Biografii

Murashige Aritoshi (Aritomo)

 
 

7 ianuarie 1895 - 24 martie 1964

Aritoshi Murashige sa nascut la 7 ianuarie 1895 in Prefectura Yamaguchi, in vestul Japoniei, fiind al 2-lea fiu al familiei Fujisada, o familie de samurai cu o vechime de 350 de ani. Dupa traditie, fratele sau mai in varsta este numit al 131-lea cap al familiei. Aritoshi va fi adoptat de o alta familie de samurai ramasa fara succesor, Murashige, ajunsa la a 17-a generatie.

La varsta de 13 ani incepe studiul artelor martiale cu kendo, iar la 19 ani incepe naveta spre Kyoto sa studieze la Dai Nippon Butoku Kai ("Butoku Kai" sau "Butokukwai") unde se antreneaza de 2 ori pe zi, obtinand 2 Dan in kendo. La varsta de 20 de ani se muta in Tokyo si incepe sa practice judo si Katori Shinto-ryu impreuna cu Minoru Mochizuki, fiind elev direct a lui Jigaro Kano. A continuat sa practice kendo, astfel incat la 23 de ani obtine cel de-al 3-lea Dan. Avand o statura mica, este sfatuit de catre maestrul Kano sa practice si alte discipline, astfel obtine 3 Dan in Jiu Jitsu Sekiguchi dupa doar 2 ani de practica. In 1930 de ani avea 4 Dan in judo, iar 3 ani mai tarziu devine 3 Dan in Yari (sulita) si Naginata.

Datorita intalnirii dintre maestrul Kano si maestrul Ueshiba, in 1931 este trimis sa studieze la Kobukan Dojo, taxele fiind platite de catre Kodokan. Se alatura adeptilor Omote-Kyo si participa la activitatile Budo Senyokai, in special la Takeda Dojo din prefectura Hyogo. In 1933 preda Aikibudo impreuna cu Yoichiro Inoue in Manciuria, iar in 1935 primeste 6 Dan aikido din partea Budo Senyokai.

Ca majoritatea japonezilor este chemat in armata. In 1945 Kobikwai Aiki ii decerneaza gradul de 7 Dan. Dupa razboi continua practicarea aikidoului, iar in 1953 de ani primeste 8 Dan si incepe sa predea aikido in Mandalay, Birmania, unde sta pentru 7 ani, reintorcandu-se in Japonia in 1960.

In 1962, o cunostinta a maestrului Morihei Ueshiba, Nyoichi (Yukikazu) Sakurazawa stabilit in Belgia, il aduce aici pe Aritoshi. Acesta primeste delegare de la Ueshiba sa predea aikido in Europa. In septembrie 1962 Aritoshi Murashige deschide un dojo la Ghent unde preda aikido. Se muta la Bruxelles, dar continua sa tina legatura cu Sakurazawa si elevii sai.In 1965 primeste al 9-lea Dan si incepe sa tina antrenamente prin toata Europa, si in particular in Franta unde Andre Nocquet devine unul dintre elevii sai.

Pe 24 martie 1964, dupa participarea la o demonstratie, pe drumul de intoarce sufera un accident de masina langa orasul Louvain si moare la varsta de 69 de ani. Maestrul Aritoshi Murashige a fost succesorul lui Tadashi Abe, fiind unul din oamenii care au raspandit aikido in Europa, fiind un budoka complet avand 9 Dan in aikido, 7 Dan in iaido, 5 Dan kendo, 5 Dan judo, 3 Dan Bojutsu, etc.