Biografii

Yasuhiro Konishi

 
 

1893 1983

Yasuhiro Konishi s-a nascut in anul 1893 in Takamatsu, capitala prefecturii Kagawa, Japonia. La varsta de 6 ani a inceput practicarea artelor martiale cu Muso Ryu Jujitsu, iar la varsta de 13 ani a inceput studiul kendo-ului. Dupa ce a intrat la liceu, la varsta de 15 ani a inceput antrenamentul in Takeuchi Ryu Jujitsu. Acest stil de jujitsu este cunoscut pentru loviturile sale puternice de picioare si pumn, foarte asemanator cu karate. In anul 1912 s-a mutat in Tokyo inscriindu-se la Universitatea Keio. Aici a fost capitanul clubului universitar de kendo. De obicei, universitatea se absolvea in 4 ani, dar Konishi a ramas in cadrul universitatii 8 ani din cauza dragostei lui pentru kendo si jujitsu. Dupa absolvire a continuat sa antreneze clubul de kendo.

Chiar inainte de absolvire, un membru al clubului de kendo, Tsuneshige Arakaki din Okinawa, a facut o prezentare a "Te" (mai tarziu numindu-se karate). Chiar daca Araki nu era un maestru. Konishi a gasit acest sistem foarte interesant. Dupa absolvire, Konishi a devenit salariat, dar nefiind satsifacut cu aceasta situatie, si-a dat demisia si, incurajat de sotia sa, in 1923 si-a deschis un centru de arte martiale numit Ryobu-kan (Casa artelor martiale desavarsite) Aici a predat kendo si jujitsu, iar el invata karate de la Arakaki si si-a continuat antrenamentele de kendo sub indrumarea legendarului Hakudo Nakayama.

In 1924, Funakoshi, insotit de un elev mai avansat, Hironori Otsuka (fondator Wado-ryu), a venit sa-l vada pe Konishi cerandu-i permisiunea de a utiliza dojo-ul de kendo al univeristatii pentru antrenamente de karate. Konishi nu numai ca i-a acordat aceasta permisiune, dar l-a invitat sa predea karate la Ryobu-kan, iar pe 15 octombrie 1924 a fost deschis clubul de karate al universitatii Keio. In completarea antrenamentelor cu Funakoshi, Konishi a invatat karate de la Choki Motubu si Kenwa Mabuni (fondatorul Shito-ryu). Konishi a respectat personalitatea lui Funakoshi si tehnica rafinata a lui Mabuni, dar cel mai mult era impresionat de tehnica de lupta a lui Motubu.

Cei care practicau diverse forma de jujitsu nu priveau karate ca pe o arta martiala avansata si veneau sa provoace instructorii. Toti cei care au venit sa provoace o intrecere au fost infranti de catre Konishi si Ohtsuka ca si elevi a lui Funakoshi. Cele mai severe critici formulate de catre unul dintre expertii artelor martiale se adresau faptului ca acea forma de karate nu era rafinata indelung. Acest comentariu a atins punctul slab al karate-ului. Cel care a facut acest comentariu a fost Morihei Ueshiba.

Yasuhiro Konishi si sotia lui au studiat sub indrumarea lui Morihei Ueshiba, care la acea vreme, preda Daito Ryu Aiki Jujitsu. Mai tarziu, pe cand Konishi avea 83 de ani a spus ca cel mai mare si fara rival maestru pe care el l-a intalnit a fost Morihei Ueshiba. Cand Konishi i-a aratat kata Heian Shodan (acum Heian Nidan), a fost sfatuit de catre Ueshiba sa renunte la aceasta arta martiala deoarece nu va functiona. Critica lui Morihei asupra acestei arte martiale se referea si la faptul ca "o arta martiala care foloseste numai atacuri drepte si in forta nu dovedeste nici o utilitate...". Pentru Morihei Ueshiba, care credea ca numai miscarile circulare reprezinta ultimul tel al unei arte martiale, atacurile in linie dreapta pot fi stapanite repede, dar nu simtea nici o profunzime si nu credea ca acesta arta va reusi sa aiba nobletea pe care o arta martiala trebuie sa o aiba. Konishi a explicat aceasta situatie mai tarziu: "Nu am vrut sa renunt la karate, chiar daca am fost sfatuit sa ma opresc deoarece nu va functiona. Am responsabilitatea dezvoltarii acestui karate intr-o arta martiala recunoscuta, cu ajutorul Aiki-do, care sa fie acceptata de catre profesorul meu, Uueshiba. Am planuit sa ii arat din nou karate-ul meu , asa ca l-am rugat sa nu imi mai spuna sa ma opresc." (Memoriile lui Yasuhiro despre Karate).

