Biografii

Minoru Mochizuki

 
 

11 aprilie 1907 - 30 mai 2003

Minoru Mochizuki s-a nascut pe 11 aprilie 1907, in prefectura Shizuoka, Japonia. Bunicul sau a fost ultimul descendent al unei familii de samurai si preda arta sabiei, iar tatal lui Minoru, era un om de la tara care s-a casatorit cu fata acestuia si i-a luat numele. La varsta de 5 ani, tanarul Minoru a inceput sa studieze judo cu maestrul Takebe. Pe cand se afla in clasa a 5-a la scoala primara, familia sa se muta, iar el isi intrerupe antrenamentele de judo. Dar gaseste peste drum de casa un dojo de kendo si incepe sa studieze acolo. Mai tarziu, la scoala generala isi reia antrenamentele de judo.

In 1924 intra in dojo-ul unui faimos profesor de judo: Tokusanbo Sensei. De asemenea, incepe sa studieze un vechi stil de jujutsu, Gyokushin-ryu, cu maestrul Sanjuro Oshima care locuia langa casa surorii sale. Dupa 6 luni de studiu al acestei arte martiale primeste un certificat, Shoden Kirishi Mokuroku - echivalentul primului grad al centurii negre in judo. In acest timp mai studiaza si kendo.

In mai 1926 intra la Kodokan, iar in iunie, la varsta de 19 ani, a fost promovat la centura negra, primul grad. Dupa un an si jumatate, in ianuarie este promovat la al doilea dan, devenind asistentul si uchi-deshi al maestrului Mifune Kyuzo, iar dupa inca un an primeste al 3-lea grad. Maestrul Mifune Kyuzo, 10 Dan judo, era expert in sutemi waza - tehnici de proiectare prin sacrificiu. Pe timpul sederii in casa profesorului Mifune, primeste al 2-lea dan in kendo, stiind, spre deosebire de colegi de-ai lui care au practicat numai judo, cum sa utilizeze sabia, deplasarile si cum sa-si "extinda" bratele.

Sensei Kano, dorind ca tinerii judoka sa nu uite artele martiale vechi a creat in 1928 o sectie numita Kobudo Kenkyukai - Asociatia pentru Studierea Artelor Martiale Clasice. Tanarul Mochizuki intra in atentia lui Jigoro Kano si este intrebat daca doreste sa participe si el. In cadrul acestei organizatii sensei Mochizuki studiaza Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu cu Yazaemon Hayashi, Shindo Muso Ryu Jojutsu sub indrumarea lui Kooji Shimizu, Iaido si Kendo cu Nakayama Hakudo. De asemenea studiaza Shotokan Karate, cu fondatorul acestei arte, Gichin Funakoshi. Kano ii cere lui Mochizuki sa vina o data pe luna si sa-i spuna despre progresele pe care le face in antrenament. Aceasta va conduce la o serie de intalniri in cadrul carora sensei Kano - orientat spre filozofie - incearca sa-i stimuleze mintea tanarului Mochizuki, care, la aceea vreme se gandea numai la castigarea competiilor. Fara indoiala, observatiile lui Kano privind adevaratul scop al judo-ului si capcanele sportului vor contribui substantial la baza teoretica a viitorului Yoseikan Budo a lui Mochizuki.

In octombrie 1930, la invitatia amiralului Isamu Takeshita, sensei Kano urmareste o demonstratie efectuata de catre Morihei Ueshiba. Foarte impresionat de ceea ce a vazut Jigoro Kano trimite 2 dintre cei mai buni practicanti ai lui sa studieze cu Ueshiba. Unul dintre acestia este Minoru Mochizuki.

La cateva luni dupa ce Mochizuki a inceput studiul Daito-ryu aikijujutsu ca uchi-deshi a lui Ueshiba, in aprilie 1931 s-a deschis Kobukan Dojo in Ushigome, Shinjuku. Datorita experientei sale in diverse stiluri si talentului sau innascut, Mochizuki a facut progresat rapid, astfel incat a ajuns sa fie indrumator pentru uchi-deshi si asistent a lui Ueshiba. Dar, imbolnavindu-se de pleurezie si tuberculoza, se retrage in Shizuoka pentru refacere. Dupa o sedere de 3 luni in spital, el incepe sa-si revina si incetul cu incetul incepe sa predea intr-un dojo din centrul orasului, construit de catre fratele sau si cativa prieteni. Dojo primeste numele de YOSEIKAN - casa invataturilor juste. Deschiderea oficiala a avut loc in noiembrie 1931 si au participat numerosi oameni de seama din Tokyo precum Morihei Ueshiba, amiralul Takeshita si generalul Miura.

