Biografii

Kanshu Sunadomari

 
 

1923 13 noiembrie 2010

Kanshu Sunadomari (sau Kanehira, Kan'ei) s-a nascut in 1923 in prefectura Kagoshima, insula Kyushu, intr-o familie de practicanti Omote-kyo, familie care a mentinut o stransa legatura cu Morihei Ueshiba. Fratele sau mai mare, Kanemoto, a practicat sub indrumarea lui Morihei in prima parte a anilor 30, si a scris prima biografie autorizata a fondatorului " Aikido Kaiso Ueshiba Morihei " in 1969. De asemenea si sora lui, Fukiko, a fost o practicant de nivel inalt, fiind si o persoana apropiata de Morihei pana la moartea acestuia. Kanemoto incearca sa il invete cate ceva, dar nu prea reuseste sa il atraga.

In 1942, il insoteste pe fratele sau la dojo. Aici este atras de figura impunatoare a lui O'Sensei si decide sa devina uchi-deshi incepand din ziua urmatoare. A studiat o scurta perioada de timp, fiind inrolat in armata in 1943. Dupa razboi continua sa practice pentru o scurta perioada in Aikikai Hombu Dojo.

Pe 23 octombrie 1953 prezinta prima demonstratie publica de aikido in Kyushu, iar in ianuarie deschide un dojo (Manseikan dojo) in templu Tetori, din centrul orasului Kumamoto. Kanshu Sunadomari a continuat sa raspandeasca aikido in orasele din Kyushu precum : Fukuoka, Kagoshima, Nagasaki si Miyazaki. In 1961 primeste al 9-lea Dan si se dedica predarii aikido-ului, fiind instructor sef pentru zona Kyushu.

Dupa moartea lui Morihei Ueshiba, in 1969, s-a desprins de Aikikai si isi fondeaza propria organizatie, Manseikan Aikido, si se concentreaza pe latura spirituala a aikido-ului.

A participat la prima demonstratie de aikido din Tokyo (Aikido Friendship Demonstration) din 1985, unde a fost apreciat pentru performantele sale, fiind una din cele mai renumite demonstratii de aikido modern.

In anul 1999, schimba denumirea stilului in Aiki Manseido, simbolizand dorinta de a ajuta la raspandirea pacii in lume prin intermediul tehnicilor. Pe 11 ianuarie 2008, Sunadomori decide sa revina la numele de Manseikan Aikido, din dorinta de a-si aduce omagiul sau lui Morihei Ueshiba si de a sublinia dedicarea organizatiei in studiul filozofiei acestuia.

Practicantii acestui stil inainte de inceperea antrenamentului recita "Spiritului Aikido". Antrenamentul cuprinde elemente de incalzire, miscari cu partener pentru invatarea tai-sabaki (deplasari ale corpului), pentru invatarea puterii respiratiei, practicarea tehnicilor de baza (kihon waza), precum si miscari de streching cu partener la sfarsitul antrenamentului (sei no undo). Mai includ in antrenament si arme: bokken si jo.

Kanshu Sunadomari a scris mai multe carti despre aikido, iar in 2004 cartea sa "Iluminarea prin aikido" a devenit prima care a fost tradusa in engleza.