Articole:pag 9

Yonkyo

 
 

Yonkyo este una din osae-waza din aikido. Traducerea numelui ar fi "a patra lectie". Aceasta nu se refera la o tehnica mai avansata ca Ikkyo (prima lectie) nici la ordinea inportantei si nici ca toate tehnicile din Aikido sunt numerotate.

In Daito Ryu a existat un al patrulea catalog care cuprindea 15 tehnici numite Yonkajo, una dintre ele seamana in parte cu yonkyo de baza. Unele dintre aceste tehnici seamana cu variatii ale Yonkyo, pe care le-am invatat. Despre altele, cred ca majoritatea practicantilor mai noi de Aikido nu le vor recunoaste ca fiind legate de :


Yonkyo

In Yoshinkan, a fost pastrat numele de Yonkajo, dar exista doar o singura tehnica la care se refera. In Aikikai se foloseste denumirea de yonkyo, si din nou este o singura tehnica.

Sensei mi-a spus odata ca in "zilele de demult" nu era nici o tehnica numita Yonkyo, ci, mai degraba toate tehnicile implicau versiuni sau aspecte din Yonkyo. Nu am reusit sa-mi clarific acest lucru cu el. Desigur, Yonkyo concentreaza toata postura si intentia voastra catre un singur punct al lui uke, si utilizeaza asta pentru ai manipula corpul lui uke. Senzatia de Yonkyo poate fi regasita in Shihonage precum si in multe alte tehnici.

La un seminar ni s-a spus o poveste despre un elev de la un dojo rural care a venit intr-un dojo mare din oras si putea fixa pe oricine cu Yonkyo sau. Imi aduc aminte ca aceasta poveste m-a inspirat si nu stiu exact de ce.

De asemenea, de la Sensei am invatat 2 variatii Omote si Ura, folosind 2 puncte de presiune diferite, si alte variatii Ki no Nagare. A trebuit sa invat 4 fixari diferite de Yonkyo pentru testul meu de Gokyu! Am invatat despre Yonkyo pe alte parti ale corpului si cum sa utilizez aceasta senzatie de Yonkyo in orice priza. Pe plan local, am vazut elevi incercand sa faca din toate tipurile de Yonkyo doar unul singur. USAF nu are inclusa in programa de examinare Yonkyo.

Am cateva lectii invatate din aceasta tehnica:

1. Nu te concentra pe provocarea durerii. Concentreaza-te pe control. Durerea doare, dar durerea il va face pe uke mai nervos. Daca uke nu este controlat, veti avea probleme. Am vazut oameni care se concentrau pentru a provoca durerea, eliminand orice altceva. Daca uke spune ca inca nu il doare, cere-i sa stea in picioare. Daca nu il doare dar nu se poate misca este mult mai bine decat daca ar simti durere dar poate sa se miste liber si sa sara. Timpul pe care l-am petrecut cu tineri delincventi si bolnavi mintal mi-a aratat cat de inutila si contraproductiva poate fi durerea. Scopul vostru sa fie intotdeauna controlul.

2. Nu va concentrati pe punctele de presiune. Scopul este sa-i afectati tot corpul lui uke. Un singur punct de pe incheietura mainii lui uke ar trebui sa-i afecteze umarul, coloana si in cele din urma echilibrul si capacitatea lui de a se misca.O viziune ingusta asupra incheieturii mainii nu va va ajuta in atingerea acestui obiectiv.

3. Yonkyo este una dintre cele mai dureroase tehnici, dar cea mai putin probabila sa provoace daune. Acest lucru o face ideala pentru anumite forme de pregatire mentala.

4. Incercarea de a provoca durere sau un control mai bun utilizand mai multa forta nu va merge. Nage are nevoie sa se relaxeze si sa se "extinda". Cand preda sotia mea, ea facea o varianta de Tai No Tenkan, unde uke doar plaseaza mana lui deschisa impotriva lui nage. Uke invata sa urmeze si sa isi pastreze mainile conectate, "evitand senzatia de prindere" dupa spusele ei. Acest lucru este valabil pentru toate prinderile, dar yonkyo este tehnica la care functioneaza cu adevarat aceasta abilitate. Din punct de vedere muscular, o prindere rigida opreste Yonkyo de a fi executat. Mainile trebuie sa fie relaxate, conectate la intregul corp si extinse.

