Biografii

Isamu Takeshita

 
 

4 decembrie 1869 - 1 iulie 1949

Isamu Takeshita s-a nascut pe 4 decembrie 1869 intr-o familie de samurai din cadrul clanului Satsuma in prefectura Kagoshima, si a fost adoptat de catre familia Takeshita. In anul 1892 a intrat la Academia Navala Imperiala a Japoniei absolvind-o pe locul 3 dintr-un total de 80 de studenti, iar in 1898 a intrat la Colegiu de Razboi Naval, infiintat in acelasi an. Dupa terminarea acestuia a fost numit atasat naval in SUA. In aprilie 1904 a prezentat presedintelui de atunci al Statelor Unite,Theodore Roosevelt, Kodokan Judo.

Pe 1 decembrie 1922 revine in Japonia pentru accepta postul de comandat sef al flotei combinate, pozitie pe care o are pana in ianuarie 1924. Se retrage in 1929.

In anul 1922, viceamiralul Seikyo Asano un adept al religiei Omote-kyo, incepe practica Daito-ryu aikijujutsu in Ayabe sub indrumarea lui sensei Ueshiba. Impresionat de catre acesta, amiralul Asano il recomanda lui Takeshita. Acesta, in 1925, ii face o vizita la Ayabe pentru a-i observa arta. Profund impresionat, Takeshita, la intoarcea sa in Tokyo aranjeaza o demonstratia la resedinta sa in prezenta unui public select, printre care se numara si amiralul Gombei Yamamoto (un fost prim-ministru). Amiralul Takeshita a jucat un rol activ in promovarea lui Morihei Ueshiba, multi ofiteri, oficiali si persoane instarite inscriindu-se in dojo-ul acestuia. In aceasta perioada se inscrie si Kenji Tomiki, cel care v-a crea mai tarziu o forma competitiva de aikido.

Amiralul Takeshita nu a fost doar admirator al acestei arte martiale ci si un practicant entuziast, chiar daca trecuse de 50 de ani. A practicat regulat timp de mai multi ani, iar sensei Ueshiba a predat pentru un timp in casa acestuia. Chiar daca amiralul s-a intalnit cu cateva ocazii si cu profesorul lui Ueshiba, Sokaku Takeda, fiind posibil sa fi invatat si de la acesta, numele sau nu apare in nici o lista de inscrieri a scolii Daito. Takeshita a observat seminarul condus de catre Takeda la dojo-ul lui Morihei Ueshiba din anul 1931. In timpul primilor ani de practica din Tokyo, Takeshita a scris sute de pagini referitoare la antrenamentele tinute de catre sensei Ueshiba. Aceste notite descriau, in principal, tehnicile Daito-ryu asa cum erau ele predate de catre Morihei Ueshiba.

In 1927, maestrul Morihei Ueshiba, asistat de catre nepotul sau, Yoichiro Inoue, se muta in Tokyo si incepe sa predea in diverse locatii. Dupa 6 ani, avand sprijinul maresalului Takeshita si primind diverse donatii, Morihei Ueshiba deschide in Shinjuku, Tokyo, un dojo privat numit Kobukan. Ceremonia de deschidere a avut loc in anul 1931, dupa seminarul efectuat de catre Takeda Sokaku. Printre invitati se numara figuri de marca precum: amiralul Isamu Takeshita, generalul Makoto Miura, viceamiralul Seikyo Asano, amiralul Sankichi Takahashi, Dr. Kenzo Futaki, Harunosuke Enomoto, si comandantul in retragere Kosaburo Gejo. Dintre uchi-deshi si elevi au fost prezenti: Yoichiro Inoue, Hisao Kamada, Minoru Mochizuki si Hajime Iwata. De asemenea sotia (Hatsu) si fiul (Kisshomaru) lui Morihei.

