Articole:pag 11

Hiroshi Tada Aikido Shihan : Budo - partea VIII

 
 

Sensei Hiroshi Tada pe coperta revistei Aikido Journal nr.101

Ishin-denshin
"transmisia de la inima la inima"

Traducerea in engleza de catre
Christopher Li

Tada: In acea vreme aveam cam 70 de kg. La sfarsitul postului de acasa aveam cam 63 de kg, dar am mai pierdut mai mult de 10 kg dupa aceea.

Uchida: Sunteti destul de slab, daca mai scadeti in greustate nu pierdeti din muschi ?

Tada: In general am deventi mai subtire, totusi a fost ok chiar daca urcam pe trasee muntoase.

Uchida: Ce fel de schimbari ati experimentat ?

Tada: Dupa ce am fost acasa pentru o saptmana, am inceput in mod frecvent sa alerg dimineata. La ora 6 alergam de acasa, din Jiyugaoka pana la str. Meguro si prin Kaminoge la Tamagawa.Dupa ce fugeam prin zona veche de sere si prin Denenchofu, ma intorceam acasa, exact 15 km.

Intr-o dimineata am observat ca totul era incadenscent. De la copaci la iarba, totul. Corpul meu a inceput sa se miste prin toate in mod natural. Picioarele se miscau automat, si m-am simtit ca si cum zburam prin spatiu. Chiar si corpul meu la acel moment - fata mea a devenit la fel ca a unui bebelus.Nu numai fata, ci si intregul corp il simteam curat. Cu toate acestea, pe masura ce timpul trece, m-as intoarce de unde am plecat. (rade)

Am fost la Houshuuji in mai, anul 26 Showa (1951). Asa ca am luat o pauza de la scoala pentru a merge. Cred ca a fost ceva de genul unei pauze de primavara. (rade)

Uchida: Este ok sa lipsiti de la scoala pentru a posti ? (rade) In ceea ce priveste sentimentul de claritate din acel moment, cum v-a afectat antrenamentul ?

Tada: Atunci cand am primit indrumari de la Sensei Ueshiba, in momentul in care Sensei a pus mana pe mine, m-am simtit ca si cum mintea mea a devenit goala. Cu alte cuvinte, am inteles ca starea mea s-ar putea sa devina ca si a lui Sensei.

Uchida: Vreti sa spuneti ca v-ati sincronizat ? Ca sentimentul de sine a disparut ?


"Mushin Mugamae" ( "Fara Minte, Fara postura")
caligrafie de Kenji Tomiki

Tada: Cred ca a fost din cauza ca Sensei era "Mushin"

Uchida: E incredibil.

Tada: Ma gandesc ca trebuie sa fi fost si inainte. Totusi, am avut sentimentul de "Asta e!" la acel moment. Nu a existat sentimentul de separare intre corpul meu si corpul lui Sensei. Cand am vorbit despre asta prietenilor mei, nimeni nu m-a crezut, nimeni nu m-a inteles la acel moment, dar acum oamenii cred mai usor.

Uchida: Atunci cand dl. Aoki a facut asta, ei le-au masurat undele cerebrale, si se pare ca ele erau sincronizate atunci cand arunca.

Tada: Cred ca exista rapoarte ca atunci cand terapeutii Qigong fac tratamente pacientilor lor, undele cerebrale ale pacientilor sunt sincronizate cu cele ale terapeutului. Asa ca, oamenii din ziua de azi cred, dar pana recent astfel de teorii nu erau crezute.

Uchida: Aveti vreo amintire a acelui moment ?

Tada: Nu, nu este ca nu as avea amintiri. Mai degraba starea mea a fost mai transparenta, mai sensibila decat de obicei. daca nu ar fi fost asa, nu as fi putut fi capabil sa simt ca starea mea a devenit identica cu a lui O'sensie. Cred ca conceptul de "transmisie de la inima la inima" isi poate avea originea in acest tip de eveniment.

Uchida: Inteleg. Este transmisa corpului tau, nu-i asa ?

Tada: Pentru a intelege asta nu exista nici un fel de pregatire. In momentul in care am fost aruncat de Sensei, exista un Kokyu particular, distinctiv. Deoarece aceasta poate fi achizitionat in mod direct, era de o importanta vitala sa-i prind mana lui Sensei si sa primesc indrumari de la el.

De asemenea, am fost assitent a lui Sensei Tempu, el utilizandu-ma pentur o multime de lucruri. M-am gandit la fel si in acest caz. Sensei experimenta schimband diverse concepte, si corpul lui se schimba intr-o clipa - puteai simti cu adevarat acest lucru.

Am postit de doua ori dupa aceea. Cand am revenit din Europa, in 1945, am postit pentru 3 saptamani acasa. Am simtit ca m-am curatat de mizeria care s-a atasat de spiritul meu in Europa. Sentimentul pe care l-am primit de la acest post a devenit o parte importanta din antrenamentul meu de Aikido. Acest lucru este legat de controlul senzatiilor oferite de cele 5 simturi.