5. Yonkyo nu se face din maini. Mainile tale reprezinta locul prin care Yonkyo este exprimat, dar trebuie folosita miscarea intregului corp. Pentru a face Yonkyo, il simt incepand din picioare, genunchi, trecand prin pelvis si urcand prin coloana vertebrala, apoi prin brate la punctul de contact. Acel punct mic este lovit cu tot corpul meu.

Actualul Yonkajo din Daito Ryu pare sa arate cum crapa capul lui Uke la impactul cu pamanantul, iar umarul se poate disloca cu o fixare foarte puternica a corpului. Aceasta fixare manipuleaza anatomia intr-o maniera similara fixarilor Nikyo Ura si Sankyo Ura. Uke se afla in aceeasi pozitie, diferenta este la Nage.

Fara o intentie agresiva de a provoca daune lui Uke nu exista nici un risc ca degetele sau incheieturile sa fie rupte in cele mai multe variante. De asemenea, in cele mai multe versiuni, nici coatele nu prezinta risc de rupere. Gatul lui Uke este in siguranta cu aceasta fixare. Uke incepe sa simta durere si se relaxeaza. Nage incepe sa provoace durere si se relaxeaza. In cel mai rau caz va exista o vanataie pe bratul incepatorului. Foarte curand, cu o practica regulata, chiar si vanataile vor disparea. Acum, antrenamentul mental poate incepe.

Este o realitate nefericita ca tehnicile de auto-aparare pe care le practicam vor fi folosite impotriva cuiva. Va trebui sa alegem sa oprim pe cineva de la a face ceva. Aceasta alegere este straina unui numar de elevi a ceea ce a devenit: "Arta Pacii". O fractiune de secunda de ezitare in aplicarea unei tehnici si vom esua.

Aceasta nu e numai pentru violenta - schimbarea unui pansament sau efectuarea unei injectii la un pacient este de asemenea dificila din cauza necesitatii care provoaca durere in cineva. Inca imi amintesc de o tanara care a avut nevoie de copci la buza ei. Acul sapa in buza , iar ochii ei inotau in lacrimi si fata era plina de durere la fiecare miscare. Dar avea nevoie de asta pentru a opri sangerarea.

Ingrijorarea fata de durere ma distrage, facand ca mainile mele sa fie stangace, iar pacientul sa simta mai multa durere. Pacientul simte o durere mai mare pe o perioada mai mare de timp deoarece mainilor mele le va lua mai mult timp sa efectueze o procedura. Frica mea este mai mare atunci cand am martori si audienta, si cred ca in cazul meu provine dintr-un sentiment de vinovatie si esec. Sunt aici penru a-ti reduce suferinta, iar atunci cand suferi, eu am esuat. Dar, odata ce inteleg realitatea ca eu, ca o persoana care are grija de sanatatea ta, voi cauza durere, ma pot relaxa si dezvolta caii de a reduce durerea pe care o cauzez. Pot vorbi calm si linistitor. Pot sa incep sa fiu mai constient de tehnica mea provocand cel mult aceeasi cantitate de durere dar intr-un timp mai scurt deoarece nu mai sunt distras de frica.

Am incetat sa mai spun pacientilor: "aceasta va va durea putin", le spun "va durea ca naiba" daca asa este. Ei simt respect pentru suferinta lor si se pot adapta. Nu este de nici un folos sa-i mint - ei pot simti asta in mainile mele atunci cand eu nu cred ceea ce am spus. Le spun: "voi face tot ce-mi sta in putinta pentru a face acest lucru mai usor...". si apoi asta fac ...

