Una dintre cele mai frecvente expresii pe care le-am auzit in randul studentilor este aceea ca o miscare este simpla, dar nu si usor de facut. Cred ca aceasta afirmatie sta la baza acestei provocari pe care o reprezinta Aikido pentru noi. Cand putem recunoaste aceasta situatie, trebuie sa ne punem dificila intrebare despre ce facem de ne impiedicam sa facem ceva ce, in esenta, este simplu de facut. Ca de exemplu, o persoana va apuca in stilul katate-tori. Lasati acea persoana sa va tina cat poate de bine si incercati prin forta sa va eliberati bratul. Lasati iar sa va apuce bratul, iar de data asta imaginati-va ca va mananca in partea de sus a fruntii si pur si simplu ridicati mana sa va scarpinati cu aratatorul. Observati ca priza a disparut aproape ca si cum persoana ar fi lasat-o intentionat. Daca recreati aceeasi miscare foarte incetul fara ca cineva sa va tina bratul, observati cat de relaxata este miscarea bratului vostru, umarul ramanand in aceeasi pozitie. Puteti observa cum bratul vostru se roteste intr-o maniera relaxata. Acum, lasati pe cineva sa va apuce la fel cat de repede poate si incercati sa va scarpinati la frunte cat de repede puteti. Dintr-o data, acea miscare simpla a devenit dificl de efectuat sub presiunea unui tip de atac mai realist.
Ne confruntam cu niste observatii interesante. Corpul nostru se poate misca int-o maniera relaxata, naturala iar puterea si stabilitatea lor vin in mod natural din miscarile unui corp unificat cu mintea. Atunci cand incercam sa fortam un anumit tip de miscare, ne contractam muschii in asa maniera incat membrele noastre ne indica in mod clar ca nu ne miscam ca un tot unitar. Exista credinta ca, cu cat muschii sunt mai puternici cu atat mai puternic este corpul tau. Muschii, in colaborare cu incheieturile, sunt proiectati sa ne ajute structura osoasa sa execute miscari articulate. Oasele noastre sunt un suport mai puternic decat muschii. In ciuda acestui lucru, noi exersam intr-o maniera in care incercam sa inlocuim puterea oaselor cu puterea musculara. Un rezultat tipic este acela ca incheietura devine prea rigida (incapabila sa execute intr-un mod liber miscari articulare) iar acea extremitate nu mai este integrata intr-o structura osoasa, unificata.
Un exercitiu la fel de simplu ca cel prezentat anterior: stati cu bratele de-a lungul corpului, cu palmele orientate spre in fata. O persoana sta pe partea cu mana pe care doriti sa o ridicati si utilizandu-si bratele va impiedica sa va indoiti bratul. Nu este greu sa va impiedice incercare de a ridica mana. Acum, incercati din nou, dar imaginati-va ca aceea persoana nu este acolo si incercati sa va scarpinati in crestetul capului cu degetele. Veti observa cat de usoara devine aceasta miscare, iar persoana de langa dumneavoastra nu va poate impiedica. Repetati aceeasi miscare mai repede, iar persoana de langa se va misca si ea mai repede, si veti observa cum acest proces esueaza iar. Aveti nevoie de un tonus muscular bun, care imbunatateste puterea si articulatiile sistemului osos. Trebuie sa ne dezvoltam tonusul muscular intr-o maniera care sa ne permita ca grupele de muschi complementare sa lucreze intr-un echilibru dinamic. Majoritatea formelor de body-building nu sunt conectate puternic la aceasta importanta componenta.
Musculatura corpului nostru lucreaza in tandem. Cu alte cuvinte, miscarea pe care noi o executam intr-un mod constient este executata de un grup de muschi care ajuta articulatia sa se miste intr-o directie, in timp ce este echilibrata in directia opusa de alt grup de muschi(exemplu: muschii biceps si triceps). Atunci cand facem o miscare intr-un mod relaxat, natural, grupele de muschi tind sa fie intr-un echilibru dinamic. Atunci cand fortam o miscare, acest echilibru este pierdut. Rezultatul, articulatiile din acea zona inceteaza sa mai functioneze intr-o maniera optima, cauzand mai departe esecul altor articulatii, ducand la o centru instabil.
Atunci cand practicam Aikido, trebuie sa lucram la o viteza care sa ne permita sa ne mentinem o structura stabila, in timp ce nucleul acestei structuri se misca odata cu partile corpului intr-o maniera cate mai eficienta. Simpla observare a acestor miscari fara stres ne indica cum putem sa utilizam intr-un mod corespunzator aceste msicari naturale. Prinderile statice sunt simple puncte de plecare. Sensei Nishio arata in mod corect, ca aceste tipuri de exercitii reprezinta practica si nu Budo. Practica in mod static ne ajuta sa obtinem destule elemente de feedback referitoare miscarile noastre si raspunsurile pe care le pot genera. Doar pentru ca practicam din pozitii statice nu ar trebui sa ne dea dreptul sa practicam intr-o maniera care sa ne expuna prea multe deschideri. Daca practicand incet nu avem deschideri, atunci practica noastra se face intr-o maniera corecta. Trebuie sa pornim sa construim plecand de la acest punct, cu pasi mici astfel incat sa continuam sa ne indreptam spre un mod eficient si efectiv.
Intotdeauna ne balansam pe calea dintre succes si esec si incetinim pentru a experimenta de cele mai multe ori cu succes miscari corespunzatoare. Totusi trebuie sa fim intotdeauna vigilenti, sa practicam intr-o maniera care nu creeaza deschideri pentru atacuri sau contra-atacuri. Atunci cand intampinam dificultati, putem ingheta miscarile si sa trecem prin ele cu ajutorul unei liste utile:
1. Cum este postura mea ? O postura instabila va priveaza de puterea completa pe care o puteti dezvolta.
2. Cum este respiratia mea ? Majoritatea oamenilor isi tin respiratia atunci cand experimenteaza o forta care le opreste miscarea.
3. Sunt incordat si am muschii blocati in contractie ? Relaxativa muschii in timp ce va extindeti ki-ul.
4. Unde este intentia mea ? De obicei nu este conectata cu centrul celeilate persoane. Reconectativa cu acea persoana astfel incat sa va miscati ca si cum cele 2 structuri ar fi una singura.
Reia tehnica si execut-o intr-o maniera corecta.
In cele din urma dorim sa fim capabili sa executam tehnicile sub presiune si cu viteza unui atac realist ca si cum am practica incet si intr-o maniera relaxata. Acest centru stabil, calm si concentrat este fundatia unui Aikido puternic. Trebuie sa depunem eforturi pentru a ne dezvolta Aikido si sa tindem spre cele mai inalte nivele. Cel mai bine este sa fii foarte rabdator in acest proces de invatare. Incercarea de a te misca prea repede va duce la efectuarea unor greseli pe care apoi trebuie sa le descoprim si sa le indreptam (stiu asta ca urmare a multor experiente personale).
Vom explora modul in care corpul nostru functioneaza la o varietate de conditii si viteze. Este important sa cunosti unde sunt pragurile voastre de succes sau de esec. Trebuie sa ne concentram atentia noastra asupra cum si de ce luam ceva simplu si il transformam in ceva dificil. Trebuie sa ne antrenam intr-o maniera care sa aiba ca scop pe langa cresterea abilitatilor de a executa o tehnica in conditii de stres si pastrarea ei in ceva simplu, usor de facut.