Articole:pag 23

Takuma Hisa - Kannagara no Budo,
Daito-ryu Aiki Budo Ascuns, 1940

 
 

"Kannagara no Budo, Daito-ryu Aiki Budo Ascuns" in 1940

"In primavara lui 1933, seful biroului de vanzari al Asahi News, dl. Mitsujiro Ishii, care este in prezent ministrul Justitiei, ne-a prezentat lui sensei Morihei Ueshiba, garantand pentru el ca este un expert egal cu fondatorul Judo-ului (o referire la Jigoro Kano). El a recomandat persoanei responsabile de securitate sa invatam aikijujutsu de la sensei Ueshiba. Dl. Ishii era o figura legendara la Asahi News si avea o influenta enorma, asa ca, desi se presupunea a fi o 'recomandare', de fapt era mai degraba o comanda suprema. Deoarece cei din sectia de Afaceri Generale eram responsabili de securitate, l-am salutat pe sensei Ueshiba si am inceput sa invatam la Dojo-ul Asahi Budo."
Intalnindu-l pe Morihei Ueshiba" - din "Amintindu-l pe Takuma Hisa"
de Stanley Pranin, Aikido Journal

Takuma Hisa a ocupat un loc unic in istoria Aikido-ului din perioada de dinainte de razboi. A fost unul dintre elevii principali ai Fondatorului Aikido-ului Morihei Ueshiba din Osaka, si a devenit si unul dintre elevii importanti ai lui Daito-ryu Chuku-no-so Sokaku Takeda, instructorul lui Morihei Ueshiba.

Nascut in prefectura Kochi in 1895, el si-a facut un nume ca luptator de sumo in perioada studentiei, inainte de a deveni Director la Afaceri Generale in corporatia Asai News din Osaka.Prima linie: Yoshiteru Yoshimura, Sokaku Takeda, Masao Tonedate

Aici este povestea clasica (si repetata) despre felul in care Takuma Hisa l-a intalnit pe Sokaku Takeda, cu cuvintele sale:

Pe 21 iunie 1936, pe cand ne antrenam in Aikido cu sensei Ueshiba, un om a venit la receptia de la sediul central impingand brusc cu un baston de fier din mana sa dreapta si tinand o frumoasa sabie in cea stanga "Eu sunt Fondatorul Daito-ryu Aiki-jujutsu, Soke Sokaku Takeda. Am auzit ca voi invatati de la elevul meu, Morihei Ueshiba, dar el nu are inca experienta. Daca vreti sa invatati adevaratul Aiki-jujutsu atunci deveniti elevii mei si invatati de la mine !" Inainte ca cineva sa spuna un cuvant, el a luat gardienii in dojo. Tinand seama ca eu eram seful diviziei, am pastrat secret, m-am strecurat dupa personalul de securitate si am fost uimit sa vad realitatea tehnicilor secrete ale lui sensei Takeda. Am mers imediat la sensei Ueshiba si l-am informat despre aparitia lui Soke, sensei Takeda. Am crezut ca sensei Ueshiba va merge imediat sa ceara iertarea profesorului sau, dar contrar asteptarilor mele, el a devenit extrem de ingrijorat si s-a retras ! Asa ca elevii lui sensei Ueshiba urmau sa primeasca indrumari dimineata devreme, ca si mai inainte la dojo-ul Umeda, iar dupa-amiaza noi ne antrenam cu sensei Sokaku Takeda in camera de garda din cladirea sediului. La un moment dat el a plecat din Tokyo fara a-si lua ramas bun de la Asahi, dar sensei Sokaku Takeda a devenit din ce in ce mai implicat si a inceput sa apara cu dl.Tokimune Takeda. Conform evidentelor:
- Prima oara: 21 iunie 1936 pana pe 25 iulie, 36 zile
- A doua oara: 1 noiembrie 1936 pana pe 30 noiembrie, 30 zile
- A treia oara: 17 august, 1937 pana pe September 30th, 44 zile
- A patra oara: 22 octombrie, 1938 pana pe 14 noiembrie, 22 zile
- A cincea oara: 26 martie 1939
Takuma Hisa - Menkyo Kaiden and 8 dan
Yoshiteru Yoshimura - 8 dan.
Masao Tonedate

