Articole:pag 6

Aikido si mintea combativa

 
 

Mintea combativa

In clipa in care "atingi sabia" .. simti pericolul, te "umpli cu intentia de a-ti taia adversarul". Atat si nimic mai mult.

Atunci cand suntem in pericol mintea poate deveni vulnerabila la ceea ce in budo numim "boala". Frica, confuzie, ezitare, chiar si furie sau neglijenta.

Mai degraba termenul "te umple" decat sa-ti umple mintea. Sfatul este ca tu trebuie sa ai numai un singur "gand" : ATACUL. Aici nu exista o strategie preconceputa sau tehnica, credinta este ca atacul si actiunea sunt instantanee. Spiritul luptator si corpul trebuie sa fie "relaxate dar alerte".

Principiile de baza, precum miscarea in afara sau inauntru liniei de atac, trebuie lucrate iar si iar pana cand devin instinctive.

KUDEN

Atacul trebuie sa fie tot timpul fara sa lase deschideri in timing sau in distanta, deschideri pe care adversarul sa le poate utiliza. Spulberati-i dorinta de a continua.

Aceasta este mentalitatea de auto-aparare, exista numai un atac exploziv fara nici un gand la aparare sau pericol, aplicand pur si simplu principiile fundamentale cat mai rapid si cat mai puternic cu putinta.

Acesta este cel mai dificil, sa aplici intr-o maniera "competitiva" mai ales cand competitia nu este permisa oponentului. Daca 2 artisti martiali cu experienta vor "concura" intr-o maniera de acest fel, amandoi se vor rani. O confruntare reala se decide in primele minute.

"Tehnicile sunte prea mortale pentru artele competitive"

Nu am deloc timp pentru astfel de remarci, care sunt spuse prea des de catre cei care nu au participat la vreo competitie sau nu s-au antrenat impotriva unui partener care rezista.

As vrea sa-i incurajez pe toti sa faca niste antrenamente intr-o arta competitiva, pur si simplu pentru experienta si pentru a castiga respectul pentru acea arta pe care o urmati.

Nu cred ca daca cineva se antreneaza numai intr-un mediu competitiv va pastra "o minte competitiva". Cred ca ei vor lasa totul, orice inhibitie, instictiv, atunci cand sunt sub un pericol real.

Sa ataci tot timpul este abordarea principiului ENTEN JIZAI - atacul si apararea sunt un intreg. Puteti vedea fotografii care arata acest principiu al alinierii corpului, iesind din atac si in acelasi timp atacand oponentul. Principiile sabiei/sulitei si cele cu mana goala sunt aceleasi.

Articol publicat pe "Aikido World BLOG:Aikido and the fighting mind"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Dunken Francis