Articole:pag 9

Cand intrati in Dojo, lasati-va ego la usa

 
 

Sunt mandru si impresionat de nivelul budo-ului practicat in dojo-ul nostru. Elevii avansati fac progrese semnificative in dezvoltarea Aiki - abilitatilor de lucru cu energia interna si a integrarii acesteia in executarea tehnicilor. Acesti elevi afiseaza abilitati bune de predare atunci cand ajuta incepatorii sa se concentreze pe aspectele practicarii acestei arte. Acestea fiind spuse, exista zone reale de ingrijorare care vreau sa fie discutate deschis. As vrea sa recititi articolele urmatoare:

1) Rolul lui nage

2) Rolul lui uke

Acum ca nivelul general de pregatire s-a imbunatatit, riscul de accidentare a crescut si el. Este treaba mea ca instructor sa protejez dojo-ul. Pentru a-mi indeplini aceasta obligatie am nevoie sa o abordez intr-un mod direct. Oamenii au dezvoltat un mai bun mod de interactiune. Aceasta inseamna ca tu, ca si uke, esti mai bine pregatit sa fundamentezi actiunile asupra lui nage. Nage este in masura sa ofere un grad mai mare de forta lui uke. Acesti doi factori maresc riscul accidentarilor. Daca adaugi acestui amestec si sentimentul de sine, atunci acest risc poate creste pana la ceea ce eu consider a fi inacceptabil.

Uke este profesorul. Indiferent de rangul lui uke, in acel moment uke este profesorul TAU. Aceasta inseamna ca cineva care lucreaza ca uke are o mare responsabilitate in a fi un profesor bun. Inseamna ca atacul lui este sensibil si controlat. Atacul trebuie sa fie corect cuantificat pentru nivelul lui nage. Coplesindu-l pe nage cu un atac care este peste abilitatile lui este un act inutl din punct de vedere educational. Pe de alta parte efectuand un atac usor, atac pe care l-ar opri si o adiere de vant, este, de asemenea, un act inutil. Rolul lui uke nu se opreste atunci cand atacul se termina. Uke are responsabilitatea de a-l ghida pe nage spre punctul unde tehnica poate fi efectuata (la un nivel ridicat al lui nage, speram) cu succes.

Daca blochezi actiunile lui nage, ce ai realizat ca profesor ? Pe deasuprea esti responsabil pentru ceea ce inveti, lucru care poate fi indeplinit prin lucrarea aptitudinilor tale de ukemi. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa va purtati ca un acrobat de la circ, ci ca trebuie sa invatati sa va pastrati structura intacta in timp ce i permiteti lui nage sa creeze kuzushi. Aceasta inseamna ca poti invata cum sa-ti iti misti centrul in timp ce iti pastrezi conexiunea cu nage. Caderea poate parea ca o rola fara cusur, care se rostogoleste in timp ce tu ai creat conditia ca sa fii in siguranta si , daca e nevoie, sa reiei atacul, eventual intr-o alta maniera, de la un alt nivel. Aceasta este prea mult la un incepator. Incepatorul invata cum sa atace si cum sa primeasca o tehnica intr-o maniera care sa-i permita sa ramana in siguranta. Aceasta ar putea insemna imbunatatirea caderilor, permitandu-va cum sa nu ai incheieturile ranite atunci cand se aplica o tehnica.

Nage este elev, indiferent de rang/nivel. Rolul lui nage este de a executa atacul intr-o maniera destul de sigura pentru a permite elevului sa lucreze la tehnica de raspuns la acel atac. Responsabilitatea lui nage este de a executa tehnica intr-o maniera controlata si sigura. Daca aveti vreo problema in executarea unei tehnici, adaugare de forta sau cresterea vitezei nu este un raspuns acceptabil. Puteti intreba pe uke ce se intampla. Va puteti intreba pe voi insisi ce se intampla. Puteti sa va relaxati si sa incetiniti pana la un punct in care sa fiti constienti de ceea ce se intimpla. Aveti nevoie sa mentineti o vedere completa, sa mentineti conexiunea dintre uke si centrul vostru. Trebuie sa fiti constienti de ceea ce faceti lui uke astfel incat executia tehnicii sa fie efectuata intr-o maniera cat mai sigura.

Cer destul de mult de la uke si nage. Pentru ca voi sa va puteti continua antrenamentul, atat ca uke cat si ca nage, aveti nevoie sa fiti pe deplin constienti de "spatiul" in care intrati dupa ce treceti de usa de la dojo. Daca aveti o zi proasta, sunteti singurul responsabil pentru a o lasa deoaprte si de a nu o introduce in antrenamentul cu partenerul vostru. Luand aceasta frustrare si manie adunata de-a lungul zilei pe saltea creste riscul ca oamenii (inclusiv voi) sa fie accidentati.Executand o tehnica intr-o maniera urata este la fel de rau ca si blocarea actiunilor lui nage in asa fel incat nage va deveni frustrat si suparat. Nimeni dintre noi nu este perfect si toti purtam responsabilitatea de a lasa egoul nostru atunci cand intram in dojo. Avem nevoie sa putem comunica eficient cu altcineva despre experientele din dojo ca ele sa nu intervina in practica noastra. Este ok sa ii apui unei alte persoane ca devii frustrat si suparat. Este ok sa spui ca ai probleme lucrand cu o persoana anume. Acest tip de comunicare trebuie transmisa si profesorului. Este responsabilitatea noastra comuna de a merge spre creste nivelului de antrenament si sa mentinem in acelasi timp si o atmosfera sigura. Nu se poate ca doar eu sa fac acest lucru ci am nevoie ca toti sa participe activ in acest efort.

Imi asum responsabilitatea ca sef al acestui dojo foarte serios. De asemenea, ma astept ca si voi sa luati in serios antrenamentul vostru. Ma astept ca si voi sa fiti responsabili pentru actiunile voastre din acest dojo. Aceasta insemana ca trebuie sa fiti pe deplin constienti de "spatiul" mental pe care il aduceti cu voi in dojo si sa invatati sa va descurcaticu acest "spatiu" pentru a sustine un antrenament bun impreuna cu partenerul vostru. Acest lucru este o parte importanta din antrenamentul vostru. Cand se intampla lucruri neplacute, antrenamentul vostru in gestionarea spatiului psihologic poate determina un rezultat de succes la o situatie proasta. Putem beneficia cu totii de acest mod de antrenare si sa lucram in cadrul principiilor noastre.

Sunt angajat total in procesul de crestere a nivelului abilitatilor martiale a fiecarui student cat mai mult posibil. Aceasta inseamna ca veti deveni mai buni in comunicare, mai umili in practica, mai deschisi sa experimentati cel mai mare potential pozitiv pentru transformarea voastra personala pe care natura acestei practici o va deschide pentru voi. Voi continua sa abordez probleme care apar atat la oameni priviti ca indivizi, cat si ca grup atunci cand ele ameninta buna functionare a acestui dojo. Practicarea artelor martiale este in mod inerent periculoasa iar accidentarile pot aparea. Cel mai important lucru este ca toti suntem implicati in crearea celui mai inalt nivel in practica in cea mai sigura maniera posibila.

Antrenati-va din greu, antrenati-va intr-o maniera sigura

Articol publicat pe "AASBK BLOG: Enter The Dojo and Check Your Ego In At The Door"

tradus si publicat aici cu permisiunea autorului, Sensei Marc Abrams