In tot ceea ce faci exista anumite trucuri, nu-i asa ? In momente importante, acele lucruri vin la lumina. De obicei, in Budo se spune ca atunci cand le utilizezi trebuie sa ai intelpciune. Totusi, acest lucru este diferit de ceea ce in mod normal se cheama intelepciune. In mod ideal ar fi ca al nostru corp sa se miste automat, pentru ca cea mai buna actiune sa vina natural in fiecare moment.

In Budo-ul japonez se intelege cat este de important sa ajungi la acest nivel, precum in povestea "Tehnica misterioasa a unei Pisici". Sensei Morihei Ueshiba spunea "Cand ma misc, tehnica apare". Calea, metoda, de antrenament trebuie sa fie facuta pentru a induce acest lucru in corpul. De exemplu, in antrenamentul de baza pentru tehnicile ushiro din Aikido, se spune deseori ca oamenii sa-si puna mainile pe podea. Motivul pentru acest lucru este sa nu tragi pentru a-ti dezechilibra partenerul, ci sa-ti cobori centru punand mainile jos, in felul acesta partenerul devine in mod natural dezechilibrat. In acest fel, aranjandu-ti corpul, acesta isi aminteste senzatia tehnicii aplicata intr-o maniera naturala. Nu trebuie sa intri in conflict cu partenerul tau atunci cand aplici o tehnica. Acest antrenament este scopul unui antrenament Kata. In functie de limitele fiecarei persoane, aceasta practica este efectuata de 100 de ori, de o 1000 de ori sau de 10000 de ori, corpul incepe sa se miste automat. Atunci cand faci acest lucru, spiritul tau in acel moment devine Dharana (concentrat) si Dhyana (unificat), meditatie in termeni vestici, in Japonia acest lucru se numeste Zen (cu toate acestea noi il numim Anjo Daza). Cele 5 simturi sunt activate la limitele lor superioare, dar nu sunt indusi in eroare de aceste senzatii. Atunci cand atingi aceasta stare tehnica (Waza) apare.

Intelegand aceasta ca un punct de plecare, este marele avantaj al postului. De asemenea, precum am mentionat mai inainte, este acel timp in care poate nu va exista hrana, nu vei avea nici o problema cu ganduriel tale. Aceasta mi s-a intamplat cu adevarat. Atunci cand Aikido sa inceput in Italia, nu erau elevi, asa ca erau perioade cand mancam doar o felie de paine pe zi, dar nu am avut nici o problema. (rade)

Uchida: Aveti vreun elev actual care a experimentat postul ?

Tada: Atunci cand Kenji Hayashi, care practica acum in Germania, se antrena la Gessouji, a tinut postul de o spatmana de cateva ori. De asemena si-a continuat antrenamentele de Aikido ca de obicei. Yoshinobu Irie a postit ocazional de cateva ori. Totusi, nu recomand ca oricine sa se forteze sa-l faca. chiar daca eu cred ca acest lucru este bun pentru corp. Deoarece daca nu esti atent, poate fi periculos. Trebuie sa ai un instructor bun si un dojo linistit unde sa-l practici. Cred ca un loc la munte este mai bun decat unul langa ocean. Asa e mai bine, decat acasa , unde familia ta mananca. Personal, eu sunt bine atunci cand cineva mananca in fata mea, dar familia nu se simte bine cand ei mananca... Cel mai important lucru este sa nu renunti odata ce ai stabilit numar de zile de post. Daca renunti, vei purta un sentiment urias al esecului in spiritul tau, si acest lucru nu este bine pentru tine.

Uchida: Ati inceput dupa ce ati intalnit-o pe Ava Nakamura in casa lui Yukikazu Sakurazawa. Ea a postit pentru 30 de zile la Tateyama, a intalnit un intelept si apoi a devenit ea insasi un intelept. In aceea zi ea a inteles tot ceea ce se inampla in timpul zilei si ceea ce oamenii gandesc...

Tada: Corect, asa este. M-am gandit: "Mi-ar place sa fiu la fel". (rade)

Uchida: Va plac astfel de lucruri, nu-i asa ? (rade)

Tada: In orice caz, tatal meu ar spune: "Hiroshi intotdeauna crede orice spune cineva" (explozie de rasete)

Uchida: Atunci cand fratii Yokoyama ca au ceva interesant sa va arate ...

Tada: Cand mi s-a spus "Exista un profesor ca acesta acolo" am mers imediat. Am mers direct la Dojo-ul Ichikukai

Uchida: Fara ezitare. Intr-un fel, nu inseamna ca instincetele dv sunt bune? Atunci cand faceti o alegere. Din moment ce v-ati dus la Sensei Morihei Ueshiba Sensei si la Sensei Tempu Nakamura direct, fara nici o ezitare. Si inainte de asta , Sensei Gichin Funakoshi. In orice caz, fara nici o actiune inutila sau ocolis... asta nu inseamna ca aveti niste instincte foarte bune ?