Yasuhiro Konishi a dat tot ce avea el mai bun pentru a gasi o solutie timp de mai bine de 8 luni. "Ueshiba a fost mai degraba un om care avea o inspiratie divina decat un artist martial. Si pentru mine a fost un om special. Viata sa a fost plina de lucruri interesante. De aceea, eu il adimir si cred in el, iar ceea ce el imi spunea era pentru mine o hrana a spiritului si am incercat tot ce mi-a stat in putinta pentru a fi acceptat de catre el." Cand Morihei Ueshiba a vazut o noua demonstratie a lui Konishi a fost satisfacut si a spus batand din palme: "Dl. Konishi, demonstratia pe care ai facut-o acum a fost satisfacatoare pentru mine, si ea merita a fi stapanita." Aceasta forma kata pe care i-a aratat-o Konishi, mai tarziu se va numi "Taisabaki". "Cu toate ca nu contine vreo miscare complexa, aceasta forma cuprinde miscari continue in loc de pauza dupa fiecare actiune. Nu foloseste numai o singura actiune, ci un intreg lant de actiuni fara pauza intre ele. Nu acumularea unei singure miscari, ci insiruirea mai multor". Miscarile picioarelor, a corpului si aplicatiile (bunkai) in acest kata erau bazate pe principiile existente in karate si aikido. Mai tarziu, Konishi va dezvolta alte 2 kata bazate pe aceleasi principii. Aceste 3 kata vor deveni cunoscute ca: Tai Sabaki Shodan, Tai Sabaki Nidan, si Tai Sabaki Sandan.

Se spune ca Yasuhiro Konishi a invatat de la Morihei Ueshiba ca arta are 2 feluri de spirit, unul care se exprima in exterior si unul exprimat doar in minte. Eforturile acestuia de a invata secretele diverselor tipuri de arte martiale i-au oferit sansa de a-l intalni pe Seiko Fujita, a 14-a generatie de maestru "Koga Ninjutsu", obtinand un certificat al scolii Nanban Kito-Ryu, pe Motoro Kaneda din scoala Yoshin Koryu. De asemenea, a invatat tehnicile scolii "Shiba Shinyo-Ryu Jujitsu" de la Haunari Watanabe, "Fusen-Ryu Jujitsu" de la Eizaburo Nakayama si "Yagyu Shingan-Ryu" de la Itsumi Sato.

Sensei Konishi credea ca daca alegi sa mergi pe o cale morala corecta in viata, atunci, in mod natural urmezi o cale divina. Daca te antrenezi in karate intr-un mod natural si iti stapanesti corpul, iti vei mari cunostintele si iti vei stabli o baza solida pentru un mod natural si moral de a trai. Asa ca stilul sau, la recomadarea lui Morihei Ueshiba, s-a numit Shindo Jinen-Ryu Karate-Jutsu ("divin, stil natural, cale completa a mainii goale").

Precum Morihei Ueshiba, Konishi a simtit ca scopul antrenamentelelor in Budo este de a cladi caracterul omului si de a crea armonie intre corp, minte si tehnica.

Yasuhiro Konishi a murit in 1983. Fiul sau, Takehiro in prezent Yasuhiro Konishi II, i-a succedat la conducerea Shindo Jinen-ryu, avandu-l ca ajutor pe Kiyoshi Yamazaki, director al asociatiei Japan Karate-Do Ryobu-Kai.