Din punct de vedere martial, atunci cand sunt de acord ca voi cauza durere, nimic nu ma trage inapoi. Mintea (si prin urmare , tot corpul) se concentreaza pe ceea ce trebuie sa fac. Pot sa ma dezvolt in timp ce Uke nu are vreun risc crescut de a se accidenta. O practica mentala importanta este, de asemenea, si pentru Uke. Ca Uke, simt durerea. Durerea este infricosatoare. Durerea ma ameninta la un nivel de baza. Nu mai pot gandi corespunzator. Anii mei de antrenament sunt dati peste cap. Devin un animal care trebuie "sa lupte sau sa fuga". In unele tehnici precum Nikyo sau Higi-Kime, un atac de panica din reflex (cum ar fi : saritura) poate conduce la accidentari. La acest nivel suntem sclavii instinctelor noastre, iar un ukemi in siguranta este un accident, nu un raspuns practicat. Panica poate aparea la momentul gresit si poate cauza vatamari. Dar auto-controlul, care reprezinta semnul distincitv al unui practicant senior, este absent.

La unii studenti le dau o "mantra" pe care o folosesc eu insumi. Da, e din Dune:

"Frica este ucigasa mintii. Voi imbratisa frica. Voi lasa frica sa treaca prin mine. Si voi ramane doar eu"

Si pot sa adaug pentru mine: "Durerea face ca frica sa fie mai puternica". Incerc sa fiu mai calm cu fiecare repetare. Imi simt fiecare incheietura relaxata in continuare si poate putin mai intinsa in timp ce incerc sa fiu constient de pragul de unde poate incepe accidentarea. (Aceasta se practica foarte incet si amandoi parteneri sunt constienti). Durerea este mereu mai diminuata daca sunt relaxat. Tensiunea si frica fac ca durerea sa fie mai intensa.

In alte tehnici, intradevar, accidentarea poate urma durerea. Asteptand sa fiti atentionati in timp ce Uke incearca sa blocheze cotul, va poate lasa infirm permanent. In Yonkyo, ingrijorarea este mai mica. Aceasta da ocazia oamenilor sa invete sa lucreze cu durerea.

In cazul unei violente reale, o lovitua in fata este destul pentru a lasa unele persoane uimite si fara aparare. Aceasta poate sa nu fie din cauza accidentarii, ci ca un raspuns amortit al fricii fata de violenta si durere. Durerea si socul coplesesc reflexele antrenate. Totusi trebuie sa ajungem sa simtim durerea si sa ne pastram calmul si constiinta. Suntem noi insine. Frica de durere nu mai opreste elevul de a actiona intr-un mod rational, in conditii de siguranta si determinare.

A trebuit sa exersez Yonkyo pentru fiecare examen , pana la Nidan. A trebuit sa invat Yonkyo impotriva la Shomenuchi, Tsuki, Morote Dori, Yokomenuchi si Ushiro Ryokata Dori. Multe seminarii au inclus tehnici de Yonkyo, incusiv primul meu seminar care mi-a lasat mainile prea slabe ca sa ma pot hrani dupa practica. Acum, toleranta la durere este mult mai mare decat era inainte.

Aceasta nu este tehnica cea mai eficienta din cele existente in Aikido. Exista multi oameni cu incheieturi groase si o multime de tesut cicatrizat care nu vor simti durerea si oameni care au umerii prea rigizi pentru a-mi permite sa-i aduc intr-o pozitie de unde sa-i pot controla usor. Aikido Wadokai a sters de tot aceasta tehnica din programa lor, alegand sa invete "tehnici cu rezultat garantat". Se pare ca aceasta tehnica a fost efectuata pe un membru al Serviciului Secret american in timpul unei demonstratii pentru un presedinte american. Eu inca mai consider ca reprezinta o practica foarte importanta. Nu toti oamenii care imi spun ca nu este o tehnica buna pot rezista atunci cand execut Yonkyo. Desigur, Sensei este mult mai bun decat mine. Formarea mentala castigata m-a ajutat in viata mea de zi cu zi.

Pentru mine, Yonkyo este despre intentia mea aplicata unei parti din corpul lui Uke intr-un efort de a controla corpul si echilibrul lui Uke. Comparativ cu Morote Dori Kokyu Ho, unde un profesor poate spune: "fii ca o floare care se deschide", cineva ar putea vorbi despre "punerea in teapa" a cuiva sau sa descrie intentia ca un fascicul laser. Acest lucru suna pentru mine ca fiind legate de ceva precum Atemi sau tehnici de lovire. Dupa 20 de ani, inca mai descopar lucruri noi in aceasta tehnica.


Articol publicat pe "Nobody's Home: Yonkyo"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei John Hillson