Chiar daca Mochizuki a petrecut numai cateva luni sub conducerea directa a lui Ueshiba, el a participat cu regularitate la seminariile organizate de catre Dai Nihon Budo Senyokai. In anul 1932 a primit de la Morihei Ueshiba doua certificate Daito-ryu. Primul se numeste "Daito-ryu Aiki Bujutsu" ( Goshinyo no Te ) si reprezinta primul nivel de eficienta, iar al 2-lea "Hiden Ogi no Koto" reprezentand nivelul cel mai inalt in traditia Daito-ryu. Amandoua certificate - makimono - poarta semnatura lui "Moritaka Ueshiba, student al lui Sokaku Takeda".

In 1938, in timpul razboiului dintre China si Japonia, Mochizuki se muta cu familia in Mongolia unde este numit ca sub-prefect al districtului Sei su ga. Aici el petrece 8 ani, activand pentru imbunatatirea comunicatiilor si a sistemului de irigatii. Proiectul sau de irigatii a fost continuat dupa cel de-al doilea razboi mondial de catre autoritatile chineze. De asemena aici el a avut oportunitatea de a preda mongolilor judo, kendo si aiki jutsu. Tot aici se intalneste cu Masayoshi Hisakata - din sudul arhipelagului Okinawa (insula Ryu kyu) - fondatorul stilului Shorinji Kempo. Cu aceasta ocazie ia nastere kata Happoken care contine 8 forme fundamentale de pumn si diverse blocuri.

In anul 1947 se intoarce in Japonia isi reconstruieste dojul din Shizuoka si reia contactul cu Morihei Ueshiba, care ii solicita prezenta in conducerea Shinjuku Aikikai Hombu Dojo, dar Mochizuki declina invitatia de a se implica in chestiuni organizatorice. In aceasta perioada, Morihei Ueshiba a inceput sa utilizeze numele de aikido, in loc de aikibudo, dar maestrul Mochizuki continua sa foloseasca numele de Aikido Jujutsu.

In 1951 pleaca in Franta, unde ramane pentru 2 ani si jumatate. A venit in cadrul unei misiuni culturale din partea Kodokan, ca expert in Judo. Aici a avut oportunitatea de a preda Aikido ju jutsu, precum si Iai, kendo si karate. A fost prima persoana care a adus aikido in afara Japoniei. Avand oponenti care practicau lupte, box si savate (arta martiala franceza asemanatoare cu kickboxing-ul) a gasit ca are nevoie sa se foloseasca de tehnici de judo si jujutsu. Eforturile sale in raspindirea aikido-ului au fost rasplatite, in Franta existand cea mai mare comunitate de practicanti de aikido din afara Japoniei. S-a intors in Japonia in 1953.

La intoarcerea sa din Franta, Mochizuki i-a povestit lui Morihei Ueshiba despre cum a trebuit sa se reorienteze spre elemente din alte arte martiale spre a putea face fata oponentilor pe care i-a intalnit, si despre felul cum ar trebui largita baza tehnica a aikido-ului. Morihei i-a replicat: " Felul tau de a gandi este gresit! Binenteles ca nu este bine sa fii slab, dar acest lucru nu reprezinta totul. Nu realizezi ca noi nu mai suntem la varsta la care nici nu mai are rost sa discutam despre a castiga sau a pierde ? Nu vezi ca acum suntem la varsta iubirii?".

In anii de dupa razboi, Mochizuki a inceput sa-si cristalizeze propriul sistem de arta martiala care include elemente de judo, jujutsu, aikido, karate, Katori Shinto-ryu, etc. Aceasta a devenit cunoscuta sub numele de "Yoseikan Budo". Gandirea sa a fost influentata de filozofiile celor 2 mari maestri cu care a studiat: Jigoro Kano, cu gandirea sa rationala, si Morihei Ueshiba, care avea o mare senzitivitate spirituala. Amandoi i-au aratat superficialitatea orientarii numai spre victorie, si ca adevaratul scop al budo-ului este indreptat spre dezvoltarea caracterului fiecaruia.

Mochizuki chiar daca a continuat sa mentina contactul cu Morihei Ueshiba pana la moartea acestuia in 1969, a avut o organizatie independenta de Aikikai. A predat Yoseikan Budo in dojo-ul sau din Shizuoka si in tari precum Franta, Australia, Taiwan si Canada.

Si-a petrecut ultimii sai ani in sudul Frantei impreuna cu fiul sau Hiroo. Sediul central al Yoseikan Budo a fost de asemenea mutat in Franta. Fiul sau a devenit succesorul acestuia la conducerea organizatiei. Minoru Mochizuki a murit pe 30 mai 2003 in Franta, la varsta de 96 de ani . El a detinut 10 dan in aikido ( acordati de catre IMAF : Federatia Internationala de Arte Martiale), 9 dan jujutsu, 8 dan iaido, 8 dan judo, 8 dan kobudo, 5 dan kendo, 5 dan karate si 5 dan jojutsu.