avut acea legatura si din intamplare am avut o legatura cu maestrul Zen Shinryu Umeda (fost conducator al Budismului Zen Soto), asa ca am devenit elev in anul 65 Showa (1981).


Caligrafie de Shinryu Umeda "Mushin nareba daido ni kisu" "Avand non-minte reveniti la Marea Cale" Insemanad ca o minte libera de dorinte si atasamente este mintea iluminata

I: Cum mergea antrenamentul dv. ?

R: Am invatat multe lucruri de la Zen precum si de la Umeda Zenji. Atunci cand am inceput prima data mi s-a spus sa "pretuiesc prezentul"."Nu exista ieri sau maine, ce este important este chiar acum. Continuarea acestui prezent reprezinta viata voastra, asa ca faceti prezentul cel mai important." - imi amintesc aceste cuvinte chiar si acum.

I: Ce este important pentru dv. in transmiterea Aikido-ului ca si Budo ?

R: Desigur, tehnica este importanta, dar cel mai important reprezinta atitudinea mentala. Vorbirea si comportamentul de zi cu zi, atitudinea - importanta lui "lovesti cu o mana, arunci cu picioarele". De asemenea, in dojo-ul vechi, intr-o zi O-Sensei m-a intrebat brusc "Suganuma, intelegi ce 'serios' este" ? ("majime") - " 'Serios' inseamna a restrange golurile - deoarece idiotii le lasa deschise.", mi-a spus. Atunci nu am realizat asta, dar acum ma gandesc ca aceasta este de a te corecta, de a te regla singur, si asta din obtinerea stapanirii etichetei din Budo, mersul trupului devine fara deschideri.

I: In ultimii ani ai Fondatorului, cuvintele "moale" si "armonie" erau folosite des, erau si ele folosite pentru a face sa se gandeasca la Aikido in termeni de Budo ?

R: Cred ca pentru O-Sensei, Aikido a fost intotdeauna Budo. Cateodata cand el se uita la antrenament, vedea elevi aruncand in Kokyu-nage si spunea "Oamenii nu cad asa de usor !". (rade) Desigur, o lupta fortata sau aruncand cu o violenta inutila este periculoasa. Sensei Osawa ( Kisaburo Osawa) spunea "Puternic si Stupid sunt diferite. Sensibilitatea cuiva nu poate fi stupida". Din acest motiv, doar a cadea atunci cand tehnica nu functioneaza nu este antrenament. Cred ca trebuie sa simtim intr-un mod precis puterea fiecaruia atunci cand ne antrenam pentru a ne dezvolta impreuna si sa ne framantam corpurile.


Daruma si caligrafie de Morito Suganuma "Ma rostogolesc si ma rostogolesc, dar inca am colturi"

I: Cuvantul "framantat" este de asemenea utilizat in arte precum Kempo chinezesc (nt: deseori in sensul de "temperare" sau "intarire") ce inteles credeti ca ar avea aici ?

R: De exemplu, ceva ce doresti sa framanti, de exemplu o prajitura de orez. Luam boabele separate de orez, le framantam iar si iar, si le transformam intr-un tort de orez lipicios. Corpurile fiintelor umane sunt la fel, se iau piesele disparate si se framanta prin practica Aikido-ului pana ce un corp puternic, unificat, moale este creat, aceasta este imaginea. Din acest motiv, nu trebuie sa te gandesti sa controlezi unele incheieturi in antrenament - cred ca este important ca si uke si tori sa-si utilizeze tot corpul, sa-si simta forta fiecaruia si sa se framante unul pe celalalt.

I: Acesta este un exemplu foarte usor de inteles.

R: Era una din invataturile lui O-Sensei, sa respectam principiile naturii - cu alte cuvinte sa nu lupti in miscarile cuiva. Atunci cand se lupta, in miscarile lor apare ceea ce am mentionat mai devreme, ne ranim unii pe ceilalti. De asemenea, sa nu facem miscari inutile. Nici sa facem un antrenament neregulat. Cu alte cuvinte, sa nu se opreasca brusc printr-un antrenament neglijent. Numesc aceste "trei nimicuri" - fara lupta, fara neuniformitati si pe cat posibil fara risipa.

I: "Cele trei nimicuri" ? Pareti foarte relaxat, sa vorbiti asa.

R: In societate, atunci cand cineva spune ca este Budoka, are o imagine stricta sau infricosatoare, dar mie nu-mi pace foarte mult. In dojo, precum si in viata de zi cu ai, doresc sa ma port normal. Deoarece este mai putin obositor in acest fel. (rade)
O-Sensei cita de multe ori din Kiichi Hogen (n.t. vedeti : Kiichi Hogen si Secretul Aikido-ului , si acesta este unul din lucrurile pe care le spunea: Daca vine, intampina-l, daca pleaca, trimite-l pe drumul sau, daca se opune atunci unifica. 5 si cu 5 egal 10, 1 si cu 9 egal 10, 2 si cu 8 egal 10. Marele suprima totul, micul intra in microscopic. Puterea vietii si mortii
Cred ca as dori sa creez acest tip de simtaminte si acest tip de corp.PS: Sper ca va place articolul ! Totul este si va ramane gratuit, dar va rugam sa luati in considerare o mica deviere pentru a contribui la sustinerea eforturilor noastre. Fiecare donatie (chiar si 1$) este foarte apreciata si ajuta la acoperirea timpului si costul server-ului. Cu cat avem mai mult sprijin cu atat mai mult putem adauga continut nou si interesant !

Va multumesc,
ChrisArticol publicat pe "Interview with Aikido Shihan Morito Suganuma - Part 2"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li

 
PS: pt donatii dati clik pe linkul original si mergeti la sf. articolului unde exista un buton de donatii . Va multumesc si eu