Biografii

Ikkusai Iwata

 
 

1909 - 2003

Ikkusai Iwata s-a nascut in anul 1909 in prefectura Aichi. In anul 1930 se afla in Tokyo si studia la o scoala numita Kojosha, o scoala privata unde se urmarea cultivare mintii si spiritului. Supraveghetorul acestui loc era Kenzo Futaki care studia la dojo-ul lui Morihei Ueshiba. La aceasta scoala intalneste un student de la Universitatea Imperiala din Tokyo, pe numele sau Montaro Mori. Cei 2 impreuna cu alti tineri se luau la intrecere incercand sa se arunce unii pe altii. Chiar daca dl. Mori nu era foarte solid, el reusea sa ii arunce pe ceilalti foarte usor. Intrebat ce tehnica folosea, acesta a raspuns simplu :"Aikijutsu". La solicitarea lui Iwata, acesta l-a condus la dojo-ul unde studia. Acest dojo se afla in Mejiro. Acolo l-a intalnit pe sensei Morihei Ueshiba care i-a cerut o scrisoare de recomandare de la cineva de incredere. Iwata a primit aceasta scrisoare de recomandare de la Kenzo Futaki, si dupa ce a platit taxa de inscriere, sokushuryo, a primit permisiunea sa intre in dojo si sa se antreneze. Dupa terminarea constructiei la Kobukan Dojo a devenit uchi-deshi. La inceput numai el si cu Hisao Kamata erau uchi-deshi - Noriaki Inoue avea familie si de la dojo mergea acasa. Mai tarziu au inceput sa apara oameni precum Tsutomu Yukawa, Gozo Shioda, Shigemi Yonekawa, Rinjiro Shirata, iar numarul de oameni din dojo a crescut.

In 1939, sensei Iwata pleaca in Shanghai iar in 1940 deschide un dojo de Aikido ca filiala a Kobukai. S-a reintors in Japonia in 1946. Mai tarziu deschide un dojo de aikido in prefectura Aichi. A obtinut gradul de 9 Dan si a fost cel mai varstnic instructor activ in organizatia Aikikai. A primit o medalie din partea Nihon Budo Kyogikai pentru contributia sa la dezvoltarea artelor martiale.

A murit la 1 ianuarie 2003. Urmatorul citat este atribuit lui Ikkusai Iwata : "Daca sunteti in cautarea unei tehnici care sa controleze sau sa influenteze pe oameni, atunci obiectivul vostru este limitat. Dar daca scopul este universul, atunci acesta este fara limite."