Biografii

Hisao Kamada

 
 

1911 – 1986

Hisao Kamada s-a nascut în 1911 în Suhara, prefectura Wakayama. Provine dintr-o familie de adepti ai religiei Omote-kyo iar in anul 1929 este admis in dojo-ul Takanawa Sengakuji. El avea responsabilitatea de a-l servi cu ceai pe profesor, pe oficiali si elevi, de a curata dojo-ul dupa antrenament. Impreuna cu Noriaki Inoue au fost singurii uchi-deshi pana in 1931, pana la deschiderea dojo-ului Ushigome. La acea vreme, uchi-deshi se antrenau de 4 ori pe zi: dimineata foarte devreme, dimineata tarziu, dupa-amiaza si seara. Fiind fiul unui adept al Omote-kyo, Hisao era responsabil si cu rugaciunile Shinto din fata altarului din casa si din dojo.

Dupa deschiderea dojo-ului KOBUKAN a continuat ca uchi-deshi, desfasurand si activitati administrative si contabile. De asemenea il insoteste pe sensei Morihei Ueshiba in deplasarile sale, inclusiv la Academia Navala, iar in 1932 este trimis ca instructor de catre Budo Sen'yokai la dojo-urile din orasele Kameoka si Takeda. De aici se intoarce rar la dojo-ul din Tokyo.

In 1936 Hisao este incorporat in regimentul 6 al armatei imperiale la Wakayama, iar dupa demobilizarea sa in 1938, s-a mutat in Shanghai, unde a devenit comerciant cu gheata. Pe timpul sederii lui in acest oras, l-a asistat pe Ikkusai Iwata care conducea un dojo de aikido. Dupa razboi s-a mutat in Osaka unde a deschis o afacere cu articole de marochinarie. In 1977 s-a mutat in orasul Ueda, prefectura Nagano, unde a murit la varsta de 75 ani, in 1986.

El a fost unul dintre cei mai vechi uchi-deshi de la Kobukan, unde a detinut diverse functii administrative. El nu a primit nici o gradatie Dan deoarece in acele timpuri nu exista un astfel de sistem de clasificare.

Bibliografie:

Hisao KAMADA