El ne-a dat certificate si a plecat in Hokkaido. Ma uit inapoi si sunt aproape 50 de ani de cand am inceput sa invat Aikido. De atunci, incepand cu amandoi, sensei Takeda si sensei Ueshiba, apoi directorul Tonedate si seful Securitatii Yoshimura, toata lumea a murit. Sunt singurul care a ramas in viata. In acest an implinesc 84 de ani si am fost paralizat, dar as vrea sa-mi folosesc puterea care mi-a mai ramas pentru a transmite aceste tehnici catre generatiile viitoare si intr-un fel sa-mi platesc datoriile catre sempaii mei.
"Aparitia lui sensei Takeda"
Menkyo Kaiden Takuma Hisa, 1982 - Takumakai Kaiho numarul #50


Takuma Hisa primeste Menkyo Kaiden ("Certificatul transmisiei complete")
imagine cu Daito-ryu Chuku-no-so Sokaku Takeda, 1939

Takuma Hisa a fost una din cele doua persoane care au primit Menkyo Kaiden in Daito-ryu direct de la Sokaku Takeda, celalata persoana fiind Masao Tonedate (posibil o certificare onorifica datorata pozitiei sale in compania Asahi News). Fondatorul Kodokai, Kodo Horikawa, va primi Menkyo Kaiden de la Tokimune Takeda dupa moartea tatalui sau (dar la cererea lui Sokaku Takeda).

Dupa razboi va merge mai departe si va infiinta Takumai , dar inainte de asta, la un an dupa ce a primit Menkyo Kaiden de la Sokaku Takeda, a publicat o carte despre Daito-ryu - "Kannagara no Budo, Daito-ryu Aiki Budo Ascuns". Reprezentand cel mai cuprinzator manual de Daito-ryu publicat pana atunci, titlul specifica faptul ca volumul nu trebuie distribuit celor care nu sunt elevi.

Interesant, Takuma Hisa a extras mari parti din explicatiile tehnice direct din manualul tehnic "Budo Renshu" a lui Moritaka (Morihei) Ueshiba din 1933 (vezi "Aikijujutsu Densho - AKA Budo Renshu, de Moritaka Ueshiba" ). In plus, desi cartea lui Hisa consta mai mult in fotografii decat in desene, este clar ca multe dintre aceste tehnici sunt identice.

Acest lucru nu ar trebui sa surprinda, din moment ce ceea ce preda Morihei Ueshiba acel moment era, fara indoiala, Daito-ryu. Acest lucru a fost spus clar de catre Yoshio Sugino, care a fost elev in acea perioada si un contemporan cu Takuma Hisa - "Desigur Aikido era cu Shihan Ueshiba - atunci cand studiam se numea inca Daito-ryu Aiki-jutsu" ( "Interviu cu Yoshio Sugino din Katori Shinto-ryu, 1961" ).