Tada: Sunt foarte recunoscator pentru aceste indicii.

Totusi, nu este legat de instinctele mele bune. In orice caz, daca tot timpul te straduiesti sa te antrenezi cu toate eforturile si pastrezi ceea ce visezi in inima ta, este numai o chestiune de timp pana ce vei realiza acest scop si simturile tale se vor ascuti. Cand faceti asta va fi ca si cum un fir va va aparea in fata ochilor legandu-va de oamenii si lucrurile care sunt esentiale pentru scopurile voastre. Cu alte cuvinte, cand faci tot ceea ce este posibil omeneste, iti va aparea o cale licarind, spre o noua lume ... Asta se desfasoara astfel de lucruri. Lasandu-le in grija zeilor, poate, se cheama Karma in Buddhism.

Uchida: Chiar si acum, nu mancati carne, este corect ?

Tada: Nu mananc carne. Mananc pesti care pot fi mancati cu tot cu oase, putin pui si orez brun.

Uchida: Vorbiti despre asta elevilor dv. ? Despre restrictiile alimentare ?

Tada: Este bine sa manaci multe legume. Poate daca voi atinge 90 de ani, voi incepe sa vorbesc putin si despre metode pentru sanatate. Nu pot vorbi despre aceste metode daca nu am trait asa mult. (rade)

Sensei Tempu era la fel. Desigur, avea peste 80 de ani atunci cand a inceput sa explice metodele pentru sanatate, inainte de asta nu a vorbit deloc. Shin-shin Toitsu-ho este utilizarea puterii vietii, nu mi s-a spus ca are fi ceva precum o metoda pentru sanatate.

Uchida: Acum ca ati mentionat, nu ati spus niciodata "Aikido este bun pentru sanatatea voastra", nu-i asa ? Deci, metode pentru sanatate dupa ce impliniti 90 de ani ? (rade) Este un drum lung, dar eu privesc in viitor spre el. A trecut deja 2 ore, asa ca as vrea sa incheim aici interviul. Sensei, va multumesc ca v-ati facut timp asa mult pentru a vorbi cu mine azi.

- sfarsit -

( Tatsuru Uchida):

Atunci cand Departamentul de Studii Interculturale a decis sa publice lucrarea "Spiritul Estic - Spiritul Vestic" primul lucru la care m-am gandit a fost lungul interviu cu Hiroshi Tada numid "Budo"

Asa cum mentioneaza in interviu, Sensei Tada inca nu a publicat cartea cuprinzatoare despre aikido pe care multi doresc sa o aiba. Cred ca acest interviu cu Sensei Hiroshi Tada, succesor al idealurilor si metodelor tehnice transmise de catre Morihei Ueshiba si de catre Tempu Nakamura, reprezinta o resursa pretioasa nu numai pentru elevii sai, dar si pentru toti aceea care doresc sa studieze Budo.

Interviul a fost realizat in Dojo-ul Gessoujji in Kichijoji, Musashino-shi si transcrierea casetei cu interviul original a fost aprobata de sensei Tada. Mai mult, mici erori legate de nume si de intamplari care au avut loc in timpul interviului au fost corectate de catre Sensei insusi. Din acest motiv, chiar daca este un interviu, in ceea ce priveste exactitatea datelor, calitatea este aceeasi ca si cum ar fi scris chiar Sensei.

Ocazional, Sensei a vorbit destul de repede si au exista unele portiuni ale casetei care nu au putut fi intelese, asa ca sensei a sters 2-3 sectiuni, spunand "O persoana normala care citeste acestea e posibil sa nu inteleaga despre ce a fost vorba in aceasta conversatie". Evident, aceasta nu reduce valoarea datelor. Mai mult, unii elevi pot avea impresia ca modul de exprimare al lui Sensei este prea corect. In realitate Sensei a modificat usor unele lucruri din formularea sa.

Nu exista nici o cale prin care sa-i pot multumi lui Sensei Tada pentru corectiile sale detaliate adaugate cooperarii sale de-a lungul acestui interviu. Impreuna cu recunostina mea profunda, as vrea sa-i multumesc prin eforturile mele in propagarea Aikidoului.

Acest interviu a aparut in "Spiritul Estic - Spiritul Vestic" (Toyou no Shintai - Seiyou no Shintai) un document din 1994 aparut la Departamentul de Studii interculturale al Colegiului Kobe - editat de catre: Naoyuki Murakami, Mitsuru Watanabe si Tatsuru Uchida, publicat in aprilie 1995

Articol publicat pe "Aikido Sangenkai Blog :Aikido Shihan Hiroshi Tada: The Budo Body, Part 8"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li