Biografii

Tadashi Abe

 
 

1926 - 23 noiembrie 1984

Tadashi Abe s-a nascut in 1926, intr-o familie apropiata de Curtea Imperiala Japoneza. Tatal sau, un om bogat, sponsoriza Kobukan Dojo si l-a incurajat sa inceapa studiul aikido-ului. Tadashi Abe a inceput sa studieze aikido intr-un dojo din Osaka in august 1942 . Mai tarziu, se muta la Iwama pentru a studia cu Morihei Ueshiba, devenind uchi-deshi. Porecla lui era "Aikidoka cel Vesel", deoarece zambea intotdeauna atunci cand se antrena cu O'Sensei. In timpul celui de-al doilea razboi mondial el este ofiter in cadrul marinei militare imperiale, si membru al escadronului de kamikaze, scapand datorita terminarii razboiului.

In anul 1952, dupa 9 ani de studiu sub indrumarea lui Morihei Ueshiba, primeste gradul de 6 Dan. In acelasi an devine licentiat in drept la Universitatea Waseda, si se muta in Franta avand misiunea de a continua raspandirea aikido-ului, munca inceputa de catre Minoru Mochizuki in urma cu un an.

In Franta, Tadashi Abe se stabileste la Paris si preda aikido in dojo-ul de judo al maestru Mikinosuke Kawaishi. In paralel studiaza dreptul la Sorbona. Din 1952 pana in 1960 preda aikido, dezvoltand o predare "rationala" a tehnicilor. Tehnica sa este liniara, puternica si rapida, orientata spre aparare. Antrenamentele sunt dure, dar devin populare, mai ales in randul practicantilor de judo. Depasind multe dificultati, Tadashi Abe participa la dezvoltarea aikido-ului in Franta si Europa, calatorind mult prin Italia, Belgia, Elvetia. De asemenea, efectueaza mai multe calatorii in Marea Britanie, in special pentru a-l ajuta pe maestrul Kenshiro Abbe.

Tadashi abe este autorul a 2 carti de aikido, carti care au fost traduse in franceza de catre Jean Zin (pe atunci 4 Dan judo si 3 Dan aikido) : "L'arme et l'esprit du Samourai japonais" aparuta in 1958 si "La victoire par la paix" in 1960. Aceste carti contin sute de fotografii tehnice, dezvaluind o arta apropiata de Aiki-Budo.

In anul 1960 decide sa paraseasca Franta si sa se reintoarca in Japonia, considerandu-si misiunea incheiata. Inainte de a pleca, ii decerneaza gradul 4 Dan elevului sau Andre Nocquet, pe care il numeste succesorul sau.

La putin timp dupa reintoarcerea sa in Japonia, liderii Fundatiei Aikikai s-au reunit pentru a-i decerna al 7-lea Dan, dar el i-a refuzat, criticand directia pe care a luat-o aikido-ul si a decis sa paraseasca Aikikai.

Ulterior inceput o afacere de import-export cu Hong Kong. Atunci cand Koichi Tohei si-a dat demisia din Aikikai, el l-a criticat pe acesta acuzandu-l de lipsa de recunostinta si de originalitate.

Tadashi Abe a murit pe 23 noiembrie 1984.