Takuma Hisa a avut extraordinara oportunitate de a compara invataturile a 2 dintre instructorii sai - Daito-ryu Chuku-no-so Sokaku Takeda si Fondatorul Aikido-ului, Morihei Ueshiba:
Instruirea lui Takeda i-a oferit lui Hisa sansa de a compara tehnicile care i-au fost predate in ultimii 3 ani (1933-1936) de catre Ueshiba cu cele predate de catre Takeda. Concluzia sa a fost ca ele erau identice - insemnand ca Ueshiba, pana la acel moment, nu le-a modificat substantial sau sa fi evoluate semnificativ fata de felul cum erau predate de catre Takeda. In ultimii sai ani, Hisa a fost ferm ca tehnicile lui Ueshiba si Takeda erau identice. El a declarat in mod clar acest lucru la o discutie in cadrul unei mese rotunde, "Atunci cand Tomiki a venit la Osaka pentru a preda aiki-bujutsu omenilor de la Asahi, tehnicile pe care le predau amandoi maestri Ueshiba si Takeda erau la fel. In mod clar erau aceleasi. Maestrul Ueshiba ar fi trebui sa spuna ca el le-a invatat de la maestrul Takeda. Ar fi trebuit sa spuna ca era Daito-ryu. Dar el nu a spus niciodata asta. Dl. Tomiki (care a calatorit de la Tokyo la Osaka pentru a preda sistemul Ueshiba la Dojo-ul Asahi) stie asta, nu-i asa ? Dar Ueshiba nu a spus niciodata asta." Iar Tomiki a raspuns, "Cu siguranta nu. ' Eu,[Ueshiba] am stabilit totul... [zambind misterios]'. Totusi vechii practicanti de arte martiale fac deseori acest lucru." [Shishida (Ed.), 1982, p.1]
"Procesul formarii Aikido-ului si Isamu Takeshita, amiralul navelor imperiale japoneze : Prin analiza jurnalului lui Takeshita din 1925 pana in 1931"
- Fumiaki Shishida (Waseda University, Tokyo, Japan)

Deci, nu ar trebui sa fie surprinzator faptul ca explicatiile principiilor si tehnicilor pe care Takuma Hisa le-a invatat de la Morihei Ueshiba in 1933 au fost repetate in volumul sau documentand invataturile lui Sokaku Takeda si publicat in 1940.

Dar sunt mai multe...

In 1954 ( 5 ani dupa ce el i-a spus lui Morihiro Saito in Iwama ca a "terminat" Aikido) Morihei Ueshiba a publicat o carte care a fost distribuit in mod privat catre elevii sai. Aceasta carte a fost mentionata de catre Michio Hikitsuchi, Aikido 10 Dan, pe parcursul acestui interviu :
Este stilul nostru curent de practica diferit de cel cu care ati inceput ? Da, waza (tehnica) se facea in mod diferit. Stii, zilele trecute am luat o carte, Maki-no-Uchi. Aceasta a fost prima carte a lui O-sensei. Am practicat conform liniei descrise in in Maki-no-Uchi. O-sensei a distribuit acea carte ? Nu, pentru a avea una trebuia sa ai permisiunea lui O-sensei. In cazul meu, a fost atunci cand am fost numit shodan. Era o carte secreta, ceva care nu trebuia prezentata in jur ? Ei bine, nu stiu daca as numi-o "secreta". La urma urmei, era o carte si probabil ca exista oameni care pot invata doar citand. Dar ar fi fost tare greu pentru cineva sa citeasca cartea si sa inteleaga despre ce este vorba decat daca acea persoana ar practica Aikido. Daca nu ar fi cel putin shodan sau mai mult, acea persoana nu ar sti ce sa faca. Cred ca asta inca este valabil si azi. Nu este ca si cum ai spune cuiva, "Iata, fa cum se arata in aceasta carte." Aikido este ceva care devine o parte din tine - ceva care vine printr-un antrenament spiritual [shughyo] al practicii fizice [keiko].

Comparand cele trei volume - "Budo Renshu" a lui Moritaka (Morihei) Ueshiba din 1933, Kannagara no Budo, Daito-ryu Aiki Budo Hiden" a lui Takuma Hisa din 1940 si "Aikido Maki-no-Ichi" manualul lui Morihei Ueshiba din 1954 redescoperim unele similaritati interesante.

