Biografii

Kisaburo Osawa

 
 

1911 - 26 mai 1991

Kisaburo Osawa s-a nascut in 1911, intr-un sat sarac, Kumagaya, din prefectura Saitama. Cand avea 15 ani a plecat de acasa fara nici un ban in buzunar si s-a stabilit in Tokyo unde a trebuit sa munceasca din greu pentra a supravietui. Cand avea 17 ani se imbolnaveste de pleurezie si se intoarce acasa. Chiar daca doctorii ii recomanda sa o ia usor, el continua sa lucreze din greu lucrand de la 8 dimineata pana la 10 seara. Pentru a-si intari corpul face plimbari pe munte si se apuca de studiul judo-ului. A practicat in fiecare dimineata intr-un dojo din apropierea lui astfel incat la 25 de ani a devenit shodan. Dorind sa devina puternic intr-un timp scurt, incearca si alte arte martiale, practicand si putin box.

In 1939, printr-un prieten ajunge la un club de echitatie, de unde se alege cu hemoroizi. Doctorul care il trateaza era o cunostinta a lui Morihei Ueshiba si ii scrie o scrisoare de introducere catre acesta. In acelasi an intra in Kobukan Dojo avand o scurta perioada de antrenament pana sa inceapa cel de-al doilea razboi mondial.

Dupa razboi, Kisaburo Osawa isi reia antrenamentele sub indrumarea lui Ueshiba si devine un instructor de aikido influent, iar in 1969 este numit ca Dojo cho (director technique) al Aikikai Hombu dojo pina in 1986, cand este inlocuit de catre nepotul lui Morihei Ueshiba, Moriteru.

Ca parte a atributiilor sale, incepand din 1974, efectueaza multe calatorii in strainatate, fiind unul din factorii de decizie ai Aikikai-ului in probleme interne, cat si in cele externe, fiind si consilier a lui Kisshomaru Ueshiba.

Stilul sau se caracterizeaza prin miscari lente si rotunde, avand 9 Dan.

A murit la varsta de 90 de ani, pe 26 mai 1991. Fundatia Aikikai i-a acordat post-mortem cel de-al 10-lea Dan.

Fiul sau Hayato Osawa, continua munca tatalui sau, fiind in prezent instructor Shihan in cadrul Hombu Dojo.