Articole:pag 9

De ce facem Aikido? Pentru auto-aparare ? : Pentru a slefui sabia.

 
 

Atunci cand o sabie japoneza isi incepe calatoria pentru a deveni o sabie, incepe ca fiind o bara de otel. Otelul este batut cu ciocanul, pliat si iar batut de nenumarate ori. Apoi este aplatizat si taiat intr-o forma de baza pentru a deveni o sabie, si este adaugata argila pe toata lungimea lui. Sabia este din nou forjata, oferindu-i muchia sa legendara. Sabia este apoi slefuita pe o piatra pentru a i se da stralucire. Dupa cum va imaginati acest proces dureaza foarte mult si este facut de catre experti. Atunci cand sabie este terminata, aceasta este o arma mortala si in acelasi timp o opera de arta. In cadrul acestui proces nu exista scurtaturi: daca o singura etapa nu este efectuata corect, sabia este aruncata si procesul se reia. Este posibil sa obtii imitatii, dar acestea pot fi mortale sau pot fi frumoase, dar foarte rar le contin pe amandoua. Pentru majoritatea oamenilor nu exista un inlocuitor al unui lucru real.

La dojo, atunci cand intreb pe elevi de ce facem Aikido, raspunsul este "pentru a slefui sabia". Cred ca majoritatea elevilor sunt de acord ca auto-apararea nu este beneficiul principal atunci cand se invata o Cale Martiala (Budo) precum Aikido. Invatarea tehnicilor de auto-aparare impotriva unui atac real trebuie sa ramana o prioritate in antrenament, sau exista riscul ca aceasta arta sa devina un "fals" sau un dans complicat si urat. Dar beneficiul cu adevarat important este acela ca antrenamentul ne permite sa ne "slefuim", sa infruntam si sa ne impingem limitele noastre fizice si psihice, sa devenim constienti de cine suntem cu adevarat, si sa ne consolidam obiceiurile bune si amabilitatea printre semenii nostri.

Nu faceti greseli; sunt zile cand antrenamentul devine foarte frustrant. Atacul limitelor personale este o experienta grea si nimanui nu-i place sa i se aduca aminte ceea "ce nu poate face". Totusi, la o scoala buna si cu un profesor bun antrenamentul este placut, iar cand ceva este placut nu realizezi cat de mult lucru pui in el. De asemenea, inveti sa nu te iei prea in serios, si astfel inveti sa te ocupi de antrenament si de viata, mai bine.

Iti aloci timp pentru "a-ti slefui sabia" ?...

Gambatte!