Biografii

Minoru Hirai

 
 

martie 1903 - 16 octombrie 1998

Minoru Hirai s-a nascut in martie 1903, in prefectura Okayama. A inceput studierea artelor martiale la varsta de 11 ani in Togun-ryu (kenjutsu) sub indrumarea unui membru al familiei, iar in 1918 incepe studiul Okumura Nito-ryu (kenjutsu). Mai tarziu continua sa isi imbogateasca cunostintele studiind Takenouchi-ryu (Jujutsu), Kito-ryu (Jujutsu), si Saburi ryu (sojutsu - arta sulitie). In anul 1938, dupa ce devine maestru in iaido si jujutsu, isi deschide propriul dojo - Kogado dojo - in Okayama.

In anul 1939, in Okayama, mergand cu treburi in casa unui adept Omote-kyo se intalneste cu Morihei Ueshiba cu care a discutat despre dojo-ul lui, despre Kobukan si alte lucruri timp de mai multe ore. Dupa 2-3 luni, s-au reintalnit cu alta ocazie, si Morihei l-a invitat la dojo-ul sau din Uchigome, Tokyo. Dupa o vizita la Kobukan, Hirai a gasit compatibile ideile lui Ueshiba privind deplasarile si miscarile circulare cu ideile proprii si s-a inscris in dojo.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Minoru Hirai a avut un rol esential in dezvoltarea tehnicilor de arestare (taihojutsu) folosite de politia militara japoneza. Ca sef al departamentului de jujutsu din cadrul Scolii Politiei militare, a scris si publicat un manual de taijutsu dedicat scolii politiei militare.

In ianuarie 1942 este numit de catre Ueshiba ca director pentru probleme generale in cadrul Kobukan, iar in octombrie 1942 este trimis ca reprezentant in cadrul Dai Nihon Butokukai, avand un rol major in adoptarea termenului de aikido in cadrul acestei organizatii.

Isi schimba numele dojo-ului sau aflat in Okayama din Kogado in Korindo. Termenul de Korin este derivat dintr-o scriptura budhista (Kannonkyo) si inseamna a raspandi lumina. Paraseste Kobukan pentru a-si urma propria sa cale.

Iulie 1945, Minoru Hirai primeste titlul de Hanshi (maestru) din partea Dai Nihon Butokukai. In octombrie 1945 deschide Korindo dojo in Shizuoka, iar in septembrie 1953 deschide alt dojo in Tokyo.

In ianuarie 1954 reuneste dojo-urile din Okayama, Shizuoka si Tokyo si intemeiaza organizatia Nihon Korinkai.

Korindo Aikido contine elemente clasice de Jujutsu si arme traditionale combinate cu invataturile lui Morihei Ueshiba din perioada de inceput. Desi este privita ca un stil de aikido, aceasta arta martiala unica este bazata pe viziunea lui Hirai referitoare la miscarile circulare ale corpului (tai sabaki). Aceste miscari sunt imparitite in 7 kata ( kesagiri, kotesabaki, irimisabaki, shihosabaki, isogaeshi, tsuiage si ushirosabaki), care pot fi practicate cu sau fara partener, cu sau fara arme (sabie, baston scurt, sau sulita). Korindo Aikido utilizeaza cercuri mici, miscari rapide si lovituri (atemi). A fost dezvoltat ca un mijloc de aparare eficient, ancorat in conceptele tacticilor din artele martiale.

A murit in 1998.