In primul rand, este important sa notam ca tehnicile desenate in cele doua carti ale lui Morihei Ueshiba sunt practic identice, si sunt duplicate in multe cazuri de fotografii in cartea lui Takuma HIsa:


Kubi-shime, "Budo Renshu" by Moritaka Ueshiba - 1933


Kubi-shime, "Kannagara no Budo" by Takuma Hisa - 1940


Kubi-shime, "Aikido Maki-no-Ichi" by Morihei Ueshiba - 1953

Apoi, si acest lucru poate spune mai multe, este faptul ca explicatiile tehnice date de Moritaka (Morihei) Ueshiba in 1933 in "Budo Renshu" sunt duplicate textual in cartea lui Takuma Hisa - dar sunt duplicate textual si in cartea "Aikido Maki-no-Ichi" lui Morihei Ueshiba din 1954 . Adica, teoretic nu a existat nici o schimbare fie in imaginile tehnice fie in explicatii de-a lungul unei perioade de 21 de ani, si nici macar o variatie chiar si in cartea in care se discuta despre Daito-ryu si nu Aikido (desi se merita a fi mentionat ca deseori Takuma Hisa se refera la arta sa, ca pur si simplu "Aikido").

Ce insemana asta ?

Ei bine, asa cum am sustinut anterior in "Budo - Manualul Tehnic al lui Moritaka Ueshiba din 1938" , toate acestea sustin argumentul ca schimbarea radicala a nucleului tehnic din Aikido care este acceptata ca aparand dupa razboi ... nu s-a intamplat niciodata. Sau poate, s-a intamplat, dar nu la cererea lui Morihei Ueshiba.

Acest lucru este afirmat si de marturia lui sensei Yasuo Kobayashi referitor la antrenamentul sau cu Morihei Ueshiba atunci cand a intrat in Aikikai Hombu Dojo in 1954: Moderator: Au fost doua carti publicate inainte de razboi, "Budo" si "Budo Renshu:, au fost doar acele tehnici ? Kobayashi: Corect. Desigur nu am lucrat baston (jo) sau sabie (ken).

Exista o discutie despre aceasta chestiune in "Mostenirea Ueshiba, de Mark Murray" care v-ar place sa o cititi daca considerati acest subiect interesant.

Aici avem o comparatie vizuala a tehnicilor de perioada de dinainte de razboi si perioada de dupa razboi care ilustreaza destul de clar acest punct :

De asemenea, este interesant acest studiu a lui John Driscoll, publicat intial pe AikiWeb , si care prezinta corelatia aproape exacta dintre tehnicile predate de Morihei Ueshiba si cele din Daito-ryu Hiden Mokuroku - 82% conform studiilor sale, desi procentul ar fi mai mare daca comparatia s-ar face cu cartea lui Morihei Ueshiba din 1954, "Aikido Maki-no-Ichi", cu programa Aikido-ului modern raspandit de Aikikai in anii de dupa razboi.

.. si acum vine download-ul - aceasta versiune gratuita in format pdf a "Kannagara no Budo, Daito-ryu Aiki Budo Ascuns" este disponibila prin eforturile lui Scott Burke, care traieste in Fukuoka, dar vine des in Hawaii penru a participa la seminariile Sangenkai workshops conduse de Dan Harden. Multe multumiri lui Scott, si admiratie pentru seria continua de "Aikileaks".

- Download (Dropbox) "Kannagara no Budo, Daito-ryu Aiki Budo Hiden" (PDF format / 22 MB)
- Download (Aikido Sangenkai Server) "Kannagara no Budo, Daito-ryu Aiki Budo HIden" (PDF format / 22 MB)


PS: Sper ca va place articolul ! Totul este si va ramane gratuit, dar va rugam sa luati in considerare o mica deviere pentru a contribui la sustinerea eforturilor noastre. Fiecare donatie (chiar si 1$) este foarte apreciata si ajuta la acoperirea timpului si costul server-ului. Cu cat avem mai mult sprijin cu atat mai mult putem adauga continut nou si interesant !

Va multumesc,
ChrisArticol publicat pe "Takuma Hisa - Kannagara no Budo, Daito-ryu Aiki Budo Hiden 1940"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui sensei Christopher Li

 
PS: pt donatii dati clik pe linkul original si mergeti la sf. articolului unde exista un buton de donatii . Va multumesc si eu