Articole:pag 9

Mintea, Corpul si Spiritul

 
 

Un posibil elev a venit intr-o seara sa observe un antrenament. La sfarsit l-am intrebat daca are vreo intrebare. El mi-a spus: "Ce fel de imbunatatire minte-corp-spirit voi obtine daca ma voi antrena aici ? Ce anume faceti pentru aceasta imbunatatire ?" Ce intrebare minunata si complicata in acelasi timp. Cred ca elevul avea dreptul sa puna o astfel de intrebare, dar, cred de asemenea, ca el era in cautarea unui raspuns intr-o propozitie. Prostutul...

Majoritatea scolilor de arte martiale pretind ca acorda atentie ideii de minte-corp-spirit dar, multe nu o fac. Pentru multi, acest concept este prea ezoteric, si este lasat la latitudinea elevului sa il gaseasca in antrenament. De fapt, cred ca acest lucru se reduce la un concept relativ simplu - daca vrei sa depui eforturi pentru imbunatatirea mintii/corpului/spiritului in viata ta, trebuie sa depui efort sa devii perfect in directia aleasa.

Am avut privilegiul sa vad trupa de tobosari "Yamato" intr-un spectacol in Lincoln, saptamana trecuta. A fost fenomenala. Au primit nenumarate aplauze din partea auditoriului ridicat in picioare. Cei de acolo puteau sa spuna ca a fost ceva mai mult de o buna performanta. A fost atletic. A fost gratios. A fost extraordianr. A fost frumos. Am citit ca tobosarii traiesc impreuna pe drum, astfel incat ei pot prinde nuantele fiecaruia. Rutina lor consta intr-o alergare de 10 km, urmata de ridicari de greutati (in mod sigur necesare judecand dupa spectacolul lor) pana la pranz. Apoi, dupa amiaza, exerseaza impreuna la tobe , si practica individuala continua pana cand merg la culcare. Ei sunt pe drum 10 luni pe an in tari straine, si trebuie sa se pregateasca, sa dea spectacole, sa curete si sa calatoreasca.

Tobosarii Yamato reprezinta un exemplu clar de lupta pentru perfectiune iar mintea-corpul-spiritul se manifesta in spectacolele lor. "Stai," poti spune, "mama mi-a spus ca nimeni nu este perfect". Acest lucru poate fi adevarat. Dar asta nu inseamna ca nu poti lupta sa devii perfect. Lupta este partea cea mai importanta, cea care conteaza.

Vreti sa gasiti conexiunea minte-corp-spirit in antrenamentul vostru de Aikido? Excelent. Straduiti-va cu fecare fibra a corpului sa executati fiecare tehnica perfect. Straduiti-va sa dezvoltati o constientizare perfecta. Ve-ti deveni vreodata perfecti ? Poate ca nu, dar antrenamentul si viata vor fi la un nivel nou. Nivelul minte-corp-spirit

Articol publicat pe "Aikido of Nebraska Blog :Mind Body Spirit Revisited"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Todd Roberts ( "Aikido of Nebraska LLC Dojo" )