Articole:pag 6

Mi-am platit taxa. Unde este instructorul meu de Arte Martiale ?

 
 

Suntem prinsi deseori in "Puterea consumului". Colectivul are o putere extraordinara de a modela economia si cultura prin ceea ce cumpara. Unii duc acest pas mai departe, insistand ca ai o obligatie fata de ei, deoarece ei au cumparat produsul sau serviciul. Este mentalitatea "am cumparat ceva, imi apartine". Nicaieri aceasta mentalitate nu este mai falsa ca in scolile de arte martiale.

Deseori am stat si m-am gandit la valoarea antrenamentului meu in Aikido de-a lungul anilor, precum si recunostinta si obligatia pe care o am fata de instructorii mei. In scolile traditionale precum Aikido Nebraska si altele, elevii trebuie sa inteleaga ca ceea ce platesc ei nu are de-a face cu predarea Artei Martiale. Poate te intrebi cum poate fi asa. Ca multe alte lucruri din Artele Martiale, aceasta este un pas in cultura si traditia proprie acestora. Deseori, instructorul tau a sacrificat multe pentru a va oferi o arta martiala de calitate. S-a antrenat ani pentru a ajunge la un nivel necesar pentru a preda. A transpirat, a sangerat si suferit accidentari, deseori lipsind de langa familie, servici, prieteni, suportand greutati financiare din cauza antrenamentelor. Ati suferi asa ceva pentru a putea preda ? Un astfel de sacrificiu personal este deasupra valorii materiale; deci ideea ca tu poti "cumpara" predarea poate fi data doar de cei care nu pot intelege indeajuns ceea ce primesc.

Acum este usor de spus ca scolile de arte martiale sunt "deasupra" conceptului de bani. Nu este gresit ca o scoala sa faca profit, aducand servicii valoroase comunitatii. Fiecare scoala are cheltuielile ei, incluzand timpul instructorului. Dar trebuie sa va reamintiti ca ceea ce plateste elevul, in termeni de taxe, sunt pentru a avea un loc potrivit unde sa se poata antrena in Artele Martiale, nu pentru instruirea in sine. Acest aspect nu are pret. Inca sunt dator instructorilor mei pentru sacrificiul pe care l-au facut pentru a-mi putea preda. Nu cred ca as putea vreodata sa-mi platesc datoria fata de ei. Mi-au dat o parte din ei, si pentru asta le voi fi vesnic recunoscator.

Articol publicat pe "Aikido of Nebraska Blog - I Paid my Money. Where’s my Martial Arts Instruction?"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Todd Roberts ( "Aikido of Nebraska LLC Dojo" )