Articole: pag 1

Bushido: Cele 7 vituti ale samuraiului

 
 

Gi
Onestitate si Justitie
decizia corecta, atitudinea corecta.

Gi este capacitatea de a lua deciziile corecte cu încredere, care sa fie echitabile si egale fata de toti oamenii indiferent de culoare, rasa, sex sau vârsta. Crede in Justitie, nu in cea oferita de alti oameni, ci in cea a ta. Pentru un adevarat samurai, nu exista tonuri de gri in privinta onestitatii si justitiei. Exista doar bine si rau.
Decizia corecta sa vina mai degraba din inima decat din minte. Cand trebuie sa murim, murim, fara vreo urma de regret.
Rei
Respect si Politete
comportament corect fata de toti.

Samuraii nu au nici un motiv de a fi cruzi. Ei nu au nevoie sa-si demonstreze puterea. Un samurai este politicos chiar si cu dusmanii. Fara acasta forma exterioara de respect, nu suntem cu nimic mai buni decat animalele. Un samurai nu este respectat, numai pentru puterea lui în lupta, ci si in relatiile sale cu alti oameni. Adevarata forta a unui samurai devine evidenta în timpul dificile. Un samuraiul crede ca e mai bine sa-si piarda viata decat sa fie nepoliticos.
Yuu
Curaj Eroic

Ridica-te mai sus de masele de oameni care se tem sa actioneze. Ascuzandu-te ca o broasca testoasa in propria carapace nu este viata. Un samurai trebuie sa aiba un curaj eroic. Este absolut riscant. Este periculos. Este o viata traita complet, minunata. Curajul eroic nu este orb. Este inteligent si puternic. Este abilitatea de a te descurca in orice situatie.
Meiyo
Onoare si Glorie

Un adevarat samurai are numai o singura perceptie a oanoarei, aceea a lui. Deciziile pe care le iei si cum sunt transpuse aceste decizii in realitate sunt o reflexie a ceea ce esti cu adevarat. Nu te poti ascunde de tine. Glorie fara ego. Onoarea, succesul si gloria urmeaza o atitudine pozitiva.
Jin
Compasiune
iubire universala, bunavointa pentru omenire.

Prin antrenament intens samuraiul devine rapid si puternic. Nu este ca alti oameni. El dezvolta o putere care trebuie utilizata pentru binele tuturor. El are compasiune. Isi ajuta camarazii cu fiecare ocazie. Daca ocazia nu se iveste, isi paraseste calea pentru a gasi una.
Makoto
Sinceritatea completa

Cand un samurai spune ca va face ceva, este ca si cum ar fi realizat. Nimic nu il va opri din a realiza ceea ce a spus ca va face. Nu este nevoie sa-si dea cuvantul, nu are nevoie sa promita. A spune si a face reprezinta aceeasi actiune. El trebuie sa fie cinstit in primul rand cu sine insusi inainte de a fi onest cu altcineva.
Chuugi
Datorie si loialitate.

Pentru un samurai, a face "ceva" sau a spune "ceva", el stie ca stapaneste acel "ceva". Este responsabil pentru asta, cu toate consecintele care urmeaza. Un samurai este loial acelora pe care ii are in grija sa. Pentru aceia de care este responsabil el ramane loial cu salbaticie