Kobukan Dojo va fi centrul activitatilor maestrului Ueshiba pentru mai bine de 10 ani, A supravietuit bombardamentelor din timpul razboiului si a servit ca sediul Aikikai pana in 1968 cand a fost daramat pentru a se construi noul sediu Aikikai Hombu Dojo. Scoala avea cam 200 de membri, Morihei intrand in interactiune cu multe persoane din elita tarii. Takeshita apare frecvent in mai multe poze din aceea perioada asezat langa sensei Ueshiba. De asemenea, a participat in 1935 la o prima demonstratie a Nihon Kobudo Shinkokai (Societatea pentru promovarea Artelor Martiale Japoneze) ca reprezentant al Daito-ryu aikijujutsu, cu siguranta, fiind delegat al dojo-ului lui Morihei Ueshiba.

In vara anului 1935, amiralul Takeshita efectueaza cea de-a 5 vizita in SUA. In septembrie 1935 in Washington DC face o demonstratie de aikibudo ziaristilor, iar in octombrie 1935, aflat in Seatle, in drum spre Japonia, efectueaza o alta demonstratie de aikibudo. Partenerul sau a fost Yasuyuki Kumagai, 5-dan, seful clubului de judo din Seatle. Aceste demonstratii publice au reprezentat introducerea aikido-ului in Statele Unite.

Revenit in Japonia, Takeshita ramane in viata publica, astfel incat in februarie 1937 este numit sef al Cercetasilor Japonezi, YMCA, a Tinerilor Cercetasi Marini si a Asociatiei de Yachting, fiind responsabil si de organizarea schimburilor de experienta in domeniul tineretului cu Germania condusa de catre Hitler.

In mai 1939, Takeshita devine presedinte a asociatiei profesioniste de sumo, dar dupa primul turneu de dupa razboi tinut in perioada 16-25 noiembrie 1945 isi da demisia, spunand ca este timpul pentru ca un nou om sa preia conducerea.

De asemenea, incepand cu 1939, mai multi suporteri au inceput demersurile pentru infiintarea unei organizatii non-profit pentru Kobukan Dojo, astfel incat pe 30 aprilie 1940 ia fiinta fundatia Zaidan Hojin Kobukai - precursoarea Aikikai - iar primul ei presedinte a fost amiralul Takeshita iar ca vicepresedinte era generalul Katsura Hayashi. Printre membrii consiliului se numarau: contele Fumimaro Konoe, contele Toshitame Maeda, Takuo Godo, Kinya Fujita, Kozaburo Okada, Kenji Tomita, Kenzo Futaki si alte persoane bine-cunoscute.

In aprilie 1941, amiralul devine seful al Societatii Japoneze Noua Sabie - societate dedicata pastrarii traditei in fabricarea sabiilor.

Takeshita si-a utilizat contactele sale cu familia imperiala, pentru a aranja o demonstratie de aikido la Sainenkan dojo din cadrul palatului imperial. Demonstratia a fost sustinuta de catre Morihei Ueshiba in fata familiei imperiale, avandu-l ca uke pe Tsutomu Yukawa. Desi era bolnav de icter, Morihei a efectuat o demonstratie stralucita, care a impresionat persoanele prezente.

Dupa inceperea razboiului, cand marea majoritate a elevilor lui sensei Ueshiba se raspandesc, numele lui Isamu Takeshita inceteaza sa mai fie amintit in contextul aikido-ului. Totusi, Doshu Kisshomaru Ueshiba in timpul unui interviu ii face urmatoarea descriere acestuia : "Amiralul Isamu Takeshita este un om care a facut eforturi uriase pentru a-i asigura succesul tatalui meu dupa sosirea acestuia in Tokyo. Isamu Takeshita a fost intotdeauna alaturi de Morihei Ueshiba. Fara el nu putem vorbi despre dezvoltarea aikido-ului in acel moment."

Amiralul Isamu Takeshita moare in Tokyu , pe 1 iulie 1949, iar strada pe care se afla locuinta sa din Shibuya devine strada Takeshita.