Articole:pag 10

Aikido si centrul: misca-te in interiorul tau

 
 

In Aikido se presupune ca este vorba despre evitarea conflictelor. Daca asta este scopul, atunci oamenii de ce petrec atat timp si efort incercand sa faca tehnicile lor sa functioneze ? Cred ca enuntarea mea anterioara a ceea ce insemna "evitarea conflictelor" in Aikido este o intelegere imatura si necorespunzatoare. Antrenamentul meu continua sub indrumarea lui Imaizumi Sensei, avand si asistenta nepretuita a lui Dan Harden, scrierile lui Christopher Li precum si a altor nenumarate persoane (care au avut mila de un biet ignorant) care m-au ajutat sa aprofundez cunostintele mele asupra acestui nucleu vital din arta noastra. Aceasta intelegere este continuta in paradigma "In-Yo-Ho".

In acest dojo lucram din greu pentru aprofundarea si utilizarea acestui principiu de baza. Atunci cand ne putem echilibra in primirea si extinderea energiilor in interiorul nostru, putem ramane intr-o stare de echilibru dinamic. Postura precum si miscarile noastre se vor simti diferit; de catre noi precum si de catre cei care realizeaza contacul cu noi. Acest lucru este un punct de pornire. Atunci cand cineva realizeaza un contact puternic cu noi, avem tendinta de a raspunde pe acelasi vector cu forta. In acest moment noi suntem in conflict si pur si simplu nu exista nici o cale de a evita situatia in care nu ar fi trebuit sa ajungem. Este de o importanta vitala sa ne pastram starea de echilibru dinamic in asa fel incat sa putem fi intr-un loc in care exista miscare in liniste. Atunci cand o persoana realizeaza un contact puternic cu un punct al corpului tau, acea persoana va experimanta o deviere a fortei intr-o maniera care sa previna deranjarea centrului vostru. Persoana va avea o experienta ca si cum ati fi in miscare si totusi voi sunteti in acelasi loc. Punctul de contact este locul unde receptionam energia care vine, in timp ce simultan intram cu energia noastra in alt punct. In aceasta fel vom crea o "singura entitate" care este pastrata intr-o stare de echilibru dinamic prin "In-Yo-Ho". Invatam sa ne miscam intr-o maniera care sa pastreze aceasta stare, stare care creeaza o stare de liniste in miscare. Persoana care este unita in acest echilibru dinamic nu primeste nici o reactie puternica care sa provoace o schimbare in cuplul actiune-reactiune. Tehnicile noastre par sa functioneze foarte bine in aceasta stare!

Multi ani nu am inteles cu adevarat ce inseamna cand profesorul iti spune sa nu mai incerci sa arunci o persoana folosind tehnici de aruncare sau sa fixezi o persoana cu tehnici de fixare. Nu am putut intelege ce inseamna sa incetezi sa fii in conflict cu o alta persoana atunci cand se executa o tehnica. Nu am inteles cu adevarat profunzimea afirmatiei: a fi centrat insemana sa nu te angajezi intr-un conflict. Cred ca am castigat un grad de constientizare care ma ajuta sa-mi urmaresc profesorul. Apoi, acest lucru pare a fi bucuria unui proces de invatare fara sfarsit a acestei arte, sa ating inaltimi pe care profesorul meu le-a atins. Intotdeauna ma uit inainte spre a descoperi ceea ce nu cunosc in acest proces de invatare

Sunt norocos ca am un grup mare de elevi care isi fac timp pentru a explora cu adevarat ce inseamna sa invete aceasta arta. Sa continuam sa urmam acest drum. Eu, urmarindu-l pe profesorul meu. elevii mei urmandu-ma..

Articol publicat pe "AASBK BLOG: Aikido and being centered- Moving inside of youself"

tradus si publicat aici cu permisiunea autorului, Sensei Marc Abrams