Un dojo poate fi definit ca:
- Un loc unde se practica Calea Aikido-ului;
- Un loc pentru intarirea corpului si spiritului;
- Un loc pentru iluminare;
- Un dojo nu este o sala de sport numai pentru "lucru";
- Este mai mult decat o cladire;
- Este un loc sacru care nu poate fi definit de catre locatia sa geografica, inaltimea peretilor, sau de valoarea continutului ei;
- Este defininta de catre spiritul care emana din ea - individual, colectiv, si este spiritul universal;
- Un dojo trebuie sa fie apreciat privindu-l cu inima.
Este indatorirea si responsabilitatea tuturor studentilor, ca parte a antrenamentului sa faca ca dojo sa devina un loc mai bun, fizical si spiritual. Starea fizica a dojo-ului este o reflectare a studentilor. Noi curatam ceea ce este de curatat, reparam ceea ce trebuie si participam la activitatile din dojo. Nu trebuie sa asteptam sa ni se ceara sau sa ni se spuna, trebuie sa observam si sa raspundem corespunzator.
In schimbul indrumarilor pe care le primim, este responsabilitatea noastra de a mentine si de a imbunatati. Astfel, dojo trebuie sa se imbunatateasca, sa creasca si sa evolueze precum evolueaza corpul unui elev.
Indrumarile pe care le primim de la sensei-ul nostru (si ceilalti profesori) sunt un dar oferit noua. Valoarea acestui cadou nu este acoperita de taxele noastre iar valoarea lui este diferita pentru fiecare elev.
Trebuie sa fii pregatit sa oferi la fel de bine cum primesti, deoarece toti suntem profesori si toti suntem elevi. Este parte din responsabilitatile noastre sa ajutam incepatorii si sa cladim o atmosfera de prietenie in dojo.
Practica in Aikido incepe din momentul in care pasesti in dojo! Elevii trebuie sa se straduiasca sa respecte corespunzator eticheta tot timpul. Este adecvat sa faci salutul atunci cand intri sau cand iesi din dojo, si atunci cand intri sau iesi de pe saltea. Cu aproximativ 3-5 minute inainte de a incepe antrenamentul, elevii trebuie sa se alinieze si sa stea linistiti in seiza, sau cu picioarele incrucisate.
Singura modalitate de a avansa in aikido este printr-un antrenament regulat, neintrerupt. Participarea nu este obligatorie, dar, retineti ca pentru a va imbunatati tehnica, trebuie sa practicati de cel putin 2 ori pe saptamana. In plus, in masura in care aikido ofera o modalitate de a cultiva auto-disiciplina, aceasta auto-disciplina incepe cu o practica regulata.
Antrenamentul vostru este propria voastra responsabilitate. Nimeni nu va ia de mana sa va conduca sa deveniti eficient in aikido. In particular, nu este responsabilitatea instructorului sau a elevilor avansati sa va verifice daca ati invatat ceva. O parte a antrenamentului in aikido este sa inveti sa observi intr-un mod eficient. Inaine de a cere ajutor, trebuie sa incercati mai intai sa incercati sa vedeti cum functioneaza tehnica observandu-i pe altii.
Antrenamentul in aikido cuprinde mai multe tehnici, precum observarea si modificarea modelelor atat fizice cat si psihice ale gandirii si ale comportamentului. Alta parte a antrenamentului o reprezinta cultivarea gradului de (auto-) cunoastere.
Urmatorul punct este foarte important: antrenamentul in aikido este un antrenament unde se coopereaza, nu o competitie. Tehnicile se invata cu ajutorul unui partener, nu a unui adversar. Trebuie sa fii intotdeauna atent si sa practici in asa fel incat sa-ti poti tempera viteza si puterea in tehnica pentru a fi in armonie cu abilitatile partenerului tau. Partenerul isi conduce corpul spre tine pentru ca tu sa poti practica - si este rezonabil ca el sa se asteapte ca tu sa ai grija de ceea ce ti se imprumuta.
Antrenamentul de aikido poate fi foarte frustrant, uneori. Sa invati sa faci fata acestei frustrari este, de asemenea, parte a acestui antrenament. Practicantii trebuie sa se observe pentru a determina cauza acestei frustrari si insatisfactiile legate de progresul lor. Cateodata, cauza este legata de tendinta de a se compara prea tare cu alti practicanti. Trebuie observat, totusi, ca si acest lucru este un soi de competitie. Este ok sa admiri talentul altora si sa incerci sa ajungi la acel nivel, dar trebuie avut grija sa nu permiti comparatii cu altii pentru a nu starni resentimente sau o auto-critica excesiva.
Daca pe parcursul unui antrenament de aikido devii prea obosit pentru a continua sau daca o accidentare va impidica sa executati o miscare sau o tehnica, este permis sa va retrageti din practica temporar pana cand sunteti in stare sa-l continuati. Daca trebuie sa plecati de pe saltea, cereti permisiunea instructorului.
Desi aikido se invata cel mai bine cu un partener, sunt cateva moduri de a realiza un antrenament fara partener. In primul rand, puteti practica kata cu jo-ul sau bokken-ul. Al 2-lea mod este de a lucra tehncile cu "umbra", efectuand miscarile cu un partener imaginar. Chiar si repetarile mentale ale tehnicii poate fi privita ca o forma efectiva a antrenamentului fara partener.
Nimic nu este mai valoros decat un antrenament regulat.